Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, istikşafi görüşmeleri kapsamında CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç ile görüştükten sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Çelik, “Bir hükümet ortaklığını gerçekleştirmek de erken seçim ihtimali de her zaman yarı yarıyadır.” dedi.

Bakanlıkta gerçekleşen görüşmeye ilişkin her iki tarafın da pozisyonu görmesi bakımından, karşılıklı olarak konumların fotoğrafını çekme anlamında bir görüşme süreci olacağını belirten Çelik, “Bugün konuştuğumuz konu; genel başkanların eğer görüşmesi gibi bir söz aşamaya gelinirse o aşamaya kadar yapılması gerekenler var. Bunlar yöntemle ilgili şeyler. Birincisi ilkelerin belirlenmesi. İkinci, konu başlıklarının belirlenmesi. Üçüncüsü hangi mekanda bir araya geleceğimizle ilgili bir değerlendirme yapmamız gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Bu üç konu hakkında toplantıları olduğunu, CHP’nin de bu konularla ilgili toplantı yapacağına dikkat çeken Çelik, “Karşılıklı olarak heyetlerde katılacak isimler belirlenir ve karşılıklı olarak birbirine bildirilecek. Arkasından heyetler olarak hafta sonuna doğru ya da hafta başı bir araya geliriz. Bu ilkeler üzerinden hangi konu başlıklarının görüşülmesi gerektiğine karar vereceğiz. Karardan sonra heyetler arasında görüşmeler başlamış olacak. Daha sonrasında yaklaşık 10-15 günlük vakte ihtiyacımız var. Bütün konu başlıklarını değerlendirebilmemiz için.” diye konuştu.

Sürecin bitimine doğru genel başkanlara ayrı ayrı veya beraber sunum yapılacağı bilgisini veren Çelik, “Bu sunum çerçevesinde mutabık olan noktalar olunmayan noktalar, çatışılan noktalar net bir biçimde ortaya konulur. Bu fotoğraftan sonra eğer bir koalisyon kurmak için zemin olunduğuna karar verilirse bu zeminde istikşafi görüşmelerden müzakerelere geçilmiş olur. Koalisyon kurulmasına imkan olunmadığına karar verilirse de süreç orada kesilmiş olur.” ifadesinde bulundu.

Görüşmeler sonrasında heyetlere karar verileceğini belirten Çelik, en geç hafta başında bir araya geleceklerini söyledi. Çelik, şöyle devam etti: “Bütün bunları ben de genel başkanımıza sunacağım, kendileri de genel başkanlarına sunacaklar. Genel başkanların değerlendirmesi neticesinde hem isimler hem sayı belirlenmiş olacak. Heyetin sağlıklı biçimde görüşebilmesi için ihtiyacımız olan ama her iki tarafın da ortak kabulü olabilecek yeri belirlememiz lazım. Siyasi partilerde yoğunluk var. Bu tip, daha sağlıklı mekanın olabilmesi açısından, bunlar değerlendirilerek yarın öbür gün açıklanır. Heyetler olarak bir araya gelerek konu başlıklarını tespit edip istikşafi görüşme sürecini başlatmış olacağız.”

İLK HEYET GÖRÜŞMESİ EN GEÇ HAFTA BAŞINDA GERÇEKLEŞMİŞ OLACAK

İstikşafi görüşmelerde siyasi meselelerin en sona konulacak meseleler olduğuna dikkat çeken Çelik, yöntemin esasını şöyle açıkladı: “Bu görüşmeler istikşafi görüşmelerdir, her birimizin konu başlıkları var. Bu konu başlıklarında biz ne mana yüklüyoruz, onlar ne mana yüklüyorlar. Dış politikadan bahsediyoruz, onların ve bizim değerlendirmelerimiz nelerdir. Burada ortak çıkan noktalar nedir, çatıştığımız nokta nedir, gri alanlar nedir. Genel başkanların takdirine bırakılacak konu nedir. Bu çerçevede bir yöntem görüşmesidir. Başka siyasi konular hakkında da mutabık kaldık. Bu konu üzerinde mutabık kaldık. Biz bugün ve yarın yapacağımız çalışmalarla konu başlıklarını netleştireceğiz, onlar da netleştirecek. Bu şekilde ilk heyet görüşmesi için bir araya gelmemiz hafta sonuna doğru ya da hafta başı gerçekleşmiş olacak. Ondan sonra da zaten süreç ilerleyecek.”

MUTABIK KALINDIĞI TAKDİRDE BAŞKANLAR GÖRÜŞMELERE BAŞLAYACAK

Bakan Çelik, açıklama sonrasında ise basın mensuplarının sorularına cevap verdi.
‘Nasıl bir fotoğraf gördünüz?’ sorusuna Çelik, şöyle cevap verdi: “Bizim görevimiz resmi çekmek. Bu tip işlerde her zaman şudur: Bir hükümet ortaklığını gerçekleştirmek de erken seçim ihtimali de her zaman yarı yarıyadır. Bunu süreç içerisinde göreceğiz. Şu ana kadar karşılıklı siyasi nezaket içinde bu görüşmeleri yürütüyoruz. Sürecin kendisi Türk siyaseti açısından sonuç kadar kıymetlidir. Sonuçta müzakerelere geçilme kararı verilir ya da verilmez. Her ikisi de mümkün ama bunu sürecin içerisinde göreceğiz. Bugünkü görüşmemiz bir bakıma sürecin kodlarını, koordinatlarını sürecin standartlarını belirlemeye dönük bir görüşme oldu.”

Görüşmelerin sonuna bakacaklarını belirten Çelik, “Mutabık olunduğu takdirde genel başkanlara sunum yapıldıktan sonra genel başkanlar 'artık biz görüşmelere geçebiliriz' derlerse öyle bir fotoğraf çıkar. 'Hayır, görüşmelere geçmeye gerek yok', bu görüşmelerin sonucunda derlerse süreç orada kesilir.” dedi.

'HER ŞEY MASADA, HER SEÇENEĞİ DEĞERLENDİRECEĞİZ'

Çelik, ‘Koalisyon için düne göre daha mutlusunuz diyebilir miyiz?' sorusuna şu cevabı verdi: “Siyasetçi açısından umut, umutsuzluk gibi kavramlar çok belirleyici değil. Her şey masada, her seçeneği değerlendireceğiz. Ama karar verilmiş bir süreç var. İlk tur görüşmelerin sonunda istikşafi görüşmeleri olsun, eğer istikşafi görüşmelerinin sonunda; 'evet müzakerelere geçilebilir' noktasına gelinirse o aşamada başka bir değerlendirme olur. Şu aşamada gayet pozitif bir şekilde açık, şeffaf, karşılıklı anlayış içerisinde, bizim üstümüze düşen görev istikşafi görüşmeleri gerçekleştirmek.”

‘Bugün için yüzde 50, 50 mi?’ sorusuna Çelik, "Her zaman öyledir. Koalisyon hükümet ortaklığı her zaman için son nokta yazılıncaya hiçbir şey anlaşılmamıştır demektir. Her şey de anlaşılıncaya kadar hiçbir şey anlaşılmamış demektir. Kurulduğu güne kadar da her şey masadadır." ifadesini kullandı.

'SURUÇ OLAYI HERKESİN ORTAK TAVIR ALMASI GEREKEN KONULARDIR'

‘Suruç olayının koalisyona etkisi olur mu?’ sorusuna Bakan Çelik, “Türkiye’ye topyekün bir saldırıdır. Türkiye’nin vatandaşlarının güvenliğini tehdit eden, içimizi yakan bu kadar gencimizi kaybettik. Bunlar hepimizin ortak tavır alması gereken konulardır. Türkiye’nin milli güvenliği ile ilgilidir. Vatandaşlarımızın hayat hakkı ile ilgilidir. Hep beraber lanetledik. Bu konularda bir ihtilaf olmaz.” diye cevap verdi.