Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) sözde Ermeni soykırımı hakkında aldığı kararı hukuk dışında, sorumsuzca bir karar olarak değerlendirdi.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Meclis Tören Salonunda, ulusal yayın yapan basın ve yayın kuruluşlarının temsilcileri ve Parlamento'da görev yapan muhabirlerle kahvaltılı toplantı yaptı. Bu toplantıda İstiklal Mahkemeleri kitaplarının tanıtımı da gerçekleştirildi. İstiklal Mahkemeleri kitaplarının tanıtım filmi izlettirildi.

Sözde Ermeni soykırımla ilgili Türkiye hakkında karalama kampanyasının yürütüldüğünü dile getiren Çiçek, 4 siyasi pari grup başkanvekilleriyle şahsen görüştüğünü ve bir metin hazırlandığını söyledi. AK Parti, CHP, MHP ve kendi imzasıyla bir bildiri yayınlandığını ifade eden Çiçek, 1 kral, 34 cumhurbaşkanı, bir cumhurbaşkanı yardımcısı, 58 meclis başkanı, 22 başbakanla görüştüğünü belirterek görüşmelerin konularından bir tanesinin de sözde soykırım olduğunu vurguladı. 112 ülkeye bu konuyu anlatmaya çalıştıklarının altını çizdi.

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) aldığı karara da değinen Çiçek, dünkü açıklamaya Meclis Başkanlık Divanı olarak da katıldıklarını söyledi. "AP'nin kararı, talihsiz, milletimize karşı yapılmış insafsız bir suçlamadır." diyen Çiçek, ön yargıya bağlı bir açıklama yapıldığını ifade etti. "Son derece adaletsiz ve tek yanlı tutum ve tavırdır." diyen Çiçek, 20 milyondan fazla insanın öldüğünü ve acıları paylaştıklarını kaydetti. Tek yanlı ve ön yargılı bir karar olduğunun altını çizen Çiçek, hakka, hukuka, adalete sıkça vurgu yapan, ilerleme raporlarında Türkiye'yi bu kriterlerle yargılayan AP'nin kararının bu ilkelerle çeliştiğine dikkat çekti.

"Bu kararı hiçbir şekilde kabul etmiyoruz, yok hükmünde kabul ediyoruz." diyen Çiçek, bu kararın hukuk dışında sorumsuzca bir karar olduğunun altını çizdi. Hukuki bir kavramı siyasalaştırarak Türkiye'nin kararalanmasına zemin hazırlandığını dile getiren Çiçek, önümüzdeki dönem bunun birçok olumsuz yansımalarının olacağını belirtti. Avrupa'da ırkçılık, radikalizm ve nefret söyleminin arttığını hatırlatan Çiçek, birçok olumsuz olaya bu kararın sebebiyet vereceği uyarısında bulundu.

1915 olaylarının tüm yönleriyle ortaya çıkmasını istediklerini dile getiren Çiçek, bunu ortaya çıkaracak olanın ise Parlamento değil tarihçiler olacağını kaydetti. "Husumetlerden siyasi bir proje çıkarılamaz. Öyle olursa AP kendini inkar etmiş olur." diyen Çiçek, "Bu istismarın son bulması, tarihi gerçeklerin tüm yönleriyle ortama çıkmasını arzu ediyoruz. Ama bazı ülkelerin bunu istemediğini de biliyoruz. Bu kararı yok hükmünde kabul ediyoruz. Bir kez daha kınıyorum." diye konuştu.