Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, Türkiye’nin dört bir yanına giden cenazelerin mesuliyeti başkanlık rejiminde ısrar eden, milletin idaresini tanımayan AKP hükümetinin ta kendisidir, Cumhurbaşkanı'nın ta kendisidir dedi.

HDP Şanlıurfa İl Teşkilatı, 1 Kasım erken milletvekili seçimleri aday tanıtım toplantısı düzenledi. Bir otelde düzenlenen basın toplantısına erken seçime birkaç değişik isimle giren HDP adayları katıldı. Basın toplantısında konuşan Osman Baydemir, 7 Haziran seçiminin ülkenin tüm farklılıklarını Meclis'e taşıdığını söyledi. Baydemir, “Ancak Cumhuriyet tarihinde bir ilk gerçekleşerek tek başına iktidar olamayan, ‘400’ü verin huzur içinde çözülsün’ diyenler, başkanlık rejiminde ısrar edenler milletin idaresini tanımayarak bir kez daha seçimin tekrarına ısrar ettiler.” şeklinde konuştu.

“Türkiye’nin dört bir yanına giden cenazelerin mesuliyeti başkanlık rejiminde ısrar eden, milletin idaresini tanımayan AKP hükümetinin ta kendisidir, Cumhurbaşkanı'nın ta kendisidir.” diyen Baydemir, HDP olarak ‘inadına barışa’ diyeceklerini belirtti.

14 yıl boyunca iktidar olanların, Urfa’da en üst teveccühü görenler Urfa’yı Suriye savaşının arka bahçesi gördüklerini aktaran Baydemir, 19 milyon dönüm toprağa sahip olan Urfalıların mevsimlik işçi olarak başka kentlere gittiğini ifade etti. Baydemir, Urfa halkının kendi idaresini tanımayan bu iktidara sandık başında hesap soracağını söyledi.

“SAVAŞI BAŞLATAN İRADE, DURDURMAK İSTEMİYOR”

Osman Baydemir, basın açıklamasının ardından basın mensuplarının oturduğu masaya oturarak burada sohbet etti. Baydemir, çatışma miadının 1 Kasım’da dolacağını ifade ederek hükümet ve Cumhurbaşkanı'na yüklendi. Savaşı başlatan iradenin savaşı durdurmak istemediğinin altını çizen Baydemir, “Aslında iktidar çatışma ortamı ile oylarının artmayacağını biliyor. Ancak böyle yaparak HDP’yi terörize edip barajın altında bırakmayı hedefliyor. Biz ki silahların mutlak surette susması gerektiğine inanıyoruz. Ancak PKK bizim silahlı bir kolumuz değil. AKP polise, askere çatış deyince çatışıyor ancak biz aynı durumda değiliz. Savaşın durması; kimin iktidar için insanları öldürdüğünü, kimin başkanlık uğruna çatışma ortamını yarattığını halkın anlaması ile olacaktır.” ifadelerine yer verdi.

HDP adayı ve Şanlıurfa eski Belediye Başkanı Feridun Yazar da partisine oy istedi. “Diktatörlük istemiyorsanız HDP’ye oy verin” diyerek destek isteyen Yazar, ülkenin dikta yönetimine doğru gittiğini vurguladı.

HDP milletvekili ve milletvekili adayı Leyla Güven ise basın kuruluşlarını taraflı yayın yapmakla eleştirdi.