KAYSERİ (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "(1980 ihtilalinin artığı olan anayasayı değiştirelim) demiyor muydunuz? 'Siz içinde başkanlık istiyorsunuz' diyorlar. Evet, istiyoruz. Vatandaşa soralım. Vatandaş istiyorsa, başımızın üstünde, kabul. İstemiyorsa zaten yapacak bir şey yok. Niye bundan kaçıyorsunuz siz? Hayır, şimdi U dönüşü yaptılar, kayboldular. Aynı dokunulmazlıklarda olduğu gibi" dedi.

Özhaseki, Kayseri Büyükşehir Belediyesince yaptırılan köprülü kavşakların açılış töreninde yaptırılan konuşmada, Kayseri'nin kendine has özellikleri bulunduğunu, bunun da belediye başkanları arasındaki uyum ve gayret, gidenin yerine gelenin başka işler peşinde koşmaması, ortaya konan projelerin devam ettirilmesi olduğunu söyledi.

Kayseri'ye 21 yıl emek verdikten sonra Ankara'ya yelken açmış birisi olarak, yarım kalan projelerin devam etmesinin kendisine mutluluk verdiğini dile getiren Özhaseki, gözünün Kayseri'nin üzerinde olduğunu, yürütülen projeleri takip ettiğini belirtti.

Özhaseki, hükümet olarak takip ettikleri 3 ana işin başında terör meselesi geldiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bu başımızın belası konu 40 yıldır sürüyor. Her hükümet iyi niyetle uğraştı. Biz de uğraşıyoruz ama geldiğimiz noktada özellikle son bir yıldır yaptıkları hesapları başlarına geçirdik Allah'a şükür. Orada şımarıkça bir tavır içinde öz yönetim ilan ederek terörü azdırıp, oldu bittiye getirecekleri bir ortamı sağlamak için adeta çırpındılar. 11-12 ilçede güya bu dediklerini yaparak ayaklanma başlatacaklardı. Allah'a hamdolsun o 11-12 ilçe de temizlendi."

Hükümet olarak ikinci işlerinin ekonomiyi ayağa kaldırmak olduğunu vurgulayan Özhaseki, bu konuda tedbirlerini aldıklarını, çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Özhaseki, Bakanlar Kurulu toplantılarının 10-11 saat sürdüğüne dikkati çekerek, "Bakanlıklarda her bir arkadaşımız gece saat 02.00-03.00'e kadar çalışıyor. Bütün derdimiz bu ülkeyi nasıl daha ileriye götürürüz, insanımızı nasıl rahat ettiririz, ülkemizi nasıl güçlü kılarız? Eğer ülkemiz güçlü olursa, insanımız da mutlu olur ve etrafındaki coğrafyaya da ışık saçar zaten. Eğer bunu yapamazsak, Allah korusun bizim sonumuz iyi olmaz. Çünkü biz Avrupa'nın ortasında, keyif yapan bir ülke değiliz" diye konuştu.

- Anayasa değişikliği

Bir tarafta uğraştıkları işlerin başında da anayasa geldiğini dile getiren Özhaseki, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Belki sokaktaki insan, geçim derdinde olan insan, anayasanın ne işe yaradığının çok farkında olmayabilir. Ama şöyle düşünün; tespihin imamesi. O neyse anayasa da o. O dağılınca nasıl tespih dağılırsa, onun gibi kıymetli. Şimdiye kadar bütün partilerimiz bundan dem vurarak ihtilal ürünü olan, ihtilal artığı olan anayasayı değiştireceklerini vaat ettiler. Hadi buyrun değiştirelim diye iş başına geçtiğimizde her birisi bir bahane bularak yavaş yavaş kayboldu. Niye kayboluyorsunuz? '1980 ihtilalinin artığı olan anayasayı değiştirelim' demiyor muydunuz? 'Siz içinde başkanlık istiyorsunuz' diyorlar. Evet, istiyoruz. Vatandaşa soralım. Vatandaş istiyorsa, başımızın üstünde, kabul. İstemiyorsa zaten yapacak bir şey yok. Niye bundan kaçıyorsunuz siz? Hayır, şimdi U dönüşü yaptılar, kayboldular. Aynı dokunulmazlıklarda olduğu gibi."

- Dokunulmazlıkların kaldırılması

Özhaseki, bazı partilerin seçim kampanyalarını dokunulmazlıklar üzerine yaptıklarını, "Siz hırsızları niye koruyorsunuz, yolsuz, uğursuz adam varsa yargılansın, niye dokunulmazlıkları kaldırmıyorsunuz?" diye naralar attıklarını, bazı milletvekillerinin şov yaptıklarını söyledi.

"Dokunulmazlıklar kalksın, biz de istiyoruz. Hırsız, yolsuz, uğursuz adam varsa Allah belasını versin, yargılansın ama teröre destek veren varsa onların da Allah belasını versin, onlar da yargılansınlar. Hepsini kaldırdık, hadi buyrun dedik" diyen Özhaseki, şunları kaydetti:

"Sanki dokunulmazlıklar kalksın diyenler bunlar değillerdi. Bir anda kayboldular. 'Niye kaldırıyorsunuz, ne istiyorsunuz, intikam mı alacaksınız, bizleri mi tutuklayacaksınız?' demeye başladılar. Kardeşim, suçun yoksa korkma. Ama sen bir taraftan gitmişsin PKK'lı teröristlere arabanla bomba taşımışsın, teröristleri arabanla götürmüşsün, cenaze arabalarını tahsis etmişsin, yanlarından hiç ayrılmamışsın, her türlü teröre destek vermişsin sonra da dönüp bizim güvenlik güçlerimize küfredip, teröristleri öven konuşmalar yapmışsın. Hadi bunun hesabını ver dediğimiz zaman niye kaçıyorsunuz?

Önce içeride destek aramaya başladılar. Bir parti biraz onlara yaklaştı, millet dersini verince, son günlerde tepki gösterince U dönüşü yapmaya başladılar, destek vermiyorlar. Yurt dışına gittiler. Ağababalarının yanına gitmeye başladılar. Sırtlarını yasladıkları, bunları besleyen adamların, ülkelerin yanına gidip ağlamaya başladılar. 'Şu Türkiye'ye söyleyin de bizi yargılamasınlar, yoksa çok kötü olur'. Kötü olacağını gördük."

Bakan Özhaseki, Türkiye üzerinde çok oyunlar oynandığına dikkati çekerek, "Kalleşlik dışardan değil, bu ülkenin içinden oluyor. İşte o kalleşlerin de hesap verme zamanı geldi. İnşallah onlar da hesabını verecekler. Bir taraftan hükümet olarak onlarla da mücadeleye devam ediyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından, 80 milyon liraya mal olan 3 köprülü kavşağın açılışı yapıldı. Bakan Özhaseki, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik'in kullandığı otomobile binerek, yonca yaprağı şeklinde inşa edilen Sanayi Odası Kavşağı'nda incelemelerde bulundu.