CHP İzmir 1. bölge milletvekili adayı Av. Murat Bakan, Karabağlar Salih Omurtak Mahallesi Kentsel Dönüşüm Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ni ziyaret etti. Derneğin, "Kentsel Dönüşüm" projesine karşı verdiği hukuki mücadelelerle ilgili bilgi alan Bakan, 6306 sayılı kanunla dönüşüme karşı olduğunu, uzlaşmayla yerinde dönüşüm yapılması gerektiğini söyledi. Av. Bakan, “Mevcut iktidar, kentsel dönüşümü ranta çevirerek, bu rantla birilerini zengin ederken kentsel dönüşümü sağlama anlayışında. Eğer bir rant varsa bu rantı, orada oturan insanların ve kamunun elde etmesi lazım. Kentsel dönüşümde devlet ya da belediye para kazanmamalı. Kamunun ve orada yaşayan insanların bu rantı paylaştığı bir kentsel dönüşüm anlayışını doğru buluyor, bu anlayışın mücadelesini veriyorum.” dedi.

‘KENTSEL DÖNÜŞÜM, 3 KATLI BİNAYI YIKIP 9 KATLI BİNA YAPMAK DEĞİLDİR’

Şehir dönüşümü konusunda yaptığı çalışmaları anlatan CHP adayı Bakan, konuyla ilgili bilgi sahibi olduğunu belirterek, “Kentsel dönüşüm, üç katlı binaları yıkıp dokuz katlı bina yapmak demek değildir. Kentsel dönüşüm altyapısıyla, üstyapısıyla, sosyal alanlarıyla her açıdan daha yaşanılır bir yer inşa etmektir. Sadece eski binaları yıkıp yerine yenilerini yapmaktan ibaret değildir. Bu anlayışı doğru bulmuyorum. Her yerin kendisine has bir yapılanması var. Buralarda tek katlı ya da iki üç katlı evler var. Gelip buraları beton yığınına çeviriyorlar, eski halini arar oluyoruz. Kenti dönüştürürken ne sosyal alan ne de yeşil alan bırakıyorlar. Tamamen ranta teslim ediyorlar.” diye konuştu. Dönüşümün, dönüştüreceği alanlarda mevcutta elde edilemeyen olanakları bölge halkına sunabilmesi gerektiğini vurguladı.

‘KENTSEL DÖNÜŞÜM ADI ALTINDA RANT ELDE EDİLİYOR’

Cennetçeşme’de aynı durumun yaşandığını ifade eden Murat Bakan, şunları söyledi: “7 Haziran seçimlerinden hemen önce Cennetçeşme’de kentsel dönüşüm müjdesi verdiler. Konuyu araştırınca ortaya çıktı ki Cennetçeşme’de 'Kentsel Dönüşüm' projesi olarak ilan edilen alan, karşı taraftaki boş tepeler. Alanı büyütmüşler, yeni bir alanı imara açmışlar ama açılan alanda dönüşecek bir alan yok, çünkü çıplak bir bölge. Orada AKP’li işadamlarının arazileri var ve kentsel dönüşümü o alanda başlatmışlar. Ben de o bölgeye gittim ve seçimden üç gün önce bir basın açıklaması yaptım. Oraya gidip buna dikkat çeken, açıklama yapan tek kişi benim. 4 Haziran tarihli bu basın açıklamasına internetten ulaşabilirsiniz.”

‘BİRİNCİ DERECEDE HALKA SORUMLUYUM’

Siyaseti üretkenlik temelinde yaptığını söyleyen CHP adayı Bakan, “Ben bu günlere üreterek geldim. Siyaseti de üretmek için yapıyorum. Kimseye eyvallahımız yok, ne iktidara ne de güç odaklarına. Ben Murat Bakan olarak ön seçime girdim, 74 kişi arasından dördüncü olarak çıktım. Sizlerin verdiği oylarla seçilerek buradayım. O nedenle birinci derecede halka sorumluyum.” dedi.

‘HAKLI TALEPLERİNİZİN MÜCADELESİNİ VERMEK İÇİN YOLA ÇIKTIM’

CHP olarak insanların dertlerinden, tasalarından yararlanarak oy kapma anlayışında olmadıklarını söyleyen Murat Bakan, “Biz halkın haklı taleplerinin ve sorunlarının mücadelesinde birlikte olmak, daha mutlu, daha yaşabilir kent ve ülke için yola çıktık. Bize oy verseniz de vermeseniz de sizin yanınızdayız. Haklı talepleriniz için her zaman varım, buradayım. Vekil olsam da olamasam da yapabileceğim bir şey olursa bana istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.” diye konuştu.