CHP İzmir 2. bölge milletvekili adayı Kamil Okyay Sındır, seçim çalışmalarına Kemalpaşa ilçesinde devam etti. Kahvehane toplantılarında çiftçilerle biraraya gelen Sındır, “Yatlara 1.5 liraya mazot verilirken çiftçimize 4 liradan mazot verilmesi kabul edilemez.” dedi. Halilbeyli, Damlacık, Kuyucak ve Ulucaklı mahallelerini ziyaret eden Sındır, kahvehane ve ev ziyaretleriyle çiftçiden, genel seçim için destek istedi.

Üreticinin menfaatlerini korumak için yıllarca mücadele ettiğini söyleyen CHP adayı Sındır, “Sorunların ne olduğunu biliyoruz ve çözümü için sizlerin oyuna, iktidara ihtiyacımız var. Gerek akademide yaptığım öğretim üyeliği gerekse Ziraat Mühendisleri Odası şube başkanlığım sürecinden, alandan biri olarak söylüyorum, üreticinin daha yüksek ve kaliteli ürün elde etmesi, daha çok gelir kazanması mümkün. Yeter ki doğru tarım politikaları uygulansın. Bugün Türkiye’nin temel sorunlarının başında, uygulanan tarım politikaları yatmaktadır. Bu yanlışlar yüzünden üretici emeğinin karşılığını alamamakta, tüketici de bu ürünleri çok pahalıya sofrasına mal etmektedir. İşte bugün nisan enflasyon rakamlarını TÜİK yayımladı. Enflasyonun yükselmesini, hükümet yetkilileri gıda ürünlerindeki artışa bağlıyor. Pekiyi bu artış, çiftçinin ürününü çok pahalıya satmasından mı kaynaklanıyor? Elbette hayır, çünkü bu iktidarın tarıma, çiftçiye, üreticiye karşı sürdürdüğü yanlış tarım politikası yüzünden çıkan faturayı milletçe ödüyoruz.” dedi.

'BU DURUM BÖYLE SÜRDÜRÜLEMEZ'

Dünyada ve Avrupa’daki tarım desteklerine değinen Sındır, “Bugün Avrupalı çiftçi, benim çiftçimin en az dört beş misli destek alıyor. Bizde ise çiftçimiz bırakın destek almayı, mazotu, tohumu, gübreyi, ilacı, elektriği dünyada en pahalıya alan çiftçi oluyor. Bu durum böyle sürdürülemez. Çiftçimize verilecek desteğin, diğer ülkelerin üreticilerinin aldığı destekle rekabet edebilir olması gerekir. Çiftçimizin maliyetini karşılar, geçimini sağlar durumda olması gerekir ki ekmeye biçmeye, yani toprağı işlemeye devam edebilsin. Yurttaşlarımız da tarım ülkesi olan Anadolu’da sağlıklı ve güvenli gıda ürünlerini ucuza yiyebilsin.” dedi.

'ÜRETİCİDEN ÇIKAN FİYATI 1 LİRA, TÜKETİCİYE VARAN FİYATI 5 LİRA'

CHP adayı Sındır, sözlerini şöyle tamamladı: “Bugün yatlarda kullanılan mazot 1.5 lira, benim çiftçime, üreticime 4 lira. CHP iktidarında üreticimize mazotu 1.5 lira yapacağız. Mazotun üzerine vergi koymayacağız. Devlet de bundan kaybetmeyecek. Bizim iktidarımızda üreticilerimiz ürününün, emeğinin karşılığını alacak, tüccar ve komisyoncu baskısı altında ezilmeyecek. Ürünün üreticiden çıkan fiyatı 1 lira, tüketiciye varan fiyatı 5 lira. Çiftçimize verilecek destek lütuf değil, haktır.”