CHP İzmir milletvekili adayı Zekeriya Temizel, asgari ücret artışının işverene yük olmayacağını belirterek, “Biz asgari ücret 1500 TL olacak derken buradaki yükü hiçbir kesime yüklemeyeceğiz, bundan emin olun. 57 milyar dolarlık kaynağı nereden bulacağımızı açıkladık. Şeffaf yönetimin olduğu, israfın olmadığı, kaynakların doğru değerlendirdiği Türkiye’yi büyüterek, geliri en adil dağıtarak bütün sorunlar çözülür.” dedi.

Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) tarafından düzenlenen Ortak Platform İş Zirvesi ve Sektör Tanıtım Günleri’ne katılan CHP adayı Temizel ve MHP adayı Ahmet Kenan Tanrıkulu, ekonomi politikalarını anlattı. AK Parti adayı İbrahim Turhan ise Kültürpark'taki zirveye katılmaktan son anda vazgeçti. Toplantının açılışında konuşan BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman, zirvede İzmir’in cazip yatırım avantajı kadar ulaşım ve teknoloji altyapısı eksikliğiyle beyin göçünün ön plana çıktığını söyledi. Akgerman, “Bugün de partilerimizin ekonomi kurmaylarından, politikalarını yakından dinleme fırsatı bulacağız. Siyasetle bazen ülke için yapılacak işler çakışmıyor. Partilerin popülist vaatleriyle yapısal reformları hayata geçmesinin nasıl mümkün olacağını merak ediyorum. Bugün bunların konuşulacağını düşünüyorum.” dedi.

‘EKONOMİ 2007'DEN SONRA PATİNAJ ÇEKMEYE BAŞLADI’

MHP adayı Tanrıkulu, zirvede yaptığı konuşmada son 13 yıllık ekonomi politikalarını özetleyerek, Türkiye’nin üretime ve özellikle katma değerli üretime yönelerek sıkıntılarından kurtulabileceğini söyledi. Türkiye’de yapısal reformların, bugünlerde kötülenen koalisyon hükümeti zamanında başlandığını ve AK Parti’nin bu politikaları harfiyen uyguladığını söyleyen Tanrıkulu, “Fakat 2007 yılından sonra bu politikanın üzerine yeni şeyler eklenemediği için Türkiye ekonomisi patinaj çekmeye başladı. Büyüme çok yavaşladı. 6 milyon işsiz oluştu. 14 yılda 400 milyar lira faize para harcandı. Biz toplumsal onarımı yapacak, huzurlu bir gelecek için çalışacağız. Teşvik sistemiyle ileri teknoloji üretimlerine destek olacağız. İnovatif yatırımlara girişim sermayesi ve iş melekleriyle destek vereceğiz. KOBİ’lere özel pazar kurarak büyümesini, işsizliğin bu sayede azaltılmasını, ülkeye katma değeri kazandıracağız.” diye konuştu.

‘TÜRKİYE ÜRETİMİ BIRAKARAK HER ŞEYİ İTHAL EDER HALE GELDİ’

CHP adayı Temizel ise iki şirketiyle iş dünyasının içinde birisi olarak sıkıntıları yakından bildiğini belirtti. Türkiye’nin, üretimi bırakarak pamuk başta olmak üzere her şeyi ithal eden bir ülke haline geldiğini söyleyen Temizel, önceki yıllarda bir otomobil için 7 bin 792 dolar ithal yedek parça kullanılırken şimdi bu rakamın 10 bin 381 dolara yükseldiğini kaydetti. Türkiye’nin şu anda tek bacak ve tek kolla uluslararası dünyada rekabet etmeye çalıştığını anlatan Temizel, şöyle konuştu: “Kadınları işgücüne katmadan büyümemiz mümkün değil. Kadın istihdamında dünyada, Suudi Arabistan ve Yemen’in önünde sondan üçüncü sıradayız. Katma değerli üretim yapmadan da bir yere varmamız çok zor. İleri teknoloji ve inovatif projelere her türlü desteği vereceğiz.”