CHP Kültür ve Sanat Platformu, 'Mart 2015 Baskı ve Sansür Raporu'nu açıkladı. Raporda, AK Parti hükümetinin sanat alanındaki baskı ve sansür uygulamalarının mart ayında da sürdüğü vurgulandı, bu aydaki 10 baskı ve sansür olayına yer verildi.

Aylık olarak hazırlanan raporun, her türlü sansür ve baskının son bulmasına kadar devam edeceğini bildiren kültür ve sanattan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, "AKP hükümeti toplumu kutuplaştırma siyasetini kültür ve sanat alanında da sürdürüyor. Kültür ve sanat alanındaki çoğulculuğu ve bu alanın olmazsa olmazı olan özgürlüğünü yok etmeye ve sanat alanını da vesayet altına almaya çalışıyor, buna karşı çıkanlara da baskı ve sansür uygulanıyor. Biz CHP olarak sanatın ve sanatçıların özgürlüğüne sahip çıkıyoruz. CHP iktidarında kültür ve sanat alanı da özgür olacak, her türlü keyfi uygulama, baskı, yasaklama ve sansür son bulacaktır. Ayrıca kültür sanat alanını yok etmeye yönelik TÜSAK taslağı geri çekilecek, sanat alanının temsilcileri ile birlikte özerk bir sanat kurumu kurulacaktır." açıklamasını yaptı.

MART AYINDAKİ BASKI VE SANSÜRE YÖNELİK İHLALLER ŞÖYLE SIRALANDI:

"Çukurova Üniversitesi’nin kütüphanesinde bulunan nü tablolar Yeni Akit isimli gazetenin yaptığı haber sonucunda kaldırıldı. Üniversite ise yaptığı açıklamada talimatın rektörlükten geldiğini ve tabloların eskidikleri için kaldırıldıklarını savundu.

Sanatçı ve hayvan hakları savunucusu Leman Sam’a 1 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Davanın sebebi Sam’ın geçtiğimiz Kurban Bayramı’nda attığı bir tweet. Tweette Sam, 'Benim için IŞİD ile bıçağını masum bir hayvanın boğazına dayayan aynı duygudadır' yazmıştı. Leman Sam’a bu tweetinden sonra Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç 'zavallı' demiş, bunun üzerine hakkında 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamaktan' dava açılmıştı.

Kuruluşunun 30. yılını kutlayacak olan Grup Yorum’a stadyum engeli çıkartılıyor. Bir stadyum konseriyle 30. yılını kutlayacak olan Grup Yorum’a İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Elazığ’da uygun stadyum bulunamadı ve talepleri çeşitli gerekçelerle reddedildi.

İstanbul Üniversitesi’nde gösterimi yapılacak olan 'İki tutam saç: Dersim’in Kayıp Kızları' adlı belgesel, İletişim Fakültesi Dekanı Nilüfer Sezer tarafından engellendi. Gösterimi yapacak olan İletişim Sanatları Kulübü’ne ise 'Böyle bir filmin iletişim fakültesinde gösterilemeyeceği' gerekçesi sunuldu.

İstanbul Piramid Sanat’taki 'Çırılçıplak' adlı sergi, MHP Beyoğlu İlçe Teşkilatı tarafından hedef alındı. MHP İlçe Teşkilatı yaptığı açıklamada 'Bunun sanat değil pornografi olduğunu' söyleyerek olası bir fiziki saldırıya kapıyı açtı. Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatın hedef alınmasına seyirci kaldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın şubat ayı sonunda yayımladığı, '2014 Yılında Yapılan Yardımlar' listesinde, en büyük payı 51. Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne ayırdığı görüldü. Bakanlık, Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı 'Anset Özel Sağlık ve Eğitim, Kültür, İnşaat Şirketi' aracılığıyla, festivale iki seferde 1 milyon 550 bin TL aktardı. Oysa 2013’te 50. yılını kutlayan festivale herhangi bir maddi destekte bulunulmamıştı. Antalya Büyükşehir Belediyesi, son yerel seçimlerde, CHP’den AKP’ye geçmişti. (Burada festivale yardım edilmesine itiraz edilmiyor. AKP’nin belediyeler arasındaki yaptığı ayrımcılık dile getiriliyor.)

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Kulübü 'Sanat Tarihi Merceğinden Güzellik Tarihi' başlıklı bir panel düzenledi. Paneli duyurmak amacıyla hazırlanan afişte, 16’ncı yüzyılın önemli sanatçılarından Tiziano Vecellio’nun Amor sacro e Amor profano (Kutsal aşk ve beşeri aşk) adlı resmi kullanıldı. Fakat bu tablo yönetim tarafından 'açık saçık' bulundu ve izin verilmesi için sansür uygulanması gerektiği Kulübe belirtildi. Sanat Tarihi Kulübü de bunun üzerine 'sansür tasarımı' konulu bir toplantı gerçekleştirdi.

Bundan 10 yıl önce 'Tayyipler Alemi' konulu karikatür kapağı nedeniyle tazminatla yargılanan haftalık Penguen mizah dergisi, yine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açtığı ceza davasıyla karşı karşıya bulunuyor.

Haftalık mizah dergisinin 21 Ağustos 2014 tarihli kapağında henüz Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan’a hakaret edildiği iddiasıyla karikatüristler Bahadır Baruter ve Özer Aydoğan hakkında Ceza Kanunu’nun 125/3 maddesi uyarınca 2 yıl 4 aya kadar hapsi istemiyle dava açıldı. Şikayetçi Cem S. dilekçesinde 'Derginin son kapağında Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a hitaben karşısındaki kişi amiyane parmaklarıyla top işareti yapmıştır' dedi.

İÜ Merkez Kütüphanesi yıkılıyor. Kütüphaneyi yıkacak projeye 4 No’lu Kurul’dan onay çıktı. Mimarlar Odası’nın binanın modern mimarlık mirası örneği olması nedeniyle yaptığı tescil başvurusu reddedildi. İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nin projesi 1964 yılında düzenlenen ulusal yarışma ile mimar Şandor Hadi ve Hüseyin Başçetinçelik tarafından tasarlandı. 1970’te yapımına başlanan bina 1985 yılında tamamlanarak hizmet vermeye başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı çürümeye terk edilen İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin geleceği ile ilgili sorulara yine yanıt vermedi."