Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün yaptığı açıklamalarla kendi kendini ihbar ettiğini söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, CHP Ankara Milletvekili Şenay Saruhan ile Protestan Kiliseler Derneği yöneticileri birlikte Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

CHP Ankara Milletvekili Emir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü yapmış olduğu açıklamalarla kendi kendini ihbar ettiğini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın dünkü ifadelerini aslında 'kendi kendisini ihbar etti' şeklinde değerlendirebiliriz. Çünkü Suruç'tan öncede ülkemizde başkanlık sistemi yoktu, parlamenter demokrasiyle yönetiliyorduk ve bir hükümetimiz vardı. Bugün de bir hükümetimiz var o zaman neyin değiştiğini sorma hakkımız gerçekten var. Değişenin 7 Haziran seçim sonuçları olduğunu bütün ülkemiz biliyor. Bu anlamıyla da sayın Cumhurbaşkanı kendi kendini ihbar etmiştir." diye konuştu.

Dün Hürriyet'e yapılan saldırıyı da kınayan Emir, özgür medyanın giderek ağır baskılar altında çalışmaya devam ettiğini söyledi. Bundan sonra da çok daha yoğun baskılar altında kalacağının şimdiden öngörüleceğini belirten Emir, bu nedenle Recep Tayyip Erdoğan'ın ileri demokrasisinin neleri ifade ettiğini daha iyi anlayabildiklerini sözlerine ekledi.

DOĞAN: BASKI ve SİNDİRME OLAYLARI İLK KEZ YAPILMIYOR

CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, 6-7 Eylül olayları yıldönümü dolayısı ile Protestan Kiliseleri'ne yönelik sistematik tehditlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Doğan, sünni olmayanlara yönelik saldırı, baskı, sindirme olaylarının ilk kez yapılmadığını söyledi. 6-7 Eylül olaylarını andıklarını dile getiren Doğan, din değiştirenlerin kellelerinin koparılmasından bahsedildiğini ifade etti.

Tehditler açıkken emniyet, savcılar ve siyasilerin hiçbir şekilde önlem alınmadığını vurgulayan Doğan, "Cezasızlık kültürü, ilgisizlik, bunların faillerini cesaretlendiriyor, besliyor. Bir din vicdan ifade özgürlüğü meselesidir. Tüm dini cemaatler, barışçıl eylemler içerdiği süreci kendisini ifade etme özgürlüğüne sahiptir." dedi.

Güvercin tedirginliğiyle yaşadıklarını belirten CHP İstanbul Milletvekili, kişi güvenliği ve ifade özgürlüğü için önlemler alınması gerektiğini söyledi. Bu tehditlerin bilişim ortamında yapıldığını anlatan Doğan, biran önce yetkilileri göreve çağırdı. İçişleri Bakanından randevu talep ettiklerini ve kendisiyle görüşeceklerini ifade eden Selina Doğan, Hakkari Dağlıca'da yaşanan terör saldırısının içlerini yaktığını ifade etti. Doğan, "Artık bu akan kan dursun diyorum, silahlar sussun. Sayısı tartışılıyor dünden beri kaç kişi öldü, 10 kişi mi 20 kişi mi? Aslına bakarsanız hiçbir önemi yok. Biz artık dağdaki gençlerin de askerlerin de polislerin de sivillerin de ölmesini istemiyoruz. Silahlar sussun ve bu sorun Mecliste tartışılarak tarafların bir araya gelerek diyaloglar çözülmesini istiyoruz. Israrla barış ve siyaset diyoruz." şeklinde konuştu.

CHP Ankara Milletvekili Şenay Saruhan ise "4000 vekil için 400 ve daha yüzlerce can mı sorusunu sormak isterim. Hepimizin başı sağolsun ama herhalde artık başsağlıkları değil ülkenin sağlığı için barışın peşinde olmamız gerekiyor." dedi.

'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün yaptığı açıklamalarının' sorulması üzerine CHP Ankara Milletvekili Şenay Saruhan, şu cevabı verdi: "Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanlığı görevinden önce de bu ülkede başbakanlık görevini yürüttü. 13 yıla yakın bir süredir iktidardadır. İktidarda olduğu süre içinde toplumun içindeki barışı sağlamamış olması, bu konuda Parlamento yerine farklı ortamlarda çözüm arıyor oluşu; bugün geldiğimiz durumun esas olarak bir nedenidir. Ancak yaptığı açıklamanın kamuoyunda ne büyük bir tepki yarattığı herkesçe bilinmektedir. Hepimizin vicdanı sızlamıştır. Bu bir seçim meselesi değildir, bu bir iktidar meselesi değildir. Bu barış meselesidir ama elbette iktidarın barışı isteyen, halkın çıkarlarını gözeten Türkiye toprakları üzerinde yaşayan herkesi eşit gören ve herkes için ortak bir yarar sağlamaya çalışan bir politikayla iktidar olmuş olan bir kesimin yapabileceği bir işlerdir. Ben kınıyorum bu sözleri, vicdanım ve aklım kınıyor."

Protestan Kiliseler Derneği yöneticilerinden Behnan Konutgan da "Dağlıca'daki olay bizi derinden üzmüştür. 24 saat barış için dua ediyoruz. Her olay için üzülüyoruz. Şehit askerlerimiz için başsağılığı diliyoruz. Allah onların ailelerini teselli etsin." ifadelerini kullandı.