CHP genel başkan başdanışmanı Erdal Aksünger, AK Parti hükümeti döneminde devlet kurumlarının tarumar edildiğini iddia ederek, “Üç partinin, ideolojik düşüncelerini bir kenara bırakarak acilen millet için restorasyon yasalarını çıkarması gerekiyor. Bu kadar tarumar edilmiş devlet kurumları, millete hizmet etmeyen bu devlet kurumlarının bir an önce millete hizmet eder bir raya oturtulması gerekir. Ondan sonra bir seçim düşünülebilir ama bu üç parti için asgari müştereklerde olan acil konular olduğuna inanıyorum.” dedi.

Genel seçimden önce CHP İzmir milletvekili olan Aksünger, şimdi Genel Başkan Başdanışmanlığı görevine getirildi. Aksünger, koalisyon hesapları ve Meclis tarafından acilen çözülmesi gereken meselelere ilişkin, Cihan Haber Ajansı'na açıklamalarda bulundu. CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesini değerlendiren Erdal Aksünger, “Deniz Bey sonuçta en yaşlı üye ve Meclis'in geçici başkanı olacak. Bu görüşmeye, altında çok bir şey aramadan bakıyorum. Tabii ki Recep Tayyip Erdoğan’ın da kendince bu işin içinde farklı bir psikoloji yaratmaya çalıştığını da görebiliyoruz. Burada aslında Tayyip Bey, çok hızlı bir erken seçim istiyor olabilir ama ben bunun tehlikeli bir şey olduğunu düşünüyorum. Bu kadar tarumar edilmiş devlet kurumları ve millete hizmet etmeyen bu devlet kurumlarının bir an önce millete hizmet eder bir raya oturtulmaya ihtiyacı var. Ondan sonra bir seçim düşünülmesi lazım. Üç partinin, milletin çok hassas olduğu ve acilen çözülmesi gereken konuları çözmesi gerektiğine inanıyorum.” dedi.

'SULH CEZALAR, İÇ GÜVENLİK PAKETİ, YOLSUZLUKLAR VS'

Üç partinin sulh ceza hakimliklerinin kaldırılması, İç Güvenlik Kanunu, dört eski bakanın Yüce Dîvan’a gönderilmesi, 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet dosyalarını yeniden açması gibi konularda acilen adım atabileceğini savunan Aksünger, “Devlet kurumlarının içindeki tahribat çok yüksek. Bazı kanunların çok hızlı bir şekilde milletin menfaatine tekrar gözden geçirilmesi lazım. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na aykırı olan kanunların kesinlikle ortadan kaldırılması lazım. Bu kanunsuzlukların giderilmesi gerekir.” diye konuştu.

'SORUNLAR, ONLARI YARATANLARIN MANTIĞIYLA ÇÖZÜLMEZ'

Türkiye’nin önündeki acil meselelerin çözümü için CHP, MHP ve HDP’yi işaret eden Aksünger, her üç partinin de AK Parti ile bir koalisyon yapmasının çok kolay olmayacağını söyledi. Aksünger, “AKP ile bir koalisyon yapmak çok kolay bir iş değil. Sebebi şu; sorunlar, onları yaratanların mantığıyla çözülmez. Yani ortada bir sorun var. Ben, elinden iktidar gücü gitmiş olan bir AKP’nin tepetaklak gideceğini düşünen bir insanım.” diye konuştu.

'DAVUTOĞLU RÜŞTÜNÜ İSPAT ETMEK İÇİN BİR ŞANS YAKALADI'

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, koalisyon ihtimalleri için, “Kırmızı çizgimiz yok.” sözünü değerlendiren Erdal Aksünger, “Davutoğlu için önünde bir şans var. Kendi rüştünü ispat etmek için çok önemli bir şey. Türkiye siyasetine hizmet etmek istiyorsa sonuçta tabii ki kırmızı çizgi koymayacak ama kafasında ona kırmızı çizgiyi aslında başka yerlerde çizenler olduğunu düşünüyorum. Kendisi ‘yok’ diyor ama aslında var. Ben 17-25 Aralık sürecini yakından takip eden milletvekillerinden biri olarak komisyon içindeydim. Davutoğlu, ‘Yolsuzluk yapan kardeşimiz de olsa kolunu keseriz.’ diyen Davutoğlu olsun o zaman. Kolunu kessin yani. Orada komisyon üyelerinden, ‘Bunların hırsızlık yaptığını görsem, bilsem bile ben bunu Yüce Dîvan'a göndermem.’ diyen insanlar vardı. Yani şimdi bunları bile bile bir yargısal faaliyete engel olmak gibi bir durum var ortada ama kendisi de, ‘Yolsuzluk yapan kardeşimiz de olsa kolunu keseriz.’ demişti. Şu anda bence onu düşünerek hareket ederse kendisini de özgürleştirecek. Öbür türlü Davutoğlu, eğer diğer tahakkümün altındaysa kendine gereğini yapacak zaten, siyasi olarak yok olacak yani.” dedi.

'CHP İÇİN OLMAZSA OLMAZLAR'

Bir koalisyon için CHP’nin olmazsa olmazları bulunduğunu aktaran Erdal Aksünger, “Sayın genel başkanımızın da var. Cumhurbaşkanlığı konusundaki konular ortada ve netken 17-25 Aralık da bunlardan biri. Vaatler bunlardan biri. Seçim barajı bunlardan biri. Bunların hepsi eğer AKP tarafından zaten reddedilecekse CHP açısından ben böyle bir zemin olmadığını görüyorum, çünkü Davutoğlu, ‘Cumhurbaşkanı’nı tartıştırmayız.’ filan dedi. Türkiye’de en çok tartışılan konu Cumhurbaşkanlığı meselesi zaten. Yani orada tıkanma da bence birinci konu Cumhurbaşkanlığı meselesi.” dedi.

'ÜÇ PARTİ, MİLLETİN VERDİĞİ YÜZDE 60’LIK GÜCÜ MİLLET MENFAATİNE KULLANMALI'

Kurulacak bir koalisyon hükümetinin ilk adımının restorasyon kanunlarını çıkarmak, özgürlükler, adalet, yolsuzluklar konusundaki adımları atmak olması gerektiğini söyleyen Erdal Aksünger, “AKP dışındaki üç parti, milletin onlara verdiği yüzde 60’lık gücü, Türkiye’nin menfaatine olacak konularda anlaşıp çözmeli. İdeolojik kavramlar bir kenara bırakılıp ülke menfaati için üç partinin biraraya gelmesi ve ana davalarda birleşmesi, milletin yüzde 60’ının istediği konularda, ortak olan konular var çünkü hepsinde. Meclis açıldığında dört eski bakan Yüce Dîvan’a gönderilebilir. 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet dosyaları yeniden açılabilir. RTÜK gibi, MİT, Emniyet, BTK gibi, yargı gibi, örneğin Ulaştırma Bakanlığı gibi bir sürü konular var. Bekleyen dosyalar kabarık. Bunların halledilme ihtiyacı var. Bence üç parti, millet için önemli olan birkaç konuda müşterek olup süreli veya süre fark etmez, bu konulara bakmalı.” diye konuştu.