CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, on yıllık uzama süresi sonunda gerekçesiz bir biçimde işyerinden çıkartılan kiracılar için kanun teklifi verdi.

Tanal, 10 seneyi aştıktan sonra sözleşme süresinin sonunda mal sahibinin gerekçe göstermeden kiracıları işyerinden çıkarmasının önüne geçecek bir kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu. Tanal verdiği kanun teklifi ile 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 347’nci maddesinde yer alan 'Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.' ibaresinin kaldırılmasını istedi.

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 347'nci maddesinin 1'inci fıkrasının 3'üncü cümlesi ve 2'nci fıkrasında değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinde Tanal, şunları kaydetti: "Bir işyeri sahibinin 10 yıl boyunca aynı adreste işlettiği işyerinin, bu 10 yılın sonunda kiraya verenin herhangi bir gerekçe göstermeksizin sözleşmeyi feshetmesiyle değişmesi, kiracının maddi ve manevi olarak büyük zarar görmesine sebebiyet verecektir. Bu zarar işyeri değişikliği nedeni ile sürekli müşterilerinin kendisine ulaşamaması, işyeri sahibi kiracının yeni bir yer bulana kadar işyerini kapalı tutması, işyerinin reklam ve tanıtımı için yapılan masraflarının artması, işyerinin iç mekan tasarımına ilişkin avantajlarını kaybetmesi ve her ne olursa olsun işyeri sahibinin maddi ve manevi zarar görmesine sebebiyet vermektedir. Bu durum ise 2709 sayılı T.C. Anayasası’nın Esnaf ve Sanatkarların Korunması başlıklı 173’üncü maddesinde düzenlenen 'Devlet, esnaf ve sanatkârı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır.' hükmüne açıkça aykırılık teşkil etmektedir. Kiracı esnaf ve sanatkarlarımızın mağduriyetine sebep olan ve belli bir adreste köklü bir şekilde faaliyet göstermelerinin önüne geçen bu madde hükümlerinin kaldırılması bu vatandaşlarımızın zarar görmesinin önüne geçecektir."

6098 SAYILI TÜRK BORÇLAR KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

"MADDE 1 –6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 347’inci maddesine getirilen değişiklik aşağıdaki şekildedir:

MADDE 347- Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez.

Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.

MADDE 2 – Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 – Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür."