CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, kadına karşı şiddetin, kadın aleyhine ayrımcılığın ve kadının sosyal yaşamdaki geri kalmışlığın ortadan kaldırılması için her tür tedbirin alınmasıyla ilgili 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi verdi.

Uluslararası insan hakları sözleşmelerinde ve Anayasa'da da ifade edildiği üzere yaşama hakkı, cinsel dokunulmazlık ve küçültücü muameleye maruz kalmama hakları korunması gereken en temel haklar olduğunu dile getiren Tanrıkulu, bu kapsamda T.C. Anayasası'nın 10'ncu maddesinde kadın-erkek eşitliğine atıfta bulunularak kadına yönelik pozitif ayrımcılık için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğinin ortada olduğunu ifade etti.

Kadına karşı şiddetin, kadın aleyhine ayrımcılığın ve kadının sosyal yaşamdaki geri kalmışlığın ortadan kaldırılması için her tür tedbirin alınması zorunlu olmasına karşın, kadın lehine yaşanması gereken gelişmeler gün geçtikçe kadın aleyhine daha da vahim noktalara geldiğini belirten Tanrıkulu, "Kadına karşı tecavüz, ayrımcılık, öldürme ve şiddet olayları ne yazık ki giderek önlenemez hale gelmektedir. Neredeyse her gün kadınların 'sadece kadın oldukları için' şiddete veya tecavüze uğradığına ya da öldürüldüğüne tanık olmaktayız. Kadına karşı şiddetin farklı bir ceza yaptırımına sahip olmamasının gerek ülkedeki farkındalığın gerekse de suçun önlenmesinin sağlanamamasına önemli bir etkisi olduğu, kadına karşı işlenen suçların neredeyse toplumun geneline yayılan bir hal aldığı düşünülmekte ve bu durum sosyal yaşamda telafisi mümkün olmayacak derin yaralar açmaktadır. Birçok konuda verilen yasa tekliflerimizin yaşama geçirilmemesi ve bu konuda samimi adımlar atılmaması sebebiyle bu sefer de kadına karşı işlenen öldürme eylemlerinin insan öldürme suçunun nitelikli hali olarak sayılması ile kadına karşı yapılmış her tür şiddet için daha ağır cezalar uygulanması için işbu yasa teklifi hazırlanmıştır." dedi.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Ceza kanununun amacı suç nedeniyle bozulan kamu düzenini yeniden sağlamak olduğu kadar, cezanın yüksekliği nedeniyle suçun önlenmesi kapsamında caydırıcı olmasıdır. Kadın cinayetlerinin giderek arttığı ve kasten öldürme eylemlerinin neredeyse çoğunun canavarca gerçekleşmesi sebebiyle insan öldürme eylemlerinin kadına karşı işlenmesinin Türk Ceza Kanunu'nun kasten öldürme suçunun nitelikli hali olarak kabulü gerekmektedir. Bu yolla yukarıda belirtildiği şekilde kadına karşı işlenen öldürme eylemleri neticesinde verilecek cezanın yüksekliğinin caydırıcı olması amaçlanmaktadır. Bu sebeple kasten öldürmenin nitelikli hali için sadece "gebe olduğu bilinen kadına" karşı işlenmesi yerine "kadına karşı" işlenmiş olması yeterli olacaktır.

MADDE 2- Ölümle sonuçlanmayan ve fakat kadının manevi bütünlüğü ile vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlardaki artışın da yoğun olması sebebiyle kadına karşı işlenen yaralama eylemlerinde de caydırıcılık sağlamak amacıyla cezaların artması amaçlanmıştır.

MADDE 3- İşbu madde ile kadına karşı işlenen yaralama suçlarında her ne sebeple olursa olsun indirim uygulanmaması amaçlanmaktadır.

MADDE 4- Yürürlük maddesidir.

MADDE 5- Yürütme maddesidir.

TÜRK CEZA KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 82 nci maddesinin (f) bendinde yer alan "Gebe olduğu bilinen" ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

MADDE 2- 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 86 ncı maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendinde yer alan "altsoya" ibaresinden sonra gelmek üzere maddeye "kadına," ibaresi eklenmiştir.

MADDE 3 - 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 88 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir: "(3) Kasten yaralama fiili kadına karşı işlenmişse işbu maddede yer alan indirim halleri uygulanmaz."

MADDE 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.