CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, emekliye iki maaş ikramiye verilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına kanun teklifi verdi. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifinde, Ramazan ve Kurban bayramlarında aylık tutarında ikramiye ödenmesi talep ediliyor.

Emeklilerin sosyal devlet ilkesi gereği yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerekliliğini dile getiren Mehmet Tüm, emekliye iki maaş ikramiye konusundaki kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi: "Emeklilerimiz yaşamı boyunca çalışan, üreten, alın teri döken, ülkenin kalkınmasına katkı sunan, vergi veren, prim ödeyen ve bu emeğin karşılığını hak ettiği biçimiyle alması gereken yurttaşlarımızdır. Fakat ülkemizde emekliler düşük maaşlar sebebiyle yaşamlarını sıkıntı içinde geçirmektedir. Emeklilerimizin maddi koşullarının iyileştirilmesi ve yaşamlarını kolaylaştırıcı düzenlemelerin uygulamaya konulması, anayasal güvence altına alınmış olan sosyal devlet ilkesinin bir gereğidir. Sosyal devlet ilkesi gereği emeklilik, yıllarca çalışmış insanlar için seyahat etme, sosyal ve kültürel aktivitelerde bulunma, sağlık haklarından en iyi şekilde yararlanma dönemi olmalıdır.
Oysa ülkemizde emekliler, çöpten ekmek toplayacak kadar zor koşullarda, açlık sınırının altında yaşamını idame ettirmektedir. Emeklilerimiz artık çöpten ekmek toplamasın. Emeklilerin sosyal hayatını sürdürmesi için gerekli sosyal tesisler bulunmamaktadır. Emekli maaşlarından sağlıkta katkı payı ve sosyal güvenlik destek primi adı altında kesintiler yapılmaktadır. Bu gidişata dur demek başlıca görevimiz olmalıdır. Vermiş olduğumuz kanun teklifinde bu iyileştirme sürecinin bir parçası olarak aylık almakta olan emeklilere ve bunların hak sahiplerine, yılda iki defa, Ramazan ve Kurban Bayramlarında olmak üzere, almakta oldukları aylık tutarında ikramiye ödenmesi önerilmektedir."

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“EK MADDE 11- Bu Kanuna veya 5434 sayılı, 506 sayılı, 1479 sayılı, 2925 sayılı ve bu Kanunla mülga 2926 sayılı Kanunlara göre aylık almakta olan kişilere ve bunların hak sahiplerine, yılda iki defa Ramazan ve Kurban Bayramlarında olmak üzere almakta oldukları aylık tutarında ikramiye ödenir.

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.