CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Cumhurbaşkanı'nın tarafsızlıkla bağdaşmayan konuşmalarının hukuka aykırılığının tespit edilerek denetlenmesi için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurdu.

CHP adına başvuruyu yapan Bülent Tezcan dilekçesinde, Cumhuriyet tarihinde daha önce benzeri hiç görülmemiş bir sorun yaşandığına işaret ederek, "Cumhurbaşkanlığı makamında bulunan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, Anayasa’yı sürekli ve sistematik bir biçimde ihlâl eden kimi eylemleri ile karşı karşıya kalınmıştır. Bu eylemlerin bir bütün olarak niteliği ve bunlara bağlanan hukukî sonuçlar saklı kalmak üzere, Sayın Erdoğan’ın 25. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimlerinin Anayasa’nın öngördüğü esaslar çerçevesinde, ‘…düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili…’ (m. 79) olarak da ayrıca telafisi son derece güç zararlar doğurduğu kuşkusuzdur. Bu zararlar, bir yandan Sayın Cumhurbaşkanı’nın ‘toplu açılış törenleri’ adı altında yaptığı ‘Seçim Gezilerinde’ Anayasal tarafsızlığını ihlâl ederek açıkça iktidar partisine oy istemesi şeklinde somutlaşmakta, diğer yandan da bu etkinliklerin radyo ve televizyon kanallarında saatlerce ve ölçüsüz şekilde yayınlanmasıyla haksız bir siyasal rekabet ortamına vücut vermesiyle belirginleşmektedir." dedi.

Daha önce Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığı’na bu yöndeki ihlâlleri konu alan çeşitli başvurular yapıldığını, anılan şikâyetlerin birbirine benzer gerekçelerle reddedildiğini ve hukukî çare arayışlarının sonuçsuz kaldığının gözlendiğine işaret eden CHP’li Tezcan, dilekçesinde Cumhurbaşkanı’nın görev ve yetkilerini sıraladı.

Tezcan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 10 Mart 2015 tarihinden bu güne kadar yaptığı toplantılarda; tarafsızlıkla bağdaşmayan, bir siyasi parti ya da aday leh ve aleyhine propaganda, telkin ve tesirde bulunma niteliğindeki konuşma ve davranışlarının hukuka aykırılığının tespit edilerek denetlenmesine, 7 Haziran 2015 günü oy verme işleminin bitimine kadar tekrarının önlenmesine ve Anayasa’nın 79. maddesi uyarınca seçimin düzen içinde ve dürüstlük kurallarına uygun yönetimi sağlamak için gerekli bütün işlemlerin yapılmasına, bu nitelikteki konuşmalarına radyo ve televizyon yayınlarında yer verilmemesi konusunda denetim yapılmasına YSK Başkanlığınca karar verilmesi gerekliliğini vurguladı.