ANKARA (İHA) – CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, mini anayasa paketi görüşmelerinde yargıyla ilgili bölümü bitirdiklerini belirterek, “Yargının birinci evresi bitti. Bundan sonra partiler kendi içerisinde bunları değerlendirecekler. Hiçbir çalışma bitti geri dönmeyeceğiz gibi diyeceğimiz bir çalışma değil” dedi.
Tezcan, mini anayasa paketi görüşmeleri sonrası gazetecilere açıklama yaptı. Tezcan, bugün yargı ile ilgili bölümü bitirdiklerini söyleyerek, “Yargının tamamı olan 23 maddeden oluşan bölümünün tamamını gözden geçirdik, düşüncelerimizi paylaştık, temel ilkelerde anlaştık. Memnuniyetle şunu söyleyebilirim ki, şu ana kadar geldiğimiz tabloda olumlu bir çalışma sürecinin olduğunu görüyoruz. Buradan sağlıklı bir sonuç çıkacağı kanaati oluştu. Doğal olarak burada önemli kurumlar yüksek yargı organları, yargının organizasyonu ile ilgili temel meseleler var. Bunları her arkadaşımızın kendi siyasi parti yetkili organlarıyla görüşüp, oradan çıkan sonuçları bir daha değerlendirmemiz gerekecek. Bizim belirlediğimiz temel esaslar çerçevesinde ilgili kurumların işleyişinden kaynaklanan sorunları nelerdir, onları sormamız, onların görüşlerini almamız gerekecek, önümüzdeki günlerde bunları tamamlayacağız. Sanıyorum hızlı bir şekilde bunu metne döküp, ortak metinle yargı bölümüne ilişkin değişiklikleri yapacağız” ifadelerini kullandı.
Kurumları tartıştıklarını söyleyen Tezcan, “Bir genel mutabakat var, bu sevindirici. Kurumlarla ilgili bir mutabakat var. Her partinin farklı görüşleri var. Farklı görüşleri, uzlaşamayacağımız noktaları ön plana çıkarıp çalışmayı tıkanacak hale getirmiyoruz. Çok önemli olan noktalarda uzlaşıp çözmeye çalışıyoruz. gelinen nokta umut verici, sonuç çıkacak gibi görünüyor” şeklinde konuştu.
Yarın ve cuma günü yargı konusunu tekrar değerlendireceklerini belirten Tezcan, “Yargı dışında ortak olabileceğimiz konular var mı, ihtiyaç var mı, bunları görüşeceğiz. Bu hafta işin esaslı biçimi bitmiş olur” diye konuştu.
Metni yazmanın işin son noktası olduğunu kaydeden Tezcan, “Metin yazmakta çok zorlanacağımızı zannetmiyorum. Çalışma yöntemimiz verimli bir yöntem. Bunda anlaşabiliriz, bunda anlaşamayız diye ayırıyoruz” ifadelerini kullandı.
Adalet Bakanı’nın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyesi olup olmamasına ilişkin soruya Tezcan, “Bunlar tek bir cevapları olan sorular değil. Mesela hepsine ilişkin sistemler var. Avrupa’daki, dünyadaki örneklerine bakıyoruz. Adalet Bakanı Kurulun üyesi olsun mu, olmasın mı? Kurulun üyesi olsun derseniz, kurulun yapısını farklı biçimde düzenlemeniz gerekecek, Kurul üyesi olmasın derseniz farklı biçimde düzenlemeniz gerekecek. Bunda kesin rezervler yok. En uygun yargı bağımsızlığını sağlayacak sistemi geliştireceğiz. Hepsi masada, bir şey çıkacak” cevabını verdi.
İkili yapının olup olmayacağıyla ilgili soru üzerine Tezcan, “Bizim çalışmamız her ikisi de olabilir” şeklinde konuştu.
Yüce Divan’ın ayrı olarak değerlendirilmesine ilişkin soruya Tezcan, “Bugün konuştuğumuz konu değil. O konu çok ayırıcı bir nokta değil” diye konuştu.
İlgili kurumlardan görüş alabileceklerine ilişkin soruya Tezcan, kurumların ihtiyaçlarını bilmenin faydalı olduğunu kaydetti.
Yargı ile ilgili konuların bitip bitmediğine ilişkin soruya, “Yargıyla ilgili konu bugün görüşüldü. Yargının birinci evresi bitti. Bundan sonra partiler kendi içerisinde bunları değerlendirecekler. Hiçbir çalışma bitti geri dönmeyeceğiz gibi diyeceğimiz bir çalışma değil. Çalışmanın verimi de oradan geliyor” dedi.