Cumhuriyet Halk Partisi Ardahan İl Başkanlığı binasında düzenlenen bayramlaşma törenine katılarak partililerle bayramlaşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, gündemle ilgili açıklamalarda bulundu.
Yılmaz yaptığı açıklamasında, "Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizler darbe fırsatçılığına karşıyız. Bizler demokrasinin yanında olacağız. Hukukun üstünlüğünün tarafı olacağız. Bizlerin tarafı belli. Özgürlükleri daraltan değil genişleten kim varsa, hangi ses o yönde haykırıyorsa onların arasında olacağız. Bize yakışan da budur. Bu dönem de aynen 12 Eylül gibi, 12 Mart gibi, 20 yıl sonra belki eleştirilecek, tartışılacak. Bu dönemde kimin nerede durduğu çok önemli. Bu konuda suçu olanlar, her kimse bunlar hukuk çerçevesi içerisinde cezalarını alsınlar. Her türlü cezaya çarptırılsınlar. Ama şu an karşılaştığımız durum bu durum değil. Bunun ötesine geçilmiş durumda. Kanun Hükmündeki Kararnameleri devlet şekillendiriyor. Adeta bizim parlamentonun yetkisi yürütmenin eline geçmiş durumda. Biz anayasa değişikliğinden bahsederken bir bakıyoruz, radikal anayasa değişikliğinin de önüne geçen değişiklikler yapılıyor Kanun Hükmündeki Kararnamede. O zaman bu parlamentoya ne hacet. Bu konuda açık açık söylüyorum biz tarafız. Demokrasiden tarafız. Ve kimseden de çekinmeden korkmamamız gerekiyor. Bu dönemde insanları öyle bir psikolojiye büründürüyorlar ki herkes gölgesinden korksun. Bizler o gölgeyi ellerimizle yırtıp atmalıyız" dedi.
Meclisin görevlerini zayıflatmanın, iktidarın en büyük özelliği olduğunu savunan Yılmaz, "Özellikle önümüzdeki dönemlerde Olağanüstü Halin yeniden uzatılması halinde yeni Kanun Hükmündeki Kararnameleri anlamına geliyor. Yani meclis tamamen sembolik bir rol alacak. Zaten siyasi iktidar Meclise itibar etmiyordu ki, milletvekillerini orada tutmuyordu ki. Meclisi itibarsızlaştırmak, meclisin görevlerini zayıflatmak bu iktidarın en büyük özelliği. Şimdi bu bir darbe fırsatçılığına dönüştü. Maalesef bu fırsatçılık bize zarar veriyor. CHP’nin tabanı her dönem bu darbelerden çekti. Çok büyük bedeller ödedi. Bizim için bir zulümdü. Bizler zulmü yaşaya yaşaya tecrübe etmiş bir gelenekten geliyoruz. Bunun için hukuksuzluklara, adaletsizliklere karşı duracağız" diye konuştu.
Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu bayram günü terör şiddetli bir şekilde devam ediyor. Bizlerin bu konuda da duyarlı olmamız gerekiyor. Bugün çevremizde ve bölgemizde yaşanan gelişmeler Türkiye’yi bir tuzağa, bir bataklığa adım adım atıyor. Türkiye’de yaşanan bu gelişmeler bizlere ne tür bir etkisi olur bunu önceden görüp ona göre adım atmamız gerek. Biz Rakka’dan bahsediyoruz. Rakka’ya ordumuzu göndermekten bahsediyoruz. Ama Van’da, Muş’ta, Diyarbakır’da hala yol denetimi yapamıyoruz. Lütfen gerçekçi olalım. Biz Türkiye’nin dışarıdaki stratejik siyasi çıkarlarının savunulmasının arkasındayız. Ama birilerinin planladığı bizim ise figüran olacağımız bir senaryoda olmamalıyız."