CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin başkanlığındaki bir heyet, Diyarbakır’da bir dizi temaslarda bulundu. CHP İl Başkanlığı'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Tekin, en sıkıntılı dönemlerde bölgeye geldiklerini ve toplumsal barış için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Genel Sekreter Tekin, Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu, Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Ankara Milletvekili Şanal Sarıhan, İzmir Milletvekili Zeynep Altıok ve Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka’nın olduğu parti heyeti, önce il başkanlığında basın toplantısı düzenledi. Terör olaylarının araştırılması için TBMM’ye verdikleri önergenin, AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildiğini belirten Gürsel Tekin, yaşanan olaylar ve can kayıpları sebebiyle bölge insanının hassasiyetni anlamak, yapılabileceklerle ilgili tespitlerde bulunmak üzere bir milletvekili heyetiyle Diyarbakır’da bulunduklarını açıkladı. Nerede problem varsa kayıtsız kalmadıklarını, sıkıntıları yerinde dinleyen bir parti olarak Diyarbakır’a geldiklerini belirtti. Son dönemlerde yaşananların Türkiye’ye maliyetini bildiklerini söyleyen Tekin, “Biz isterdik ki 550 vekil, bu sorunların kaynaklarını araştırabilecek bir komisyon oluştursaydı ancak tüm çabalarımıza rağmen oluşmadı, oluşturulmadı. Dün arkadaşlarımız Adıyaman’daydı, bugün Diyarbakır’dayız. Biraz sonra yurttaşlarla ve STK’larla buluşacağız. Alacağımız bilgileri kamuoyuyla paylaşacağız.” ifadelerini kullandı.

'SAVAŞI ORTADAN KALDIRMAK OLMAZSA OLMAZIMIZDIR'

Ortadoğu coğrafyasında baştan itibaren var olan sıkıntılar için tavırlarının net olduğunu, bunun herkes tarafından, dünya tarafından da bilindiğini söyleyen Tekin, “Bunu AKP de biliyor. Elbette bizim var olan temel unsurumuz, bu savaşı ortadan kaldırmaktır. Çürümüş dış politikayı yeniden inşa etmektir. Bu bizim olmazsa olmazlarımızdandır. En sıkıntılı dönemlerde yine bölgeye geldik. Sivil toplum kuruluşlarıyla görüştük. Toplumsal barış için çalışmaya devam edeceğiz. 2011’de genel başkanımız, o dönemki nezaketsizliğine rağmen Erdoğan ile görüşerek sorunun çözülebilmesi için katkı sunacağını ifade etmişti. Ne yazık ki iktidar tarafı bu taleplerimizi reddetti. Yine de CHP kayıtsız kalmadı; Meclis'te 22 madde kanun teklifi veren tek partidir. Sorunu çözmek için 22 maddelik kanun teklifi sunduk.” dedi. Suriye’nin Rojava bölgesinde terör örgütü IŞİD’le çıkan çatışmalarda hayatını kaybeden ve Habur Sınır Kapısı’nda cenazeleri bekletilen, terör örgütü YPG'nin 13 militanıyla ilgili soru üzerine ise Tekin, “Tüm sorunların ivedilikle çözülmesi için çalışma yapıyoruz. İvedilikle bir komisyonun kurulması ve çalışması gerekiyor. Muhalefetin yapabileceği bunlardır. Gücümüzün olmadığını herkes bilsin. Gücümüz bu kadardır. Barışın kalıcı hale gelmesi için ciddi çaba sarf etmek istiyoruz.” diye konuştu.

'PARTİ KAPATMANIN TARTIŞILMASI DEMOKRASİ AYIBIDIR'

CHP Genel Sekreteri Tekin, HDP’nin kapatılması konusuyla ilgili bir soruya ise şöyle cevap verdi: “Hiçbir siyasi partinin kapanması, bunların yeniden tartışılması kabul edilemez. Türkiye bütün bunları yaşamış. Bütün bunların tartışılması demokrasi ayıbıdır. Bunları kabul etmemiz mümkün değil. CHP olarak bunları reddeceğiz. Böyle bir şeyin Meclis'e gelmesini kabul etmek bile mümkün değildir.”