CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, mevsimlik gezici tarım işçilerinin sağlık hizmetlerine ne kadar erişebildikleri hakkında Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından cevaplanması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Türkiye’de sosyal güvenceden yoksun olarak çalışan mevsimlik gezici tarım işçilerinden 190’ının 2015 yılında yollarda hayatını kaybettiğini ifade eden Demir, işçilerin çadırlarda, tuvalet, banyo gibi temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadan, içme suları dahi sağlıksız olan koşullarda yaşam mücadelesi verdiklerine işaret etti. Böylesi kötü koşullar altında yaşam mücadelesi veren mevsimlik gezici tarım işçilerinin sağlık hizmetlerinden de yararlanamadığını söyleyen Demir, “Mevsimlik gezici tarım işçileri özellikle aşılama gibi temel koruyucu sağlık uygulamalarından bile faydalanamamaktadır” dedi.

CHP’li Demir bu bağlamda Bakan Müezzinoğlu’na şunları sordu:

"Mevsimlik gezici tarım işçileri temel koruyucu sağlık hizmetlerden nasıl, hangi koşullarda ve ne düzeyde yararlanabilmektedir?

Kâğıt üzerinde mevsimlik gezici tarım işçilerini takip etmekle görevli olan Toplum Sağlığı Merkezleri işçilere yeterli ve gerekli sağlık hizmetini sunmakta mıdır? Toplum Sağlığı Merkezleri bu konuda denetlenmekte midir?

Toplum Sağlığı Merkezlerine başvuran mevsimlik gezici tarım işçileri ile diğer hastalar arasında ayrım yapıldığı iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur?

Risk altında olan mevsimlik gezici tarım işçileri aşılama gibi koruyucu sağlık uygulamalarından yeterince yararlanabiliyorlar mı? Özellikle çocukların aşıları eksiksiz ve tam mıdır? Kaçının aşı kartı vardır?

Aile sağlığı merkezlerine başvuran geçici mevsimlik tarım işçileri ne kadar sıklıkla aile hekimlerine muayene olabilmektedir?

Mevsimlik gezici tarım işçilerinin kaçının sosyal güvencesi vardır, kaçı bir aile hekimine kayıtlıdır?

Mevsimlik gezici tarım işçilerinin sağlık hizmetinden yararlanma koşullarının iyileştirilmesi konusunda herhangi bir çalışma var mıdır?"