Kömür madenlerinde kullanılan patlamayı önleyici sistemlerin uluslararası standartlara uygun hale getirilme süresi, Bakanlar Kurulu kararıyla uzatıldı. CHP Grup Başkan Vekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, maden ocaklarında kullanılan alev sızdırmaz malzemeler için uluslararası sertifika olan ATEX standartlarına uygunluk süresinin 2020 yılına kadar uzatılmasına sert tepki gösterdi. Özel, “Bu kararı imzalayanların yüreği kurusun.” dedi.

Bakanlar Kurulu, yanıcı gazlar ve tozlar sebebiyle muhtemel patlayıcı ortama sahip kömür ocakları ile bu ocakların yer üstündeki tesislerinde kullanılan malzeme ve koruyucu sistemlerle ilgili yeni bir karar aldı. Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren karara göre patlama ihtimali yüksek ocaklardaki teçhizat ve koruyucu sistemler, 31 Aralık 2019’a kadar, ‘Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemlerle İlgili Yönetmelik’e uygun hale getirilecek. CHP Milletvekili Özel, bunu vahim ve önümüzdeki yıllarda Soma maden faciası gibi başka madenlerde kazaların yaşanmasının önünü açacak bir karar olarak değerlendirdi.

'MADENLERDEKİ EVLATLARIMIZA ATILMIŞ BÜYÜK BİR KAZIKTIR'

Özgür Özel, karar için, “Akılların ve hafızaların almayacağı, kimsenin savunamayacağı, ancak ve ancak bir geçici hükümetin ve bundan sonra görevde olmayacağını bilen bir Enerji bakanının giderayak maden güvenliğiyle ilgili aldığı bu karar, madendeki evlatlarımıza atılmış büyük bir kazıktır.” dedi. Özel, yeni düzenlemeyi gördüğünde gözlerine inanamadığını kaydederek şunları söyledi: “Madenlerde patlama olmaması için alev sızdırmaz ekipmanlar kullanılması gerekiyor. Soma komisyonundaki tespitlerimiz, facianın yaşandığı madende alev sızdırmaz ekipmanların olmadığı veya bu konuda sertifikalı ekipman kullanılmadığı yönündeydi. Avrupa Birliği’nin bu konuda, ‘ATEX’ adı altında standartları var. Türkiye’de 2006 yılının 30 Aralık gününden itibaren madenlerde ATEX standartlarında alev sızdırmaz ekipman kullanmak zorunlu. Mevcut yönetmeliğe göre de patlama ve grizu tehlikesi olan madenlerde ve benzeri işyerlerinde kullanılan elektrik düğmesinden tutun makinenin şalterine kadar, elektrik aksamının birbirine aktarıldığı tüm aksamlarda alev sızdırmazlık şartı aranıyordu.”

'BU KARAR DOKUZ YIL GERİYE GÖTÜRDÜ'

Soma faciasından sonra dikkatlerin madenlerin üzerine çevrildiğini ve bu sene 136 madene kapatma kararı alındığını hatırlatan Özel, “Bu kararların yarısına yakını, ATEX standartlarının sağlanmamasından kaynaklanıyordu. Her iki madenden birinde bu standartların sağlanmadığının, buna uygun malzemelerin kullanılmadığının denetimlerle ortaya çıktığı bir durumda, dün geçici hükümet maden patronlarından, enerji lobisinden, maden baronlarından gelen talepler üzerine öyle bir karara imza attı ki Soma’daki maden faciasının yaşandığı gün yürürlükte olan bir yönetmeliği daha da geriye götürdü. 13 Mayıs 2014 günü Soma’da yaşana faciada alev sızdırmaz ekipmanların bulunmaması, bunun ATEX standartlarına uygun olmaması suçtu. Şu an artık suç değil. Şu an yönetmeliği 2006 yılından geriye götürdüler.” dedi.

'SOMA DAVASINA DA YANSIYABİLİR'

Özel, Bakanlar Kurulu’nun aldığı bu kararla birlikte Soma’daki facia sebebiyle yargılananların kendilerini savunabileceğini de söyledi: “Soma’da bu facia ile ilgili maden yöneticileri, kendi savunurken şunu diyebilir: Evet, o gün madenimizde ATEX standartlarında alev sızdırmaz malzeme yoktu. Bu bir eksiklik ama bunun bir eksiklik olduğunu düşünüyorsak eğer, devletimiz bununla ilgili düzenlemeyi 2006 yılının gerisine getirdi. 13 Mayıs günü bu bir suçtu ama artık bugün değil.”

'İPTALİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ'

Bakanlar Kurulu’nun bu kararının iptali için gerekli çalışmaları yapacaklarını söyleyen Özgür Özel, şöyle devam etti: “Yapılmaya çalışılan iş, suçu suç olmaktan çıkarmak. Bu yapılan, madenlerde güvenlik standartlarını zorlarken denetim yapanların elinden bu imkanı alıp şu an alev çıkaran, yalan yanlış kullanılan ve bütün madencilerin hayatını tehdit eden alev sızdıran ekipmanlarla ilgili standartların, Avrupa standartlarına uygunluğunu ortadan kaldırmak. Çin mallarına bundan sonra daha çok gün doğmuştur. Artık isteyen, dünyanın her yerinden fevkalade güvencesiz, garantisiz, belli standartları sağlamayan bu malzemeleri madenlerde kullanabilecek. Artık bu suç değil. Dünkü Resmî Gazete’de yayımlayan bu kararla Bakanlar Kurulu üyeleri, belki de bundan sonra ortaya çıkacak Soma facialarına, Ermenek facialarına imza atmışlardır. Elleri tutulmasın ama vicdanları kurusun.”