CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Sayın Davutoğlu’nun hakkını savunmak kadere bakın ki bize düştü. Başkanlık sistemi ile sultanlığı getirmek istiyorlar. Demokrasiyi bir kişinin iki dudağına hapsetmek istiyorlar. Yolsuzluk mu; reis yapabilir. Arkadan hançerlemek mi? Kime kardeşim dediyse arkadan hançerledi" dedi.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdğan’ın, 15 Ağustos 2015 tarihinde yaptığı bir konuşmaya değinen Kılıçdaroğlu, "’İster kabul edilsin ister edilmesin, Türkiye’nin yönetim sistemi bu anlamda değişmiştir’ diyor. Bunlar sivil görünümlü bir darbenin ön ayak sesleriydi. Arkasından seçimler oldu. Sayın Davutoğlu Başbakan oldu. Ama işler iyi gitmedi. 4 Mayıs günü davet ettiler. ’Saraya geleceksin’ dediler. Saraya gitti ve çıkışta ’ben istifa ediyorum’ dedi. Kullandığı şu cümle çok önemliydi: ’Benim tercihim değildir, bir zaruretin neticesidir’ dedi. 23 milyon oy alan bir Başbakan, 23 milyon seçmenin değil de bir kişinin dudağından çıkan sözlere kendisini esir ettiriyor, o sözlerin tutsağı oluyorsa onun gereği olarak Başbakanlıktan istifa ediyorsa onun demokrasi kültürü yoktur. Biz düşük profilli, kula kulluk, saraya uşaklık yapan bir kişiyi aramızda barındırmayız. Şimdi herkes düşük profilli Başbakan adayı benim diye ortalarda geziyor. Herkes bıyık bırakmaya başladı. ’Ben en düşük profilliyim, ben en yeteneksiz adamım’ diyor. Böyle bir şey hiçbir darbe döneminde yaşanmadı. Böyle bir ahlaksızlık hiçbir dönemde olmadı. Siz ülkeye Başbakan mı arıyorsunuz saraya uşak mı arıyorsunuz? Saraya uşak aranıyor. Böyle bir rezalete biz evet mi diyeceğiz? Düşük profil ne demek? Hırsızlığa hiç itiraz etmeyecek, millete hesap vermeyecek, yolsuzluk hep beraber yapacağız. Böyle bir anlayış ile başbakan aranıyor" diye konuştu.
"SAYIN DAVUTOĞLU’NUN HAKKINI SAVUNMAK KADERE BAKIN Kİ BİZE DÜŞTÜ"
"Sayın Davutoğlu’nun hakkını savunmak kadere bakın ki bize düştü" diyerek sözlerini sürdüren Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"İstifasını açıkladığı gün, gençlik kollarına seslenirken şunu söyledi: ’Gücün yozlaşmasına karşı mücadele edin.’ Başkanlık sistemi ile sultanlığı getirmek istiyorlar. Demokrasiyi bir kişinin iki dudağına hapsetmek istiyorlar. Yolsuzluk mu; reis yapabilir. Arkadan hançerlemek mi? Kime kardeşim dediyse arkadan hançerledi. Bir ara gitti Kaddafi’ye kardeşim dedi. Kaddafi’yi arkadan hançerlediler. Esad’a kardeşim dedi. Esad’ı da arkadan hançerlediler. Davutoğlu’nu da arkadan hançerlediler. Arkadan hançerleme geleneği var bunlarda. Bu darbe yol arkadaşım dediği kişilerin arkadan hançerlendiği bir saray darbesidir. 4 Mayıs saray darbesinin özelliği budur. Sultanlığı getirecekler. Herkes sultanı bekliyor. Başkanlık bölücülüktür. Eski koltuklarını bırakmama hastalığı var. Belediye Başkanlığı yaptın, hala Belediye Başkanı. Başbakanlık yaptın, hala Başbakan. Cumhurbaşkanlığı yaptın. Şimdi muhtarlık da yapıyorsun. Bırak kardeşim herkes görevini yapsın. Onun derdi Başkanlık. Kardeşim sen, TBMM’de tek bir CHP’li bile olsa Başkan olamayacaksın. Türkiye’yi ben yöneteceğim diyor."