CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, İcra ve İflas Kanunu’nun 340. maddesini TBMM gündemine taşıdı.

Adalet Bakanı Kenan İpek tarafından yazılı cevaplanması için TBMM Başkanlığı'na soru önergesi veren Levent Gök, İcra ve İflas Kanunu’nun 340. maddesine göre; icralık olduktan sonra borcu ödeyeceğine ilişkin taahhütte bulunan ancak ödemeyi yapamayanların, kamuoyunda bilinen tanımıyla ‘taahhüdü ihlal’, yasadaki tanımıyla da ‘ödeme şartını ihlal’ suçundan, üç aya kadar tazyik hapisle cezalandırıldığına işaret etti.

CHP’li Gök, özellikle kırsal kesimden, bu konuyla ilgili olarak çok sayıda şikâyet geldiğini belirterek, “Birçok vatandaşımız ödeme şartını ihlal ettikleri gerekçesiyle hapiste ya da hapse atılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunmaktadır. Taahhüdü ihlalden hapis cezası almış birçok vatandaş hapis yatarken, birçok vatandaşın da yakalanmamak için işini, tarlasını, köyünü, evini terk etmiş durumda olduğu bilinmektedir.” dedi.

Gök bu bağlamda Adalet Bakanı Kenan İpek’e şu soruları yöneltti: "Son 10 yılda, İcra ve İflas Kanunu’nun 340’ıncı maddesi uyarınca yıllar itibariyle kaç vatandaşımız hakkında dava açılmıştır? Yine aynı dönemde çıkan mahkûmiyet kararlarının yıllar itibariyle sayısı nedir? Halen bu suçtan açılmış ve mahkemelerde görülmekte olan kaç dava bulunmaktadır?
Son 10 yılda taahhüdü ihlal suçundan aldığı mahkûmiyet nedeniyle cezaevine giren vatandaş sayısını yıllar itibariyle açıklar mısınız? Halen bu suçtan ceza ve tutukevlerine kaç vatandaşımız bulunmaktadır? Taahhüdü ihlal suçundan aldığı mahkûmiyet kararı kesinleştiği halde ceza evine girmemek için kaçak duruma düşmüş kaç vatandaşımız bulunmaktadır?"