Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul milletvekili Mehmet Bekaroğlu, “Halka bir borcumuz var. Bu borç şöyle ödenebilir; demokrasiyi bütün gerekleriyle, hukuk devletinin bütün gerekleriyle yeniden inşa edersek, bu olayı toplumsal barışın vesilesi haline getirebilirsek halkımıza olan borcumuzu siyasetçiler olarak öderiz” dedi.
CHP’li Bekaroğlu, her kesimden halkın darbeyi önleyerek demokrasiyi tekrardan siyasete emanet ettiğini belirterek, “Halka bir borcumuz var. Bu borç şöyle ödenebilir; demokrasiyi bütün gerekleriyle, hukuk devletinin bütün gerekleriyle yeniden inşa edersek, bu olayı toplumsal barışın vesilesi haline getirebilirsek halkımıza olan borcumuzu siyasetçiler olarak öderiz. Bundan sonra bir darbe müdahalesi içinde engel olur” diye konuştu.
Bekaroğlu, darbe girişiminde oyun içinde oyunların olduğunu söyleyerek, “Hala bu oyunların tekrar tekrar kurulduğuna dair çok ciddi işaretler var. Elbette bu darbe girişiminde bulunanların mahkemelerin karşısına çıkarılıp, yargılanmaları, hak ettikleri cezaları almaları kaçınılmazdır, bu bütün halkın, şehitlerimizin, demokrasiye inanan herkesin isteğidir, hakkıdır. Ama burada en zor konu ‘hukuk içinde kalınmak şartıyla, insan hak ve özgürlükleri ihmal edilmesin’ demek, ‘bu iş cadı avına dönüşmesin’ demek çok zordur. İki tane ihtimal var. Eğer ya hukukun devletinin, demokrasinin yeniden inşa edilmesi, toplumsal barışın kurulması vesilesi haline getireceğiz, bugüne kadar olan her şey Roboski’den tutun da, Cizre’de yüz kişinin yakılmasına kadar bu yapıya yüklenecek ve bu bozuk çürümüş yapı devam ettirilecek. Biz birinci ihtimalin gerçekleşmesini umuyoruz. Dün yayınlanan kararname, yapılan uygulamalar çok sayıda insanın Fethullahçı yapıyla ilişkisi var gerekçesiyle görevinden alınıyor, gözaltına alınıyor, tutuklanıyor. Bize çok sayıda bilgi geliyor. Bu iş genel bir tasfiyeye dönüştüğünü dair işaretlerimiz var. Herkes birbirini ayağını kaydırmak için üniversitelerde, bakanlıklarda, kendisine rakip görmüş olduğu insanları Fethullahçı olarak suçluyor, devre dışı bırakmaya çalışıyor. Bütün bu sebeplerden dolayı, hukuk içinde yapılması çok önemli, adil bir yargılanmanın yapılması çok önemli” şeklinde konuştu.
Yapılması gerekenin demokrasiyi yeniden inşa emek olduğuna işaret eden Bekaroğlu, “Devleti yeniden inşa edeceğiz. Liyakata dayalı bir seçim yapacağız. Eşit yurttaşlık uygulayacağız. Devlette hak edenler, işi bilenler görevini yaparsa bu sorunlar ortaya çıkmaz, böyle bir şeyin vesilesi haline getirebiliriz” ifadesini kullandı.
İnsanların 15 Temmuz’dan bu yana sokaklarda olduğunu ifade eden Bekaroğlu, şunları söyledi:
“Bu kalabalıklar giderek tek renk olmaya başladı. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin en sert, en militan gruplar olmaya başladı, bundan da toplumun diğer kesimleri rahatsız olmaya başladı. Bunu durdurmak gerekiyor. Türkiye bir an önce normalleşmeli, güvenliği güvenlik güçlerine bırakmak gerekiyor. Eğer darbe tehlikesi varsa bunu da açık bir şekilde anlatmaları gerekiyor. Darbe tehlikesi varsa, bunu açıklasınlar, yoksa insanlar düşman aramaya başlayacaklar, bir süre sonra bir takım komplikasyonlar, çatışmalar ortayla çıkabilir."