CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, İstanbullular’a çeşmelerini açmamaları çağrısında bulunarak, "Yalvarıyorum, suları açmayın" dedi.
CHP İstanbul heyeti, Çevre Komisyonu ile birlikte Düzce’nin Gölyaka ilçesinde kenarına çöp döküldüğü iddia edilen Melen Çayı’nda incelemelerde bulunarak numune aldı.
İstanbul’a su veren Melen Çayı’ndaki kirlilik iddiaları üzerine CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, parti meclis üyeleri, milletvekilleri ve İstanbul örgütlerinin tamamına yakınının da bulunduğu heyet, Çevre ve Doğa Hakları Komisyonu ile Melen suyunu incelemek üzere Düzce’ye geldi. Heyet, Melen Çayı kenarındaki çöpleri inceleyerek gerekli yerlere iletmek için dereden numuneler aldı.
İncelemenin ardından açıklama yapan Engin Altay, “Genel Başkanımız buraya geldi, İstanbul İl Başkanlığına verdiği talimat üzerine buradayız. Ama böyle bir tabloyla karşılaşacağımı inanın bilmiyordum. Bu kabul edilebilir bir tablonun çok üzerinde, mantığın bitti aklın donduğu yerdeyiz. İstanbul gibi 15 milyonluk bir kentin içme ve kullanma suyun buradan sağlandığını kabul etmekte mümkün değil. İstanbullular bu tabloyu görseler bırakın içmeyi, yemek yapmayı, bu suyla araba bile yıkanmaz” dedi.
Altay, büyük bir ihmal ve kusur ile karşı karşıya olunduğunu vurgulayarak, “Bu su bu hale nasıl gelmiş ona bakmamız lazım. Bu konuda kimlerin sorumluluğu var buna da bakmamız lazım. Büyük bir ihmal, kusur ve kasıtla karşı karşıyayız. Burada İstanbul’da yaşayan 15 milyonun hayatına kasıt var. Burada gördüğümüz çöplük, Akçakoca hariç bütün ilçelerin lağımının aktığı Melen çayı İstanbul halkına içme ve kullanma suyu olarak gönderiliyor. Dünyada hiçbir teknoloji böyle bir pisliği arıtacak güçte değil. Sahaya gelirken İSKİ’nin tabelasıyla karşılaştık. Bu alana moloz dökülemez, çöp atılamaz gibi tabelanın biraz ilerisinde hayvan barınağı ile karşılaştık. Hadi onu kabul edilebilir gördük diyelim. Yasa ve mevzuat çok açık. Su havzalarının 300 metre yakınına hiçbir şey yapılamaz. Çöp dökmek şöyle dursun taş atılamaz. Hayvan beslenemez. Böyle bir tabloda İSKİ’ye ve Büyükşehir Belediye Başkanına düşen görevler vardır. Kadir Topbaş, içme suyu havzaları yönetmeliğini rica ediyorum bir kere okusun. Kendisi buraya lütfedip gelmeyecektir. Belediyede çok güvendiği bir arkadaşını buraya göndersin" şeklinde konuştu.
“İSTANBULLULARA YALVARIYORUM, SULARI AÇMAYIN"
İstanbullulara "Çeşmeleri açmayın" çağrısında bulunan Engin Altay, bu durumun İstanbul için önemli olduğuna dikkat çekti. Altay, “Bu kabul edilebilir bir durum değil. İstanbul şu anda Melen Çayı’nda bütün Düzce’nin kanalizasyonunun, 1. ve 2. OSB’nin bütün kimyasal atıklarının döküldüğü su kolektörle Ömerli Barajına gönderiliyor buradan İstanbul Şehir şebekesine veriliyor. Buradan İstanbul halkını tekrar uyarmak istiyorum. İnsan hayatı üzerinden, çevre ve doğa hakları üzerinden siyaset yapmayı doğru bulmayan bir partiyiz. Ancak insan haklarını korumayı ödev edinmiş de bir partiyiz. İstanbullulara yalvarıyorum. Suları açmayın. Bir İstanbul Milletvekili olarak Kadir Topbaş’ı vicdana davet ediyorum. Vahşi depolamanın da üzerinde bir durum var burada. Bu konu İstanbul’da topyekün isyana yol açacak kadar kayda değer bir durumdur. Bu siyasi bir sorun değil. İnsan hayatı söz konusu" diye konuştu.