CHP İzmir milletvekili adayı Murat Bakan, AK Parti İl Başkanı Bülent Delican’ın “müjde” olarak açıkladığı ve Cennetçeşme’de bir aileyi ziyaret ederek yerinde dönüşüm mesajları verdiği, planları onaylanan 108 dönümlük arazide hiçbir yapılaşma olmadığının ortaya çıktığını söyledi. Cennetçeşme’ye kuş uçuşu 10 dakika mesafede bulunan söz konusu araziye giderek bir açıklama yapan Bakan, “Sayın Delican, onaylanan planların nereye ait olduğunu bilmiyor. İsterse elinden tutup kendisine bu alanı gösterebiliriz.” dedi.

'FITRATINA UYGUN DEĞİL'

Şehir dönüşümü projesi olarak açıklanan planın onayının seçime sayılı günler kala “müjde” olarak yansıtılmasının manidar olduğunu söyleyen CHP adayı Bakan, “Birkaç gün önce AKP İl Başkanı, elinde birtakım fotoğraflarla kentsel dönüşüme ilişkin bir basın toplantısı yaptı. Fotoğrafları görünce, hakikaten bir kentsel dönüşüm müjdesi mi dedik, heyecanlandık. Arkasından bir de kentsel dönüşüm bölgesine bir ziyarette bulundu. Biz, bu iş AKP’nin fıtratına uygun değil derken işin kokusu çıktı ve yaptığımız araştırmada, planları onaylanan alanda hiçbir yapı ve yaşam olmadığını belirledik. Bir de buradaki arsalar, sözde dönüşüm için kamulaştırılmış. Bunun adı kentsel dönüşüm değil, rantsal paylaşımdır.” diye konuştu.

'TİCARİ RANT'

CHP adayı Murat Bakan, sözlerine şöyle devam etti: “Sayın Delican, eline tutuşturulan fotoğrafın nereye ait olduğuna bakmadan kameraların karşısına geçmiş ve demiş ki, 'Karabağlar Cennetçeşme kentsel dönüşüm projesinin 108 hektarlık ilk etabının imar planları onaylandı.' Kendileri bu arazinin yerine bakmayı akıl edemediklerinden olsa gerek dağ, taş, bayır olan bu gördüğünüz araziyi, Cennetçeşme’de oturan kardeşlerine müjde olarak vermiş. İmara açtıkları alan, öncelikle büyük kısmı ticari rantı arttırmak için birleştirilerek tevhid edilen bir alandır. Diğer taraftan imara açtıkları tepelerde ise konut bulunmamaktadır. Basında, söz konusu riskli alanın ilk etabına ilişkin imar planlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca onaylandığı belirtilmiştir. İmar planı onayına konu alan, riskli alanın yalnızca 101,4 hektarını, yani yaklaşık yüzde 19'luk kısmını kapsamaktadır.“

'RİSKLİ ALAN'

Planları onaylanan alanla ilgili 2013 yılına ait yapı yasaklı alan jeolojik-jeoteknik etüt raporu bulunduğunu belirten Bakan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Askıya çıkarılan imar planlarında, 2013 yılında onaylanan jeolojik-jeoteknik etüt raporuna göre yapı yasaklı alan olarak belirlenen ve planlama alanının yüzde 12'sini kapsayan alanın rekreasyon alanı olarak belirlendiği, geri kalan kısmının ise konut, ticaret ve sosyal altyapı alanı olarak planlandığı görülmüştür. Ayrıca bu alan, söz konusu riskli alan içinde yer alan batıdaki ve kuzeydeki sağlıksız yapılaşmaları kapsamadığı gibi alanın yapılaşma olmayan kısmını içermektedir. Dolayısıyla riskli alanın küçük bir kısmına ilişkin onaylanan imar planlarının, bölgedeki sorunları çözmekten çok arttıracağı aşikârdır. Sayın Delican, planladıkları bölge yerine Cennnetçeşme’ye giderek insanlara, yerinde kentsel dönüşümden bahsetmektedir. Kendisinin, planladıkları alanın adresini bilmediği anlaşılıyor. Biz kendisini elinden tutarak söz konusu alana götürmeye hazırız, böylelikle büyük bir yanlıştan da dönmüş olurlar.”

'BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZ ROL MODELDİR'

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, şehir dönüşümünde rol model olduğunu söyleyen CHP adayı Bakan, şöyle devam etti: “Sayın Delican’ın aklının ermediği, kentsel dönüşümün 6306 sayılı Deli Dumrul yasası ile yapılmasının, halkın sorunlarına çözüm üretmediğidir. Kentsel dönüşüm, bizim için sadece eski binaların ve sağlıksız yapıların yıkılıp yerine yenisinin yapılması değildir. Bu yapılırken hak hukuk gözetmek, vatandaşla uzlaşmak ve Sayın Delican’ın yaptığı gibi kuş uçuşu 10 dakika mesafede değil, gerçekten yerinde dönüştürmek ve dönüşen alanlarda insanların sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını sağlayacak altyapı olanaklarını yaratmaktır. Planladıkları alan, boş tepelerdir. Doğru kentsel dönüşüm, Uzundere'de İzmir Büyükşehir Belediyesinin yaptığı, yukarıdaki kriterleri taşıyan dönüşümdür. İzmir’de kentsel dönüşümü ranta kurban etmeyeceğiz ve yeni Sulukule’ler yaratılmasına izin vermeyeceğiz.”

'BU BİNALARI KİM YAPACAK, KİME YAPACAK?'

Murat Bakan, boş alanda yapılacak 4 bin konutu kimin yapacağını ve kime yapılacağını da merak ettiğini belirterek, “Açıklanan planlar konut olmayan bölge olduğuna göre bu binaları kim yapacak? Kime yapacak? Planladıkları bölgede yaratılan ticaret alanları kime ait? İzmir kamuoyu bunları da merak etmektedir.” dedi.