7 Haziran genel seçimiyle birlikte İzmir'in 26 milletvekili, resmi olmayan sonuçlara göre belli oldu. CHP 2011 genel seçimindeki oy oranını arttırmasına rağmen 13 olan milletvekili sayısı 12'ye düştü. AK Parti ise İzmir'de büyük çöküş yaşadı. 2011'de 11 olan milletvekili sayısı 8'e geriledi. İzmir'de seçimlerin kazananı MHP ve HDP oldu. MHP, 2 olan vekil sayısını 4'e çıkarırken HDP ise ilk kez İzmir'den 2 vekil çıkarmayı başardı.

İZMİR'DE CHP AÇIK ARA BİRİNCİ

Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre CHP, İzmir'de her iki bölgede de rakiplerine fark atarak birinci parti oldu. Buna göre her iki bölgede yüzde 44 ve yüzde 46'lık oy oranlarıyla birinci olurken AK Parti yüzde 26 ve 26 ile ikinci, MHP yüzde 12 ve 14'lük oranlarla üçüncü, HDP ise yüzde 11 ve yüzde 9'luk oranlarla dördüncü parti oldu.

CHP'NİN OYLARI YÜKSELDİ

CHP, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olduğu İzmir'de oylarını arttırmasına rağmen vekil sayısını arttıramadı. İzmir’de 2007’de yüzde 35, 2011'de yüzde 43 olan oyunu yüzde 45’lere çıkardı. 2011 seçimlerinde 13 vekil çıkaran CHP, bu seçimde 12 vekil çıkarabildi. Birinci bölgeden 6, ikinci bölgeden 6 CHP’li aday milletvekili olmayı başardı.

AK PARTİ İZMİR'DE 10 PUAN DÜŞTÜ

İzmir'de en büyük kaybı AK Parti yaşadı. 2001 genel seçiminde İzmir'de yüzde 36 oy alan AK Parti, bu seçimde yüzde 26'da kaldı. İzmir'de yüzde 10'luk bir oy kaybı yaşadı. Böylece AK Parti'nin İzmir’de 11 olan vekil sayısı 8’e düştü. İzmir'de her iki bölgeden de dörder vekil çıkarabildi.

MHP 2 VEKİL ARTTIRDI

İzmir'de 2011 genel seçiminde yüzde 11’lik oy oranıyla 2 vekil çıkaran MHP, 2015 genel seçiminde yüzde 13 oy aldı, 2 vekil artışı yaşadı. MHP, her iki bölgeden 2’şer milletvekili çıkarmayı başardı.

Türkiye genelinde yüzde 10 barajını geçen HDP, İzmir’den ilk kez vekil çıkardı. İzmir’de oyların yüzde 10’unu alan HDP, her iki bölgeden birer vekil çıkarmayı başardı.

Resmi olmayan sonuçlara göre İzmir’in milletvekilleri şunlar:

1. BÖLGE
Selin Sayek Böke (CHP)
Musa Çam (CHP)
Tuncay Özkan (CHP)
Tacettin Bayır (CHP)
Özcan Purçu (CHP)
Ali Yiğit (CHP)
Veysel Eroğlu (AKP)
Nükhet Hotar (AKP)
Cemil Şeboy (AKP)
Hüseyin Kocabıyık (AKP)
Oktay Vural (MHP)
Aslan Savaşan (MHP)
Ertuğrul Kürkçü (HDP)

2. BÖLGE
Zeynep Altıok (CHP)
Kemal Kılıçdaroğlu (CHP)
Zekeriya Temizel (CHP)
Mustafa Balbay (CHP)
Aytun Çıray (CHP)
Kamil Okyay Sındır (CHP)
İbrahim Turhan (AKP)
Nesrin Ulema (AKP)
Hamza Dağ (AKP)
Kerem Ali Sürekli (AKP)
Ahmet Kenan Tanrıkulu (MHP)
Murat Koç (MHP)
Müslüm Doğan (HDP)