AK Parti hükümetinin işsizleri bile borçlandırdığını söyleyen CHP İzmir Milletvekili ve PM Üyesi Aytun Çıray, iktidar olduklarında Genel Sağlık Sigortası (GSS) üyesi yoksul vatandaşların prim borçlarının tamamını sileceklerini söyledi. Çıray, "Sosyal devlet, GSS primi ödeme imkânı olmayan vatandaşlarına, 'Paran yoksa öl' diyemez. Herkesi sağlık şemsiyesi altına alacağı iddiasındaki sistem, borcunu ödemeyen 7 milyon kişiye hastane kapısını kapattı. Sağlık hizmeti almadığı halde GSS prim borcu ve faizi katlanan yoksul yurttaşlarımızı bu yükten kurtaracağız." dedi.

'BORÇLANDIRARAK EN TEMEL SAĞLIK HAKKINI ALIYORLAR'

Hastaneye gittiklerinde GSS prim borcu olduğu gerekçesiyle kapıdan döndürüldüklerini belirten gençlerin, tam bir Deli Dumrul hikayesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen, geçmişte başhekimlik de yapan Çıray, "Sağlıkta güzel olan her şeyin yanındayız, sürdürmeye de devam edeceğiz. Vatandaşımızın sırtında kambur olan uygulamaların karşısında dün durduk, bugün ve yarın da duracağız. AKP, GSS'yi gündeme getirdiğinde olmaz dedik. 1 Ocak 2012 tarihinden bu tarafa ne oldu? Kaynakları doğru kullanamayan iktidar, yoksulunu ve işsizini bile borçlandırdı. Bir yurttaşımız, bir gencimiz işten ayrıldığında da GSS primi ödemek zorunda kaldı. Eğer ödeyemezse sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor. Bu insanlar yeni bir işe girseler ve prim ödemeye başlasalar dahi işsizken ödeyemedikleri primler nedeniyle tedavi olma hakları yok. GSS primi ödeyemeyen yurttaş sayımız 7 milyonu, borç ve faizi 9 milyar lirayı aşmış durumda." dedi.

'YOKSULLARIN GSS PRİMLERİNİ HAZİNE'DEN KARŞILAYACAĞIZ'

Sosyal devletin, vatandaşına belli bir hizmeti verebilmek için bazı kuralları dayatırken yerine getirme imkânı olmayanlara da o hizmeti sağlamak zorunda olduğunu belirten Milletvekili Çıray, "Prim borcun var, kanseri tedavi edemeyiz diye bir insanı hastane kapısından geri çeviremez. Bu, sosyal devlet olmanın olmazsa olmaz şartıdır. Biz prim ödemiş olmayı, sağlık hizmetleri almanın ön koşulu olmaktan çıkaracağız. CHP iktidarında, Aile Sigortası Programı kapsamında yoksul yurttaşlarımızın GSS primlerini Hazine'den karşılayacağız. Meclis kayıtlarında da var, geçmiş yıllarda ben GSS üyesi olan yoksul yurttaşlarımızın prim borçları ve katlanarak artan gecikme faizlerinin silinmesi için bir kanun teklifi vermiştim. "diye konuştu.