CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, koalisyon ile ilgili olarak yolsuzluklarla mücadelenin öncelikle gözönünde olması gerektiğini dikkat çekerek, "Parlamenter demokrasiyi güçlendirecek, yara alan demokrasiyi onarım süreci başlatılabilir. Bu muhalefet partileriyle yapılabilir. Bunun altını tekrar çiziyoruz." dedi.

Ağbaba, düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin koalisyonla ilgili sorularını yanıtladı. Koalisyonla ilgili 14 maddelik ilkelerini kamuoyuna açıkladıklarını anlatan Ağbaba, öncelikli bu vaatleri hayata geçirecek bir koalisyona ortak olacaklarını ifade etti. Koalisyon ortağı oldukları takdirde mazotu 1.5 TL'ye düşüreceklerini, emeklilere 2 ikramiye vereceklerini dile getiren Ağbaba, şöyle devam etti: "7 Haziran seçimleri sonrasında halk AKP'nin dinlenmesine karar verdi. Muhalefet partileri için 'uzlaşın' çağrısı çıktı. Öncelikle şunu söylemek istiyorum, tüm muhalefet partilerine çağrıda bulunmak istiyorum; 6 Haziran'da söylediklerimin gerçekleşmesi için, asgari müştereklerde buluşabilmek için çağrı yapıyoruz. 3 siyasi partinin söyledikleri aslında birbirinden farklı şeyler değil. Biz 6 Haziran'da söylediklerimizi yerine getirmek istiyoruz. Mazotun 1.5 TL olması, emeklileri dini bayramlarda ikramiye verilmesi, taşeron sisteminin kaldırılması, asgari ücretin bin 500 TL olması gibi vaatler vardı. Bunların gerçekleşmesi bile önemli. Muhalefet partilerinin oluşturacağı koalisyon şu an mümkün görünmüyor. Hem MHP hem HDP'nin yaptığı açıklamalardan sonra böyle ama tekrar söylüyorum tarihi bir fırsat var elimizde. CHP, hangi koalisyon içinde bulunursa bulunsun 6 Haziran'da vatandaşlara verdiği vaatleri yerine getirecektir. Eğer 14 maddelik şartlarımız olmayacaksa biz o koalisyonda olmayacağımızı belirtmek istiyorum. Önümüzde 6 Haziran'da söylediklerimizi yerine getirmek için tarihi bir fırsat var. Bu sorumluluktan kaçan siyasi partiyi de halkın takdirine bırakıyoruz."

"Birinci önceliğimiz Genel Başkanı'mız Kemal Kılıçdaroğlu'nun başbakan olmasıdır." diyen Ağbaba, "Koalisyon konusunda 14 maddelik bir ilke metnini açıkladık. Kamuoyunun takdirine sunduk. Biz bu şekilde ilkelerini ortaya koyan tek siyasi partiyiz. Salı gününden itibarin Meclis başkanlığı seçimleri yapılacak. Hemen ardından hükümet kurma görüşmeleri başlayacak. İlk olarak sayın Davutoğlu'na hükümet kurma görevi verilecek, daha sonra gelişmeleri hep beraber izleyeceğiz. Ancak bizim ilkelerimiz, şartlarımızı belli. Bu konuda net olan tek partiyiz." ifadelerini kullandı.

İKTİDAR MİLLETVEKİLLERİ İLK KEZ MİLLETVEKİLLİĞİ YAPACAK

Deniz Baykal'ın meclis başkanı olmasının Türk demokrasisi adına kazanç olacağını söyleyen Ağbaba, "Deniz Baykal'ın Meclis Başkanlığı'na adaylığına ilişkin olarak şunu söylemek istiyorum, geçmiş dönemlerdeki gibi tek siyasi partinin çoğunluğuna dayalı bir Meclis olmayacak. Aslında iktidar milletvekilleri ilk kez milletvekilliği yapacak 13 yıl aradan sonra. Daha önce onların sadece parmakları iş yapıyordu. Ellerini kaldırıp indiriyorlardı. Söyleyebilirlerse, düşüncelerini söyleme imkanı bulacaklar. Bütün siyasi partiler, adaylarını açıkladı. Deniz Baykal da Meclis'teki en deneyimle siyasetçi. Şimdiye kadar demokrasi geriye gitti, hukuk askıya alındı, özgürlükler yara aldı. Maalesef torba kanunlarla Meclis'in işlevi kalmadı. Kamu harcamalarına ilişkin Sayıştay raporları Meclis'ten kaçırıldı. Deniz Baykal'ın olması Türkiye demokrasisi için büyük bir kazanç olacaktır." diye konuştu.

'AK Parti ile bir koalisyon düşünüyor musunuz?' şeklindeki soruya Ağbaba, "Sayın Davutoğlu, gelecek, konuşacağız. Bizim baştan beri vaatlerimiz var. Örneğin yolsuzluklarla mücadele, diğer ilkelerimiz öncelikle gözönünde olmalı. Bunun değerlendirilmesi gerekiyor. Şahsen ben AKP ile koalisyona sıcak bakmıyorum. Bunun doğru olmadığını düşünüyorum. Ama maalesef diğer siyasi partiler sorumluluk almaktan yana değiller. Herşeye karşı tavır alıyorlar." cevabını verdi.

Muhalefet partilerine uzlaşı çağrısı yapan Ağbaba, "Türkiye'nin önünde tarihi bir fırsat var. 13 yıldır geriye giden, insanları mutsuz olan bir ülkede 8 Haziran sabahı herkes mutlu ve huzurlu uyandı. Artık uzun adam eskisi kadar konuşamıyor. Uzun adamın konuşmaması ülkeye huzur veriyor. Parlamenter demokrasiyi güçlendirecek, yara alan demokrasiyi onarım süreci başlatılabilir. Bu muhalefet partileriyle yapılabilir. Bunun altını tekrar çiziyoruz." şeklinde konuştu.