CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, geçen Cumartesi günü İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü'nde montajı yapılan halatların kopmasıyla ilgili olarak Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için TBMM'ye soru önergesi verdi.

Akar önergesinde, kopan bağlantı yerinin nerede ve hangi firma tarafından imal edildiğini sordu. Önergedeki sorular şöyle:

"-Olaydan birkaç gün önce halatın kopmasına sebep olan bağlantı malzemesindeki çatlağın Japon mühendis tarafından tespit edildiği doğru mudur? Konuya ilişkin mühendis tarafından herhangi bir birime raporlama yapılmış mıdır? Yapılmış ise bu raporda hangi hususlar belirtilmiştir?

-Yine 21.03.2015 tarihinde Meteoroloji verilerine göre herhangi bir olumsuz hava şartı olmamasına rağmen Japon mühendisin bu çatlağı fark ettiği için çalışmaları iptal ettirdiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise sorunun çözümüne ilişkin gerekli tedbirler neden alınmamıştır?

-Basında yer alan haberlerde kazaya sebep olan çatlağın önceden tespit edilip resimlerinin çekildiği görülmektedir. Birçok LPG tankeri, kuru yük gemisi ve Gölcük Deniz Üssü'ne giden gemilerin olduğu Körfez'de olası bir facia şans eseri atlatılmıştır. Bütün bu önlenebilir tedbirlere rağmen bu işin de fıtratında kazalar ve ölümler var mıdır?

-Uzmanlar tarafından yapılan tespitlerde doğu yönündeki halatın kopması ile ağırlığın batı yönündeki halata baskı yaptığı ve bunun da bir kazaya sebep olabileceği belirtilmiştir. Buna ilişkin herhangi bir önlem alınmış mıdır?

-Bu bağlantı aparatları yerli midir? Yerli ise hangi firma tarafından imal edilmektedir?

-Ülkemizdeki diğer asma köprüleri olan Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinde yapılan bakımlarda bu aparatlar kullanılmış mıdır?"