CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, 2009-2013 arasında suça sürüklenen çocuk sayısının yüzde 68,9 oranında arttığını belirtti.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, çocuk cezaevlerinde tutulan ve kadın cezaevlerindeki annelerin yanında bulunan çocukların eğitim, sosyal ilişkiler, rehabilitasyon, beslenme şartları gibi konularda yaşadıkları sorunlarla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne 5 ayrı kanun teklifi verdi.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, ülkede çocukların suça sürüklenme oranının 2009-2013 arasında yüzde 68,9 oranında arttığını, bu konuda 2013 yılında güvenlik birimlerine 115 bin 439 çocuk getirildiğini ifade etti.
Atıcı, çocukların suça sürüklenmesini önleyecek ekonomik ve sosyal politikaların yetersizliğine dikkat çekerek, "Çocukların iradi olmayan fiillerinin sorumlusu yönetici büyüklerdir. Ceza varsa çocuklar değil, yetişkin sorumlular çekmeli, çocuklar ise topluma kazandırmak için rehabilite edilmelidir." dedi.

Atıcı, TBMM Başkanlığına verdiği kanun tekliflerinde çocuk ve cezaevi kelimelerinin vicdanen, hukuki ve insani açıdan yan yana gelmemesi gerektiğini bu yüzden çocuk ceza evlerinin kapatılmasını istedi.
Devletin dışarıda koruyamadığı çocukları ile annelerinin yanında kalmak zorunda olan çocukların gıdalarını bedelsiz verebilecek güçte olduğunu vurgulayan Atıcı, bunu engelleyen yasa maddesinin değiştirilmesinin çocukların daha sağlıklı beslenmelerine katkı sağlayacağını ifade etti.
Mevcut düzenlemelere göre hapiste tutuklu veya hükümlü olan çocukların, anne babalarını kucaklamasına ayda sadece bir kez izin verildiğini hatırlatan Atıcı, bu durumun insan haklarına ve çocuk haklarına aykırı, çocuğa da ek ceza olduğunu kaydetti.

Gelişme çağında olan çocukların anne babaları başta olmak üzere ikince derece yakınları ile açık görüş konusundaki kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini belirten Atıcı bunun için yasal düzenleme önerisini TBMM’ye sundu. Çocukların anne, baba ve kardeşlerini sık sık görmesinin rehabilitasyon sürecinde önemli olduğunu vurgulayan Atıcı, maddi olanakları kısıtlı olan ailelerin açık görüş için ulaşım giderlerinin de devlet tarafından karşılanmasını istedi.

Atıcı ayrıca çocuk hizmetleri genel müdürlüğünün görevini hatırlatarak, suça sürüklenen çocukları topluma kazandırmanın eğitim evi çalışmalarıyla bitmemesi gerektiğini eğitim evinden çıkan çocuğun yaşamını devam ettirebileceği iş imkanının sağlanmasının önemli olduğunu sözlerine ekledi.