CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Kepsut L Tipi Cezaevi'nde, son dönemlerde kapasitenin üç katından fazla mahkûm ve tutuklu bulundurulduğunu belirterek, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Hukukçu olan Havutça, hükümlülerin temizlik, barınma ve sağlık başta olmak üzere birçok sıkıntı yaşadığını bildirdi. Adalet Bakanlığı'na, bu kötü şartların iyileştirilmesi adına ne gibi çalışmalar yapılacağını sordu.

CHP Milletvekili Namık Havutça, Adalet Bakanı Kenan İpek'in cevaplaması talebiyle Meclis Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde şunları kaydetti: "Balıkesir L Tipi Kapalı Cezaevi'nin de içinde bulunduğu L tipi ceza infaz kurumları, Adalet Bakanlığı tarafından büyük kentlerdeki eski ceza infaz kurumlarının yerlerine ya da kapasite yetersizliğine çözüm amacıyla inşa edilen, uluslararası standartlara uygun, kapalı ceza infaz kurumları olarak nitelendirilmektedir. Tutuklu ve hükümlülerin barınma, sağlık, eğitim ve her türlü iyileştirme taleplerine cevap verecek yeterli fizikî alanlarda sportif ve kültürel hizmetlerin sunulacağı mekânlar olarak tanımlanmaktadır."

Kepsut L Tipi Cezaevi'nin, 465 mahkûm ve tutuklu muhafaza edecek şekilde yapıldığını ifade eden Havutça, bugün itibariyle bin 450 dolayında kişi bulunduğuna dikkat çekti. Havutça, önergesinde şu soruları yöneltti: "Balıkesir Kepsut L Tipi Kapalı Cezaevi, bu belirtilen standartları haiz midir? Bu rakamlara göre üç katından fazla tutuklu ve hükümlünün bulunduğu Kepsut L tipi Cezaevi'nin, insani standartları sağlaması mümkün müdür? Kepsut L Tipi Cezaevi'nin haddinden fazla mahkûmu muhafaza etmesinden ötürü temizlik, barınma ve sağlık başta olmak üzere birçok sorun bulunmaktadır. Adalet Bakanlığı olarak, bu kötü koşulların iyileştirilmesi adına bir çalışmanız olacak mı? Balıkesir ili dahil Türkiye'de kaç cezaevi bulunmaktadır? Bu cezaevlerinin kapasitesi ve mevcut tutuklu veya hükümlü sayısı nedir?"