Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘Türkiye’nin yönetim sistemi değişmiştir’ sözlerine tepki göstererek, "Bunu askerler yaptığı zaman ‘askeri darbe’ adı veriliyor. Siviller gerçekleştirirse de ‘sivil darbe’. Yeni sistemin adı; Tayyiban rejimi!" dedi.

Sosyal paylaşım sitesi Facebook’taki resmi hesabından paylaşımda bulunan Dr. İrgil, Cumhurbaşkanı tarafından telaffuz edilen ‘sistem değişikliği’ konusuna ilişkin “Nazikçesi; sistem değişikliği. Aslı; sivil darbedir.” diye yazdı.

Dr. İrgil, Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun’un "Cumhurbaşkanı’nı ‘Fiilî durum Anayasa'ya uygun değil, Anayasa'yı ona uyduralım' diyor. Dolayısıyla Anayasa'ya aykırı bir durum olduğunu bizzat bu ifade kanıtlıyor.'' sözlerine atıfta bulunarak, şunları kaydetti: “Anayasa askıya alındı. Meclis kapalı. Hükümet yok. Sarayın atanmışları yönetimde... Darbe oldu demek için daha ne lazım? 'Fiili durumun, hukuki çerçevesinin yaratılmasının anayasal olarak kesinleştirilmesi' eylemine ‘darbe’ diyoruz. Bunu askerler yaptığı zaman ‘askeri darbe’ adı veriliyor. Siviller gerçekleştirirse de ‘sivil darbe’. Yeni sistemin adı; Tayyiban rejimi! Nedir bu rejim? Dünyada ilk kez sadece Türkiye'de çıkmıştır. Diğer yönetim biçimlerine benzemez, merkeziyetçi, tek adamlı, tek partili, tek dinli, 42 milletli yarı üniter, yarı bağımsız, RTE usulü başkanlık sistemidir. Bir nevi sivil diktatörlüktür.”