Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasıyla ilgili 8'i tutuklu 45 sanıklı davanın, Akhisar'da altıncı oturumla görülmesine devam edildi. Verilen arada gazetecilere açıklamada bulunan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma davasının başka bir şehre taşınma talebinin ahlâken ve vicdanen sıkıntılı talep olduğunu söyledi. Özel, Soma'nın vicdanının bu salonun içinde dolaşmasına engel olamayacaklarını kaydetti. Özel, bu davayı Antarktika'ya da götürseler, şehit madenci aileleri adına takip edeceğini belirtti.

Davanın görüldüğü salonda işlerin sanık avukatları ve Soma A.Ş.'nin istediği gibi gitmediğini belirten CHP Milletvekili Özel, "Onların bütün niyetleri bugün yapılan duruşmayı provoke etmek, ailelerin kendilerine karşı saldırgan bir tutum halinde davranmalarını sağlamak ve bunun üzerinden, 'Bu dava bu şartlar altında görülemez, bu dava kapatılsın, bu dava gizli oturumlar şeklinde yapılsın, bu dava bundan sonraki süreçte mümkün olduğu kadar Akhisar'da değil de uzak bir yerde yapılsın.' istiyorlar. Onlara sorsak davayı Trabzon'da yapmak istiyorlar. Onlara sorsanız davayı Erzurum'a taşımak istiyorlar, Gaziantep'e taşımak istiyorlar. Tabii esas mesele şu, burada bir şeyler konuşuluyor. Konuşulurken davanın yüzyüze yapılmasından, mahkeme başkanının da ben büyük bir memnuniyet duyduğunu düşünüyorum, çünkü sürekli avukatlar tarafından birbirini takip eden ifadeler kullanılırken salondan bir anda kimsenin organize edemeyeceği 300 tane hayatını kaybetmiş şehidin ailelerinden ortak tepkiler yükseliyor. Soru, 'İçeride hava sıcaklığı normal mi?' deyince tutuklu sanık, 'Evet, içeride hava sıcaklığı normaldi, havalandırma gayet iyiydi.' deyince bütün aileler tepki gösteriyor. Biri, 'Evladımın çizmesi terle doluyor, diğerinin üzerindeki elbiseler sabaha kadar kurumuyordu.' diyor. Bu aslında yüzyüze yargılamanın nimetlerinden bir tanesi." dedi.

Soma davasına bir vicdanın hakim olmasına engel olmaya çalıştıklarının altını çizen Özel, "Burada yargılama mekanikleşsin istiyorlar. Oysa Soma davası mekanik bir iş değil. Soma davasında makineler birbirine çarpıp da maddi hasar doğmadı. Soma davasında 301 evlat, 301 eş, 301 tane çocuk gitti ve yüzden 438 tane çocuk yetim kaldı. Soma davası, tedbir alınmazsa bir sonraki maden davasının da habercisi, çünkü şu anda Türkiye'de madenlerle ilgili gerekli tedbirler alınmamış olduğu için bugün 50 bin işçi vardiya olarak madenlere iniyor. Hiçbirisi, 13 Mayıs tarihinde 08.00'de madene giren işçi kadar güvende değil, çünkü Bakan ne diyordu? 'Burası Türkiye'nin en güvenli madeni.' diyordu. Bugün Soma'dan daha riskli madenlerde çalışıyor 50 bin işçi. Bu davanın kapatılmasını talep etmek veya buradan taşınmasını talep etmek, anneleri bu davada istememek demek, eşleri istememek demek. Eğer uzağa bir yere götürürseniz davayı, ekonomik güçlüklerinden dolayı gidemeyecekler. Manisa Valiliği, mülki amirler, Bakan merak ediyor mu, bu anneler, eşler buraya nasıl geliyor? Yol paralarını kim veriyor? Bu aileler burada ne yiyor, ne içiyor? Merak eden yok. Her gün başka bir belediyeden araba temin etmeye, aramızda para toplayıp araç kiralamaya uğraşıyoruz. Hani bunlar şehit ailesiydi, hani bağrımıza basacaktık? Devletimiz güçlüydü, hükümetimiz vicdan sahibiydi? Ne oldu da bu aileleri burada kaderlerine terkettiniz? Manisa Valisi hiç merak etmez mi bunlar burada ne yer, ne içer diye? İktidar partisine mensup Akhisar Belediyesi bir tas çorbayı, iki fincan sıcak çayı, burada sabahları bir simidi, öğlenleri pilavı, nohudu fazla mı görüyor? Neden korkuyor? Bu davayı buradan uzaklaştırmak istemelerinin sebebi de bu. 'Araya kilometreler girsin, nasıl olsa bu garibanlar gelemez.' diyorlar. Esas sıkıntı bu." diye konuştu.

Özel, şöyle devam etti: "Bu iki talep, davanın kapalı yapılması ya da davanın taşınması hukuken mümkündür, hukuki taleplerdir ancak ahlâken ve vicdanen sorunlu taleplerdir. Diyelim ki aldılar götürdüler. 'Milletvekilleri davayı takip ediyor, üzerimizde baskı oluyor.' diyorlarmış. Bugüne kadar Türkiye'nin dörtbir yanında 170 dava takip ettim. Bu davayı istedikleri yere kaçırsınlar, Antarktika'ya götürsünler, Özgür Özel'in aileler adına gelip bu davayı takip etmesine ve Soma'nın vicdanının bu salonun içinde dolaşmasına engel olamazlar. Ne Soma'dan kurtulabilirler ne de Özgür Özel'e bu davanın peşini bıraktırabilirler."