CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Maltepe Orhangazi Çok Programlı Anadolu Lisesi yönetimi tarafından Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın birlikte katılacağı 'fetih şöleni'ne zorla öğrenci götürülmek istendiği iddialarıyla ilgili suç duyurusunda bulundu.

Anadolu Adalet Sarayı Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu dilekçesini veren Mahmut Tanal, dilekçesinde, “Maltepe ilçesinde bulunan Orhangazi Çok Programlı Anadolu Lisesi Müdürlüğü, 30 Mayıs 2015 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP Genel Başkanı Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun miting yapacağı İstanbul’un fethinin 562. yılı Fetih Şöleni’ne öğrencilerin katılımı zorunlu kılınmıştır. Bu mitinge katılmayan öğrenciler, okul yönetimi tarafından fişlenecekleri korkusu ile katılıma zorlanmıştır. Söz konusu etkinlik için saat 14.00’da okul bahçesinden otobüslerin kalkacağını belirten okul müdürlüğü, çocuklarımızın istirahat edeceği tarihte miting alanlarına taşınmasını sağlamaya çalışmaktadırlar. İstanbul 29 Mayıs 1453 tarihinde fethedilmiştir." denildi.

Dilekçede, "29 Mayıs’ta kutlanması gereken tarihi ve önemli bu gün. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu miting yapsın ve katılım fazla olsun denilerek 30 Mayıs’ta kutlanacaktır. Eğitim öğretim saat ve günleri dışında istirahat etmesi gereken öğrencilerimiz, sırf daha kalabalık bir katılım olması amacıyla şüpheli okul müdürlüğü tarafından katılıma zorlanmışlardır. Öğrencilerin ellerine velilerine imzalatmaları için muvafakatname tutuşturulmuş olup, bu muvafakatnamelerin kesinlikle imzalanması ve öğrencilerin tamamının bu etkinliğe katılımı zorunlu tutulmuştur. Aksi takdirde okul yönetimi tarafından fişleneceklerini ve psikolojik baskıya maruz kalacaklarını düşünen öğrenciler, bunu imzalatmak zorunda kalmıştır. Eğitim öğretim saatleri dışında öğrencilerin okul müdürünün talimatı ile miting alanlarına taşınması yasaya açıkça aykırı olup, söz konusu şüpheli okul müdürü bu talimatıyla görevini kötüye kullanmıştır.” ifadeleri kullanıldı.

Söz konusu şüpheliler hakkında soruşturma başlanmasını isteyen Tanal dilekçesinde, “Yukarıda arz ve izah edilen, ayrıca re’sen tespit edilecek nedenlerden dolayı; şüpheli okul müdürü ve re’sen tespit edilecek diğer şüpheliler hakkında, ‘görevi kötüye kullanma’ ve ‘ulusal ve resmi bayramlar ile mahalli kurtuluş günleri, Atatürk günleri ve tarihi günlerde yapılacak tören ve kutlamalar yönetmeliğini ihlal gibi suçlarından soruşturma yapılarak kovuşturma açılmasını ve şüphelilerin cezalandırılmasına karar verilmesini, ayrıca bu ve benzeri uygulamalar o bölgede bulunan diğer okullarda da yapılmış olabileceğinden, bu okullara ilişkin gerekli soruşturulmanın yapılmasını da saygılarımla arz ederim.” dedi.

'ÖĞRENCİLERİMİZİN SİYASİ MALZEME KONUSU YAPILMASI SUÇTUR'

Mahmut Tanal, adliye çıkışı yaptığı basın açıklamasında ise, “Bu, organize ve bilinçli olarak yazılan bir yazı. Normal bir okul müdürünün yazabileceği bir yazı formatı değil ve bu yazının ilçe milli eğitim müdürlüğü tarafından gönderildiği, ilçe milli eğitim müdürlüğünün yazısına da İl Milli Eğitim müdürlüğünün yazısının ilgi tutulduğu açık ve net yazılı. Şimdi burada öğrencilerimizin siyasi amaçlarla, siyasi propagandalarına malzeme konusu yapılması bir suç. Aynı zamanda seçim yasakları başladığı için ve anayasamızın hükümleri uyarınca seçim kanunun 63. Maddesi gereğince memur ve kamu görevlilerinin araç ve gereç imkanlarını belli bir siyasi partinin hizmetine sunmaları da suç." şeklinde konuştu.

"Şimdi dikkat edilirse, okul müdürü bu otobüsleri kaldıracak, bu otobüsleri kim kaldırıyor?" diye soran Tanal, şu görüşleri dile getirdi: "Bu otobüslerin parasını kim veriyor? Bu otobüsleri kim gönderiyor? Okul müdürlerinin, eğitim dışında siyasi propaganda yapmak amacıyla Yenikapı’da çok fazla kalabalığı göndermek için öğrencileri bu şekilde götürmesi suç. Hatta ve hatta gitmeyenleri de fişleyecekler. Bu anlamda gidenle gitmeyen öğrenci ayrımı yapacaklar ki bu mevcut olan siyasi seçim kanunu uyarınca suç, anayasamızın hükümleri uyarınca suç ve devlet memurları tarafsız kalmak zorunda. Tarafsız kalmazsa bu da memurluktan atılma nedeni. Çocuklarımız bu ülkenin geleceğidir. Çocuklarımızı, kamu kurumlarında yetkili bulunan görevliler siyasi amaçlara propaganda malzemesi olarak kullanması suç teşkil ediyor. Ayrıca, eğitim ve öğretim saatleri dışında öğrencilerin okul müdürü talimatıyla miting alanlarına taşınması, yasaya açıkça aykırı. Yani burada öğrenciler, okul müdürünün talimatıyla açıkça hem Recep Tayyip Erdoğan’ın, hem Ahmet Davutoğlu’nun müşterek olarak düzenleyecekleri, genel seçimlere yönelik mitinge, seçim malzemesi, propaganda malzemesi olarak kullanılıyor ve bunu da yapan okul müdürleri. Buradan tüm okul müdürlerine sesleniyorum ‘bu yaptığınız olay suçtur. Şu anda bana gelen bu yazı, Maltepe Orhangazi Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde olduğu için Kartal Adliyesi’ne suç duyurusunda bulundum. Gayet açık ve net söylüyorum, o okul müdürleri halen şu anda mesai geçmiş değil, lütfen bir siyasi partinin propagandası amacıyla öğrencileri alanlara taşımayın, bu yaptığınız suçtur, bu eylemlerinizden vazgeçin, AKP’nin müdürü olmayım, devletin müdürü olun. Tarafsız olun ve hukuka bağlı kalın. Sizi ne İstanbul Valisi kurtarabilir, ne İstanbul İl Milli Müdürü kurtarabilir, ne de ilçe milli eğitim müdürlükleri kurtarabilir. Çünkü kanunen yaptığınız eylem suçtur, hukuk dışıdır.”