Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, iktidar mensuplarının yakınlarını lisans bölümlerine sınavsız yerleştirdiği iddialarına ilişkin suç duyurusunda bulundu. Tanal, "Tüm öğrenciler sınavla üniversitelere yerleştirilirken, maalesef siyasi iktidarın eş, dost ve akrabası bu sınavdan muaf tutuluyor.” dedi.

KPSS'siz memur alımı skandalının ardından, AK Partililerin üniversitelerin 4 yıllık bölümlerine de sınavsız alındığı iddialarına muhalefetten ve vatandaştan tepki geldi. CHP'li Mahmut Tanal, iddialara ilişkin bugün İstanbul Anadolu Adliyesi'nde suç duyurusunda bulundu. Dilekçesini verdikten sonra konuya ilişkin açıklama yapan Tanal, “Basına yansıyan haberlerde İstanbul Üniversitesi’nin 4 yıllık lisans eğitimi görenlerle lisans mezunu öğrencilerinin başvurabildiği Açık ve Uzak Eğitim Fakültesi’ne 450 2 yıllık ön lisans mezununun alındığı ve AK Partili teşkilat üyelerinin akrabalarının oluşturduğu, VIP üniversitelilerin arasında İranlı öğrenciler de yer aldı.” diye konuştu.

“İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzak Eğitim Fakültesi ile ilgili, 4 yıllık fakülte mezunlarının alınması gerekirken maalesef sınavsız olarak buraya öğrenci alındı.” diyen Tanal, şunları dile getirdi: “Yine siyasi iktidara yandaş olan öğrencilerin VIP torpili ile sınavsız alınması ile ilgili haberleri basından duyduğumuzdan sonra Cumhuriyet savcıları harekete geçmedikleri için, normal şartlarda savcı çıkan haberler için resen başlatmalı. Bu yapılmadığı için Çağlayan’daki İstanbul Adliyesine gönderilmek üzere Kartal Adliyesi'nden Cumhuriyet savcısına suç duyurusunda bulundum.” ifadelerini kullandı.

‘YAPILANLAR, AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİNE AYKIRI’

Bu yöndeki uygulamaların devletin itibarını düşürdüğünü aktaran Tanal, “Tüm öğrenciler sınavla üniversitelere yerleştirilirken maalesef siyasi iktidarın eş, dost ve akrabası bu sınavdan muaf tutuluyor sanki. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 14. Maddesi, Medeni Siyasi Haklar Sözleşmesinin 26. Maddesi ve TCK’daki ayrımcılık ve görevi kötüye kullanmaktan suç duyurusunda bulunduk. Temennimiz yargı harekete geçer. En azından bu suçu işleyenlere hüküm olursa, ceza yerlerse bir daha bu tür suçlar işlenmemiş olur. Devletin en azında itibarını korumuş oluruz.” şeklinde konuştu.