Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, oy kullanılan yerlerde plakasız araçlar olduğu iddiasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Tezcan, "Plakasız araçlar oy kullanılan okulların bahçesinde plakasız araçlar bulunuyor. İstanbul’da 20 ayrı okulu tespit edebildi arkadaşlarımız. İstanbul Valiliğine dilekçe verildi. Plakasız araçlar okullara mevzilenmiş durumda. Emniyet görevlileri önce araçların kendilerine ait olduğunu söylediler. Neden plakasız, diye sorulduğunda sonradan reddettiler bilmiyoruz ya da bize ait demeye başladılar. Sadece İstanbul’da değil. Adıyaman, Maraş, Eskişehir, Ankara illerinde de 5 ilimizden plakasız araçlar ihbarı geldi." dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Genel Merkez'de basın toplantısı düzenleyerek, seçimler sırasında yaşanan şüpheli girişimleri belgeleriyle açıkladı. Sayım ve döküm esnasında hassasiyetle sürecin denetime açık, açık sayım ve döküm esasları çerçevesinde yürütülmesinin seçim güvenliği noktasında bugüne kadar devam eden endişelerin yatışmasına neden olabileceğini söyleyen Tezcan, "Bu aşamadan sonra aynı gizli kapaklı uygulamalar ve asimetrik süreç sandık başlarında sayım ve döküm esnasında da devam ederse bu ciddi bir şekilde seçim güvenliğiyle ilgili endişeleri hat safhaya çıkarır ve seçim güvenliğinin bu ölçüde ihlali kamu güvenliğinin ihlali anlamına gelir. Ana muhalefet partisinin genel başkan yardımcısı olarak iktidara talip bir siyasi partinin genel başkan yardımcısı olarak bu noktada özellikle dikkat çekmek istiyorum. Bu çerçeveden baktığımızda YSK’nın ve seçim kurullarının ayrıca devlet bürokrasinin sorumluluğu çok büyüktür. Bu aşamadan sonra seçim güvenliği çerçevesinde özellikle sayım döküm güvenliğini ortadan kaldıracak adımlar ciddi olumsuz sonuçlar yaratır." diye konuştu.

Plakasız araçlarla ilgili şu anda sandık başlarında okullarda çok ciddi ihbarlar aldıklarının altını çizen Tezcan, "Plakasız araçlar oy kullanılan okulların bahçesinde plakasız araçlar bulunuyor. İstanbul’da 20 ayrı okulu tespit edebildi arkadaşlarımız. İstanbul Valiliğine dilekçe verildi. Plakasız araçlar okullara mevzilenmiş durumda. Emniyet görevlileri önce araçların kendilerine ait olduğunu söylediler. Neden plakasız, diye sorulduğunda sonradan reddettiler bilmiyoruz ya da bize ait demeye başladılar. Sadece İstanbul’da değil. Adıyaman, Maraş, Eskişehir, Ankara illerinde de 5 ilimizden plakasız araçlar ihbarı geldi." ifadesinde bulundu.

'YSK’YI ŞİMDİDEN UYARIYORUZ'

Tezcan, konuşmasına şöyle devam etti: "YSK’yı şimdiden uyarıyoruz. Bu araçların herhangi bir şekilde bu araçlarla taşınacak oy çalmaları veya oy torbalarını taşıyan araçlara bu araçların refakat etmesi başlı başına sayım ve döküm konusunda huzursuzluk ve rahatsızlık yaşatacaktır. O araçlar orada neden bulunuyor, o araçların sorumluları kimlerdir? Bunun kamuoyu ile paylaşılması lazım. Bunlara ve bütün partilere arkadaşlarımızın bu plakası gizli araçların seçimde sayım ve sayım torbası taşınma sürecine müdahalesinin kesinlikle önlenmesi konusunda bütün vatandaşlarımız görevlidir."

'DENİZLİ’DE MEMUR-SEN ÜYESİ SANDIK BAŞKANI, VATANDAŞA İKTİDAR LEHİNE OY KULLANDIRIRKEN YAKALANDI'

Bir süre önce sosyal medya üzerinden Fuat Avni’nin sandık başlarında görev alacak isimleri yayımlamasına değinen Tezcan, "Bir süre önce sosyal medyada bilinen bir ismin yayınladığı bir liste vardır. Twitter hesabından yayınlanan bu listeleri oy kullanma sırasında mahallinde takip etti arkadaşlarımız. Bir tanesi Denizli’de yakalandı. Kabinin içerisinde Denizli’de Memur-Sen üyesi sandık başkanı, vatandaşa iktidar partisi lehine oy kullandırmak için müdahale ederken yaşlı amcanın itirazı ve feryadı sonucu yakalandı. Gözaltına alındı. O sandık başkanının ismi, yayınlanan Twitter’daki listede ne yazık ki bulunuyor. Bunun dışında Bodrum’a kaçan, kaçarken görüntülenen benzer başka isimler de var. Bunlar sayım döküm sırasındaki ihbarlar konusunda da endişeleri güçlü kılmaktadır." şeklinde konuştu.

Belli bölgelerde elektrik kesintileri olduğu iddiaları ihbarları gelmeye başladığını açıklayan Tezcan, "Bunları takip ediyoruz. Bu kesintilerin Adana’nın bazı ilçelerinde, Ankara Haymana’da, İzmir Torbalı’da ve Antalya’nın bazı ilçelerinde elektrik kesintileri olduğu yönünde vatandaş ihbarları var. Genel Merkezimize şu an itibariyle gelen ihbarlar. Bunları da anında takip ediyoruz." dedi.

'YSK'DAKİ SİSTEM ODASINA PARTİ GÖZLEMCİLERİ KONULMALI'

Seçim güvenliğiyle ilgili YSK'ya bir kez daha çağrıda bulunan Tezcan, "Sayım döküm güvenliği noktasında sadece milletin iradesinin güvende olması değil, toplumsal huzurun güven içerisinde olması için önemli bir koşuldur. Bu noktada sayım döküm işlemleri yeni başlamışken YSK’ya bir çağrıda daha bulunuyorum. Biz geçen hafta YSK’daki sistem odasına parti gözlemcisi koymayı talep ettik. YSK bunu reddetti. Bilgisayar sistemlerine aktarma sürecinde müdahale olacağı konusunda hala ciddi ihbarlar geliyor. Dolayısıyla bu ihbarları minimize etmek ve bu ihbarları ortadan kaldırmanın yolu YSK’nın bu alanı siyasi partilerin denetimine açmasıdır." uyarısında bulundu.