Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi ve Eskişehir milletvekili Prof.Dr.Gaye Usluer, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın Türk Dünyası Kültür Başkenti Vakfı hakkındaki açıklamalarının ardından konuyu Meclis'e taşıdı.

Usluer, hem İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk hem de Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Önergede, "Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı 'Eskişehir’e hem kalıcı eserler bağlamında, hem de diğer kültürel etkinlikler bağlamında pek çok hizmet Türk Dünyası Kültür Başkenti Vakfı (TDKBV) üzerinden gelmeye devam edecek' diye mahalli idarelerin kapsamına giren bir açıklama yapmıştır." diyen Usluer, şu ifadeleri kullandı: "Devlete ait her derecedeki okul binalarının inşaatı ile bakım ve onarımını yapabilir veya yaptırabilir, her türlü araç, gereç ve malzeme ihtiyaçlarını karşılayabilir, sağlıkla ilgili her türlü tesisi açabilir ve işletebilir; mabetlerin yapımı, bakımı, onarımını yapabilir, kültür ve tabiat varlıkları ile tarihî dokunun ve kent tarihi bakımından önem taşıyan mekânların ve işlevlerinin korunmasını sağlayabilir. Bu amaçla bakım ve onarımını yapabilir, korunması mümkün olmayanları aslına uygun olarak yeniden inşa edebilir. Gerektiğinde, sporu teşvik etmek amacıyla gençlere spor malzemesi verir, amatör spor kulüplerine ayni ve nakdî yardım yapar ve gerekli desteği sağlar, her türlü amatör spor karşılaşmaları düzenler, yurt içi ve yurt dışı müsabakalarda üstün başarı gösteren veya derece alan öğrencilere, sporculara, teknik yöneticilere ve antrenörlere belediye meclisi kararıyla ödül verebilir. Gıda bankacılığı yapabilir."

Usluer, soru önergesinde hem İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk hem de Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti: "Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı’nın toplam bütçesi nedir, toplam harcaması nedir? Ajansın toplam etkinlik sayısı, etkinlik listesi ve her bir etkinliğe ayrılan bütçe nedir? Ajansın faaliyet süresi dolduktan sonra tüm malvarlıklarının Büyükşehir Belediyesine tasfiyesi gerekirken bu tasfiye gerçekleşmemiş ve Eskişehir Türk Dünyası Kültür Vakfı kurulmuş, mal varlıkları bu vakfa aktarılmıştır. Bunun sebebi nedir? Vakıf ise neden kurulmuştur? Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından, Türk Dünyası Kültür Başkenti Vakfı’na aktarılan bütçe ve taşınır-taşınmaz mal varlığı nedir? Vakfı’nın şu anki bütçesi ve bütçe kaynakları nedir? Vakıf, hükümet tarafından CHP’li Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne paralel bir AKP organizasyonu olarak mı kurulmuştur? Vakıf, Eskişehir’de AKP’nin büyük yatırımcı belediyesinin olmaması nedeniyle, dolaylı yoldan AKP’nin Eskişehir politikalarına hizmet etmek için mi kurulmuştur? Vakıf, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı’nın mal varlıklarının, CHP’li bir belediye olan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne aktarılmaması için mi kurulmuştur? Milli Eğitim Bakanı hangi kanuna dayanarak TDKBV’nin belediyelerin alanına giren hususlarda hizmet vereceğini belirtmiştir?"