Genel seçimin kesin olmayan sonuçlarına göre Muğla milletvekili olan Akın Üstündağ, CHP Milas İlçe Başkanlığı'nı ziyaret etti. Ziyarette Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, CHP İlçe Başkanı Suat Özcan ve çok sayıda partili yer aldı.

Muğla seçmeninin, partilerini yine açık ara birinci yaptığını belirten Üstündağ, "Muğla, başkanlık rejimini kabul etmediğini açıkça ortaya koymuştur. Muğla halkının bu tercihine herkesin saygı duyması ve bir daha bu şekilde dayatmalarla halkın karşısına çıkmaması gerekir. Muğla seçmeni, CHP'nin tüm adaylarını kendi ilçelerinde birinci çıkarmıştır. Diğer partilerin adaylarının hiçbiri, kendi ilçelerinde birinci çıkamamıştır. Bu da değerlendirilmesi gereken önemli bir noktadır." dedi.

Üstündağ, CHP'nin Muğla'da 2011 genel seçimine göre oyunu bir miktar arttırdığını belirterek, "Muğla, CHP'nin kalesi olduğunu bir daha tüm dünyaya göstermiştir. Bundan sonraki süreçte 25. dönem TBMM'nin toplumun beklentilerine karşılık vermesi, özellikle de demokrasi ve özgürlüklerin geliştirilmesi önündeki engelleri kaldıran bir meclis olması beklentisi yüksektir. Kuvvetler ayrılığı ilkesi çerçevesinde yasama, yürütme ve yargı organlarının birbirinden bağımsız olarak hareket edebilecek yapısal değişikliklerin yapılması, antidemokratik yasaların ortadan kaldırılması, temel ve hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı. Seçim sonuçlarının değerlendirilmesinde genel olarak ittifakla kabul edilen hususun, başkanlık sisteminin halk tarafından istenmemesi olduğunu söyleyen Üstündağ, "Aksine parlamenter sistemin geliştirilerek uzlaşma kültürünün ortaya koyulması, tüm partilerden istenmektedir. Türkiye siyaseti, bundan sonraki süreçte bu kapsamda ilerlemelidir. Anayasa değişikliği yapılacaksa sürece uygun olarak uzlaşma yöntemiyle yapılmalıdır. 25. dönem TBMM, yapısı itibariyle yeni anayasa için gerekli uzlaşma ve temsil noktasında çok iyi bir durumdadır. Türk demokrasisi açısından ütopya haline gelen anayasa, 25. dönem TBMM tarafından çoğulcu ve katılımcı niteliklerini haiz şekilde topluma hediye edilebilir. Yeni anayasa anlamında yeni oluşan Meclis, yeni ve güçlü bir şans ve değerlendirilmesi gereken bir fırsattır." şeklinde konuştu.

Akın Üstündağ, milletvekillerinin yeni dağılımına göre güçlü bir hükümetin oluşabileceğinin görüldüğünü dile getirerek, "İstişareler ve değerlendirmeler açısından süreç işleyecektir. Seçmenin iradesi doğrultusunda hükümet, ortak noktalar ve yol haritası net şekilde belirlenerek kurulduğunda, ihtiyaç duyulan politikalar ortaya koyulduğunda herkesin ortak özlemi olan, her kesimi kucaklayan bir halk iktidarı güçlü şekilde oluşabilir. CHP olarak yeni konumda hangi pozisyonda olursak olalım aklıselim, halkını düşünen, devletin sürekliliğini ön plana alan bir noktada olacağız." diye konuştu.