CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık, son dönemde taşıma esnasında hayatını kaybeden işçilerin durumlarını ve alınan tedbirleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem'e sordu.

Bakanı Ahmet Erdem'in cevaplandırması talebiyle soru önergesi veren CHP'li Karabıyık, kazalarla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Eylül ayında açıklanan rapora göre 2015 yılının ilk sekiz ayında iş cinayetlerinde en az bin 138 işçimiz hayatını kaybetmiştir. İş kollarına göre incelendiğinde ise en çok taşımacılık, tarım ve inşaat işkollarında can kaybı yaşadığı görülmektedir. Yaşanan iş cinayetlerinin genel nedenine bakıldığında ise işçilerin en çok trafik/servis kazaları, ezilme/göçük, düşme ve elektrik çarpmasından dolayı hayatını kaybettiği belirtilmiştir. Bu can kayıpları ülkemiz açısından oldukça acı bir tabloyu gözler önüne sermektedir; oysa alınacak güvenlik önlemleri ve caydırıcı cezalar ile iş kazalarının ve yaşanan can kayıplarının önüne geçilebilir. Güvencesiz çalışma koşulları ve işçi sağlığı ve iş güvenliğine gereken önemin verilmemesi nedeniyle iş cinayetleri artmakta ve bu tablo akıllara çok ciddi bir ihmal olduğu fikrini getirmektedir.”

Prof. Dr. Karabıyık, Bakan Ahmet Erdem'e şu soruları yöneltti: “2015 yılının ilk 8 ayında yaşanan iş cinayetlerinin çoğunluğunu oluşturan tarım, inşaat ve taşımacılık işkollarında benzer kayıpların yaşanmaması için firmalar tarafından alınan güvenlik önlemleri düzenli olarak kontrol edilmiş midir? İşçilerin, özellikle mevsimlik işçilerinin en çok trafik kazalarında hayatını kaybettiği gerçeğine bakıldığında; Bakanlığınızın, işçilerin ulaşım ve taşıma koşullarının standartlara uygun ve güvenli bir şekilde yapılması için gerekli önlemlerin alınmasını sağlayacak yasal düzenlemelere ilişkin bir çalışması var mıdır? İnşaatlarda yaşanan kazalar ve hayatını kaybeden işçilerimizin sayısı göz önüne alındığında; inşaat firmaları gerekli denetimlerden geçmekte midir? Yapılan bu denetimler ne sıklıkla ve hangi koşullarda yapılmaktadır? İş güvenliği denetimlerinde tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için verilen süre boyunca firmalar faaliyet göstermeye devam etmekte midir? Bu eksikliklerin tespiti ardından firmalara verilen cezalar ne denli caydırıcıdır? Yalnızca Ağustos ayında iş kazalarında hayatını kaybeden 10 çocuk işçi bulunmaktadır; bu çocukların çalıştıkları firmalar tespit edilmiş midir? Çocuk işçilerin çalıştırılmasına dair mevcut yasaklara rağmen neden bu ölümlerin önüne geçilememektedir? Firmaların çalıştırma zorunluluğu bulunan iş güvenliği uzmanlarının tehditlerle karşılaştığı ve bu nedenle kimi zaman olumlu rapor verdikleri doğru mudur?”