CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın erken seçim istediğini söyledi. Yarkadaş, bu konuda Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun rüştünü ispat edip görevi aldıktan sonra hükümeti kurma çalışmalarına bir an önce başlaması gerektiğini ifade etti. Alman Focus dergisinde yer alan ve Dışişleri Bakanlığı'ndaki Suriye zirvesini Amerikan NSA kurumunun dinlediği iddialarına da değinen Yarkadaş, "Hükümet neden bu haberin ardından sessizliğe büründü?

CHP'li Barış Yarkadaş, Meclis'te gazetecilerin sorularını cevapladı. Davutoğlu'nun "Başbakan olarak mı davranacak yoksa partiyi yine Tayyip Erdoğan'ın yönetmesine izin mi verecek?" bu konuda karar vermesi gerektiğini dile getiren Yarkadaş, Türkiye'nin önündeki temel sorunun Erdoğan'ın Parlamento üzerinde kurmaya çalıştığı vesayet olduğunu belirtti. Türkiye'nin bu vesayetten kurtulması halinde bir hükümetin kurulabileceğini dile getiren Yarkadaş, hükümetin kurulmaması için bir engel olmadığına dikkat çekti.

CHP'nin, 14 ilkesini ortaya koyduğunu ve çağrıda bulunduğunu hatırlatan Yarkadaş, bu ilkelere yanlış diyen bir siyasetçinin de çıkmadığını kaydetti. Hükümetin kurulamamasının önündeki engelin Erdoğan'ın konumu olduğuna dikkat çeken Yarkadaş, Erdoğan'ın ülkenin tüm kurumları üzerinde bir vesayet kurmaya çalıştığını ileri sürdü. CHP'nin hükümet kurmaya da erken seçime de hazır olduğunu anlatan Yarkadaş, açıkladıkları bu 14 ilkenin üzerinde uzlaşılması halinde başka ilkelerin de ilave edilebileceğini ifade etti.

CHP'nin, tabanı üzerinde AKP ile koalisyona nasıl baktığına ilişkin bir anket yaptığının hatırlatılması üzerine ise Yarkadaş, CHP tabanını tek bir şekilde 'şöyle düşünüyor' diye kategorize edebilmenin doğru olmadığını vurguladı. "AKP ile koalisyon yapabilirsiniz diyenler de var; hayır yapmayın diyenler de var." diyen Yarkadaş, ama genel eğilimin açıklanan 14 ilkenin üzerinde tartışma yapılmadan kabul ediliyorsa ve 13 yıllık AKP'nin yaptığı tahribat ortadan kaldırılabilecekse bir koalisyonun olabileceği şeklinde olduğunu kaydetti.

Koalisyonun bir uzlaşma olduğunu, dayatma olmadığını belirten Yarkadaş, koalisyonun kurulup kurulmayacağına ilişkin tek yetkinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nda olduğunu vurguladı. Alınacak erken seçim veya koalisyon kararında milletvekilleri olarak Kılıçdaroğlu'nun arkasında olduklarının altını çizdi.

"O kadar absürt bir duruma geldi ki Türkiye; Cumhurbaşkanı hükümete yetki vermek istemiyor." diyen Yarkadaş, "Tayyip Erdoğan bu hükümetin kurulmasını istemiyor ve ülkeyi bir seçime sürüklemek istiyor. Umarım bugün görev verirler, görev verildikten sonra da Davutoğlu turlara başlar ve Türkiye Erdoğan'ın yarattığı bu hükümet krizini aşar. Aşılmaması için bir sorun da yok. Çünkü CHP yumruklarını değil, ellerini açmış bir şekilde buyurun gelin, oturalım, konuşalım diyor. Bu da Türkiye için büyük bir şanstır. CHP bugünkü konumuyla uzlaşmanın adresidir." şeklinde konuştu.

Alman Focus dergisinde yer alan ve Dışişleri Bakanlığı'ndaki Suriye zirvesini Amerikan NSA kurumunun dinlediği iddialarına da değinen Yarkadaş, "Hükümet neden bu haberin ardından sessizliğe büründü? Niçin dinleyemezler diyemiyor." dedi. Yarkadaş, "Bu iddilar neden reddedilemiyor? Bu kadar suskun kalınması akla Focus dergisinde yazılanların doğru olduğunu getiriyor ne yazık ki. Eğer Türkiye NSA tarafından dinlendiyse bu bir skandaldır. Eğer Türkiye Suriye'ye yönelik bir provokasyona girişmişse, bu ondan daha büyük bir skandaldır. Focus'un yazdıklarının kesin, açık ve net bir dille yalanlanması gerekir. Ama ortada bir de ses kaydı vardır ve bu ses kaydının kim tarafından kaydedildiği açıklığa kavuşturulmalıdır." dedi. Bu konuyu bir soru önergesiyle Meclis'e taşıyacağını ve takipçisi olacağını vurguladı.

MHP'nin dışardan AKP'yi destekleyeceği iddiaları konusunda da Yarkadaş, "MHP eğer böyle bir tutum içine girerse yanlış yapmış olur. Ancak MHP'nin son dönemde AKP'ye ısrarla yardımcı olmaya çalıştığını görüyoruz. Tayyip Erdoğan azınlık hükümeti istemiyor. Ama Başbakan Davutoğlu kongreye başbakan olarak gitmek istiyor. Davutoğlu şu anda çok sıkışmış durumda." ifadelerini kullandı.