Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili ve Grup Disiplin Kurulu Üyesi Avukat Cemal Okan Yüksel, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na, Sayıştay raporları hakkında soru önergesi verdi. Yüksel, Sayıştay’ın ikili oynadığını, denetimlerle ilgili isyan etmesi yerine, işini yapması gerektiğini vurguladı.

CHP'li Yüksel, geçen günlerde bazı basın yayın kuruluşlarında yer alan haberlere göre geçmişte raporlarının tüm ayrıntılarının Meclis’le paylaşıldığı ancak AK Parti iktidarıyla birlikte bu yetkisi sınırlandırılan Sayıştay'ın bu duruma isyan ettiğini dikkat çekti. Bunun üzerine TBMM Başkanlığı'na soru önergesi veren Yüksel, Sayıştay’ın ikili oynadığını, denetimlerle ilgili isyan etmesi yerine, işini yapması gerektiğini belirtti. “Tarihsel gelişim ve mevzuat Sayıştay’a bağımsız ve tarafsızlık addetmiştir." diyen Yüksel, şu ifadeleri kullandı: "Yargı yetkisine de Anayasal bir statü verip görevini yapmasını söylemiştir. Sayıştay, kimseden korkmadan, çekinmeden konumunun gereğini yapmalıdır. Bu görev, Sayıştay isyan etsin, 'işimizi yapamıyoruz' desin diye değil; hiçbir engel tanımadan, taraf tutmadan, kayırmadan görevini yapsın diye verilmiştir. Sayıştay kanununda, bu hükümlerin TBMM Başkanı’nca yürütülmesi öngörülmüş olması nedeniyle, gerektiğinde TBMM Sayıştay raporlarının da takipçisi olmalıdır.”

Ayrıca Yüksel, Sayıştay raporlarının eksik gönderilmesi nedeniyle, bütçelerin yasallığının tartışılır hale geldiğini kaydetti.