Genel seçimde İzmir 2. bölgeden milletvekili aday adayı olarak ön seçime girme kararı veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu bölgede 81 aday adayıyla yarışacak.

CHP'nin, İzmir 1. bölgede 74, 2. bölgede 81 olan ön seçim aday adayının sıralaması netleşti. Ön seçimde kura ile soy ismi "T" harfiyle başlayan aday adaylarının numaraları belirlendi. Listeye eğitim durumları ve meslekleriyle yazılan ön seçim aday adayları arasında Genel Başkan Kılıçdaroğlu, hesap uzmanı olarak 2. bölgede 57. sıraya yerleşti. Kılıçdaroğlu, üniversite mezunu ve mesleği hesap uzmanı olarak belirtildi. İki bölgede alfabetik sırayla soy ismi "T" ile başlayan aday adayları arka arkaya sıralandı. 1. bölgenin birinci sırasında mimar Erkut Tamay, 2. bölgenin birinci sırasında uzman Görsoy Taşdemir yer aldı.

20 YIL ARADAN SONRA BİR İLK

CHP Parti Meclisi, 20 yıl aradan sonra İzmir’in de yer aldığı 53 ilde milletvekili adaylarının ön seçimle belirlenmesi kararı aldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na, "Ön seçim kararı hepimizi heyecanlandırdı. İzmir’den aday olun ve ön seçime girerek demokrasimizi taçlandırın." sözleriyle teklif yapmıştı. CHP’de kontenjan milletvekilliğine rağmen 2. bölgede ön seçime girme kararı alan Kılıçdaroğlu, milletvekili adaylığını üyelerin kararına bırakan genel başkan olarak siyasi tarihe de geçti.

ERDAL İNÖNÜ, 1991’DE ÖN SEÇİME GİRMİŞTİ

Eski Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) Genel Başkanı Erdal İnönü, 1991 genel seçiminde milletvekili adayı olmak için İzmir’de ön seçime girmişti.

KILIÇDAROĞLU'NUN RAKİPLERİ

Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir’de 16 ilçeyi temsil eden 2. bölgedeki ön seçimde 57. sırada yer alan aday adayı olacak. Rakipleri arasında milletvekilleri, partililer ve bazı eski belediye başkanları yer alıyor. Parti üyelerinin oyunu almak için yarışacağı iddialı rakipleri ise milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mustafa Moroğlu, Bornova eski Belediye Başkanı Kamil Okyal Sındır, Çiğli eski Belediye Başkanı Metin Solak, Dikili eski Belediye Başkanı Osman Özgüven, Seyrek eski Belediye Başkanı Nurgül Uçar, CHP eski İzmir İl Başkanı Ali Engin, gazeteci Atilla Sertel, bazı eski il ve ilçe başkanları, parti üyeleri ve iş dünyasından çok sayıda isim olacak. Kılıçdaroğlu'nun İzmir'de ön seçime girme kararı CHP örgütlerinde heyecana sebep olurken üç kontejan adayının yer alacağı 2. bölgede yapılacak ön seçim yarışı da lider faktörü sebebiyle dengeleri değiştirecek. Haftalardır üyeler ve parti örgütleriyle görüşmelerle ön seçimden ilk sıralarda çıkmak isteyen aday adayları, Kılıçdaroğlu'nun yarışa katılmasıyla ilk sıralarda yer alma umudunda dezavantajlı duruma düşebilecek.