CHP'nin dün İzmir’deki ön seçimine katılım oranı yüzde 55’lerde kaldı. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2. bölgede yüzde 90 oranında oyla birinci oldu. CHP’de 16 yıl sonra yapılan ön seçim sonuçlarına göre ilk 10’a giren isimler netleşti. 1. bölgede CHP’nin renkli simalarından Musa Çam birinci olurken 2. bölgede ise Kılıçdaroğlu, en yakın rakibine iki kat fark atarak sandıktan birinci sırada çıktı.

CHP, İzmir’de 26 vekil adayının 20’si için üye bazında ön seçim yaptı. Her iki bölgede 1, 3 ve 5. sıralarda kontenjan adayların yer alacağı listelerin 2, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ve 13. sıralarında yer alacak isimleri üyeler belirledi. Saat 08.00’de başlayan seçimde üyeler en az 5, en çok 10 isim işaretledi. Oy kullanma işlemi saat 17.00’de tamamlandı. İlçelerden bütün sonuçlar, il başkanlığındaki seçim koordinasyon merkezine saat 23.00’te ulaştı. İl Başkanı Bedri Serter, resmi olmayan sonuçlara göre her iki bölgede ilk 10’a girenleri açıkladı. İki bölgede toplam oy 61 bin 783 kullanıldı. 2 bin 945 oy geçersiz sayıldı.

Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na İzmir’de ön seçime girmesini tavsiye eden Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sonuçları değerlendirdi. Kocaoğlu, İzmir’in Kılıçdaroğlu’na güzel bir evsahipliği yaptığını söyledi. Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüzde 90-95 oy alarak birinci olmasına sevindiklerini belirten Kocaoğlu, "Sayın Genel Başkanımız'ı davet etmiştik. Genel Başkanımız da katılanların yüzde 90-95 oyuyla birinci oldu. Bu da hepimiz için son derece önemli. İzmir, evsahipliğini güzelce yaptı. 7 Haziran’da CHP iktidarına Sayın Genel Başkanımız'ı İzmir’den başbakan olarak göndermeye hazırlanmamız gerektiğine inanıyoruz. Bu bilinçle, bu duyarlılıkla çalışacağız. Başaracağımıza inanıyoruz. Hayırlısı olsun.” dedi.

KATILIMI DEĞERLENDİRDİ

Katılım oranları ile ilgili de konuşan Başkan Kocaoğlu, “İlk defa yapıldığı için dışarıda olanlar, başka yerde olanlar ona göre değerlendirecektir. Durumu müsait olan partililer oyunu kullandı. Gelemeyenlerin mutlaka bir mazereti vardır.” şeklinde konuştu.

Milletvekili Çam, İzmir 1. bölgede en çok oyu alarak birinci oldu. 1999 yılında yapılan ön seçimde Sabri Ergül'den sonra ikinci sırada çıkan Çam, parti baraj altında kaldığı için seçilemedi. DİSK eski Genel Sekreteri olan Çam, geçen dönem genel merkezin listesine girip Ankara'nın yolunu tuttu. Bu kez ön seçime giren Musa Çam, 1. bölgenin 14 ilçesinde en çok oyu alan aday adayı oldu. 1. bölgede 73 aday adayı ile yarışan Çam, birinci çıkmayı garantiledi. Gece boyunca cep telefonuyla arayanlara cevap veren Çam başarısını kutladı: "Bu kez ön seçimin birincisi oldum. Çok mutluyum. Biri bu hikayeyi yazmalı. Başarının sırrı 14 ilçeyi gezdim, her üyeye dokundum. 7/24 çalıştım. Daha ne yapayım?" Partisinin 16 yıl sonra ön seçim yaptığını hatırlatan Çam, “Ön seçimlerimiz 41 ilde, hakim denetiminde gerçekleştirildi. İzmir'de de her iki bölgede 70'in üzerinde aday adayı vardı ve hepsi birbirinden kıymetli ve değerli arkadaşlarımızdı. Biz örgütün kantarına çıktık. Genel başkanların, merkez yöneticilerinin iki dudağı arasında değil, binlerce insan sandığa giderek kendi milletvekilini seçti. Ben de bunlardan biriyim. Örgütümün beni tekrar birinci sıraya getirmesinden dolayı büyük bir sevinç duyuyorum. Yaşasın demokrasi, yaşasın özgürlük.” diye konuştu.

SERTEL: HALKIN İÇİNDEN BİRİYİM

Ön seçim sonuçlarına göre 2. bölgede 12 bin 732 oyla üçüncü sırada çıkan İzmir Gazeteciler Cemiyeti eski Başkanı Atilla Sertel, "Sanıyorum halk ve üye beni sevdi. Sonucu başarılı buluyorum. Genel başkan birinci sırada, ben aslında ikinciyim. Üçüncü sıra iyidir. Aslında Mustafa Bey (Mustafa Balbay) birinci, ben ikinci sırada çıktım ön seçimden. Daha önce de ikinci çıkmıştım. Sevginin çok büyüdüğünü ve bu seçimde CHP’nin bizim bölgemizde sekiz dokuz vekil çıkaracağını düşünüyorum. Bunu inanarak söylüyorum, halkın içinde gezen biriyim" dedi.

SINDIR: İKTİDAR BİZİ BEKLİYOR

2. bölgede 4. sırada yer alan Kamil Okyay Sındır ise, "Bütün örgütümüzde, bütün ilçelerimizde ortaya çıkan sonuç, üyelerimizin kendi iradesiyle istediği adayları bundan sonraki seçim sürecinde, partimizin çalışmalarını sürdürecek ve bizi iktidara götürecek adayları belirlemek oldu. Her iki bölgemizde de aday adaylarını kutluyorum. Büyük bir emek var, gönül var. Sandıktan çıkan da üyelerin kendi yakın çevrelerini soruşturarak aday belirleme yönteminin, aynı zamanda halkın kısmen iradesinin yansıtılması sonucu ortaya çıktı. Bizim hedefimiz değil, bu bir atlama taşı. Asıl uzun atlamamız, iktidara giden atlama olacak. 7 Haziran’da mutlak iktidar bizi bekliyor." diye konuştu.

BALBAY: BU HİKAYE BURADA BİTEMEZDİ

Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun ardından 2. bölgede 2. sırada yer alan Mustafa Balbay da, "Ön seçime girerek içselleştirmem kolay değildi. Kalemi elden bırakmayacağım. İlk planda İzmirlilerin çok büyük bir bölümünün oyunu alan, ‘siyasete devam et’ vizesi alan biri olarak siyasette çözüm üretmeye çalışacağım. Bu hikaye burada bitemezdi. Beş yıl hapis yattı, kenara çekildi, haftada birkaç gün yazı yazıyor denilemezdi. Benim için siyasetçi Mustafa Balbay bugün doğdu." diye konuştu.

Resmi olmayan sonuçlara göre İzmir’de CHP’nin ön seçimi sonucunda her iki bölgede ilk 10’da şu isimler yer aldı:

BİRİNCİ BÖLGE
Musa Çam 16 bin 819
Tacettin Bayır 9 bin 379
Ali Yiğit 9 bin 129
Murat Bakan 8 bin 670
Muhsin Kurt 7 bin 696
Ali Hıdır Uludağ 7 bin 303
Ednan Arslan7 bin 14
Sabri Ergül 6 bin 576
Sevda Kılıç 6 bin 229
Turgay Bozoğlu 6216

İKİNCİ BÖLGE
Kemal Kılıçdaroğlu 32 bin 941
Mustafa Ali Balbay 16 bin 237
Atilla Sertel 12 bin 732
Kamil Okyay Sındır 11 bin 121
Ali Engin 9 bin 195
Hüseyin Sezer 9 bin 78
Ülkümen Rodoplu 8 bin 701
Taha Okan 7 bin 974
Nurgül Uçar 7 bin 66
Ali Kemal Elitaş 6 bin 743