CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas Madımak Oteli’nde 35 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylarla ilgili açılan dava ve sanıkların akıbetini Adalet Bakanı Kenan İpek’e sordu.

TBMM Başkanlığı'na bu konuda soru önergesi veren Şenal Sarıhan, olaydan bu yana geçen sürece işaret etti. Açılan davanın gıyabi tutuklu üç sanık hakkında halen Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ettiğini belirten Sarıhan, haklarında gıyabi tutukluluk kararı verilmiş ve bir kısmı yurtdışında olduğu tespit edilen sanıklar hakkında ise ne gibi işlemler yapıldığı konusunda yeterli ve açık bir bilgi bulunmadığına işaret etti. Sarıhan, sürecin gelmiş olduğu bu koşulların toplumsal alanda belirleyici olan ve hukukun amacını oluşturan adalet ilkesine aykırı olduğunu ve kamu vicdanı olarak tanımlanan hakkaniyetin gerçekleşmesi inancını da ortadan kaldırdığını vurguladı.

CHP’li Sarıhan, Adalet Bakanı Kenan İpek’e şu soruları yöneltti: “Olay faillerinden, halen ceza infaz kurumlarında bulunan ve infazı devam etmekte olan hükümlülerin ad ve sayıları hakkında bilgiye sahip misiniz? 2) Cezalarının infazı süren bu hükümlülerden kimilerinin, her türlü olanaktan yararlandırılmakta oldukları, hatta hükümlülük hali sürmekteyken ve İnfaz Yasası’nın henüz eşlerle buluşma hakkı tanımadığı süreçte eşlerinden çocuk sahibi oldukları doğru mudur? Bu tür ayrıcalıklar, Türk Ceza Kanunu’nun; 'Adalet ve Kanun Önünde Eşitlik' başlıklı 3. Maddesinin 2. Fıkrası hükmünde yer alan; 'Ceza kanunu uygulamasında kişilerarasında ırk, dil, din, mezhep, milliyet, renk, cinsiyet, siyasal veya diğer fikir yahut düşünceleri felsefi inanç, milli veya sosyal köken, doğum, ekonomik ve diğer toplumsal konumları yönünden ayırım yapılamaz ve hiç kimseye ayrıcalık tanınamaz.' şeklindeki düzenlemeye aykırı değil midir? Bu konuda Bakanlıklarınızca herhangi bir inceleme yapılmış mıdır? Yapıldı ise tarihi ve bulguları nedir?
Cezalarının infazı tamamlanmış ve tahliye edilmiş olanların ad ve sayısı hakkında bilgiye sahip misiniz? Bunlardan 'müebbeten kamu hizmetlerinden yasaklı' bulunanların sayısı nedir? Bu yasaklılık uygulanmakta mıdır? Bakanlığınızca, Türk Ceza Kanununun ilgili maddesinde ve Ceza Muhakemesi Kanununda, Sivas Madımak katliamı ve buna benzer insanlık suçu niteliği taşıyan eylemlerde; yorum gerektirmeyecek şekilde, maddi ve manevi unsurları açıkça belirlenmiş, uluslararası hukukta yer alan bir tanımlamayla zamanaşımı olmayacağı yönünde bir düzenleme yapılacak mıdır? Buna ilişkin bir hazırlık yapılmakta mıdır? Haklarında arama ve yakalama kararı bulunan sanıklar hakkında, yurtiçinde ve uluslararası alanda ne gibi işlemler yapılmaktadır? Yapılmakta ise bunların tarihleri nedir? Hangi ülkelere talep yazısı gönderilmiştir? Kırmızı bülten ile arananlar var mıdır? Hakkında gıyabi tutuklama kararı olan sanık Cafer Erçakmak'ın ölümü sonrasında cenazesinin yurt dışından mı getirildiği, yoksa yıllarca evinde mi saklandığının tespit edilememiş olmasında ve her iki halde de; aranmakta olan bir sanıkla ilgili olarak yakalama işleminin gerçekleştirilmemesinde, cenazenin Türkiye’ye getirilmesinde ihmali ve kusuru olan kamu görevlileri ile aynı şekilde hakkında yakalama kararı olan sanık İhsan Çakmak’ın bu süre içerisinde askerlik yapmasına, evlenmesine rağmen yakalanmamış olmasında kusuru ve ihmali bulunan kamu görevlileri hakkında, herhangi bir hukuki, cezai ve idari işlem yapılmış mıdır? Yapılmış ise tarihi ve içeriği nedir?
Olaylardan önce ve olay günü erken saatlerde kent merkezinde dağıtılmış olan: 'Gün Müslümanların gereğini yerine getirme günüdür,..şeytanın dostları ile savaşalım' çağrılarını içeren 'Müslüman Kamuoyuna' başlıklı bildiriyi kimin hazırladığına yönelik, herhangi bir araştırma ve soruşturma yapılmış mıdır? Bu konuda herhangi bir bilgiye sahip misiniz?
Gerçekleşen katliamı 'Şanlı Sivas Kıyamı' olarak tanımlamış ve içeriğinde suç ve suçluyu övme eyleminin en niteliksel özelliğini taşıyan yazıları kaleme alan kişilere ve bu yazıları yayınlayan Taraf adlı dergiye karşı ne gibi hukuki işlemler yapılmıştır?”