CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, işsizliğin AK Parti'nin "Yeni Türkiye" projesinin bir sonucu olduğunu söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun işsizlik rakamlarını açıklamasının ardından Demir de yazılı bir açıklama yaptı.

İşsizliğin ülkenin en önemli meseleleri arasında yer aldığını belirten Milletvekili Demir, "AKP hükümetlerinin, 2002 yılından bu yana ülkenin en kıymetli ekonomi kuruluşlarını satarak meydana getirdiği neoliberal 'Yeni Türkiye', bugün halkımızın karşı karşıya kaldığı yoksulluğun en temel nedenidir. AKP'nin Yeni Türkiye'si, yolsuzlukların koca koca yollar olup da kaçak saraylara çıkarken ve bu kaçak saraylar için milyonlarca liralık elektrik faturaları ödenirken çiftçilerin, köylülerin, emekçilerin ve emeklilerin üç kuruşa muhtaç edildiği bir sömürü düzenidir. Bugün TÜİK, ocak ayı işsizlik verilerini açıkladı. TÜİK'e göre aralık ayında yüzde 10,9 olan işsizlik oranı, ocak ayında yüzde 11,3'e yükseldi. Bu orana, iş bulmaktan umudunu kesip de iş aramayı bırakmış olan işsizlerimiz dahil edilmemektedir. Bu işsizlerimiz de eklendiğinde işsizlik oranı yüzde 20'nin üzerine çıkmaktadır." dedi.

Nurettin Demir, TÜİK tarafından açıklanan işsizlik verilerinin, özellikle genç işsizliğinin her geçen gün daha büyük bir problem haline geldiğini ortaya koyduğunu dile getirerek, "TÜİK verilerine göre gençlerimizin işsizlik oranı, aralık ayına kıyasla 2,3 puanlık artışla yüzde 20 seviyesine çıkmıştır ki bu orana, umudunu kesmiş işsiz gençlerimiz dahil edilmemiştir. Bu gençlerimiz de eklendiğinde karşımıza çok vahim bir tablo çıkmaktadır. TÜİK İşgücü Anketi, hem görünen hem de görünmeyen boyutlarıyla tehlike sinyalleri vermektedir. Bu tehlike, özellikle gençler ve eğitimli işsizler açısından ciddi boyutlardadır. İşsizlikte yaşanan artışın yanında 12 yılı aşkın sürede AKP hükümeti, halkı giderek yoksullaştırmıştır. Ülkemizde 17 milyon kişi yoksul, 8 milyon kişi ise yoksul emeklidir. Prim borcunu ödeyemediği için de yüz binlerce insan sosyal güvenlikten yoksun yaşamaktadır. Açlık sınırına dayanmış 1 milyon insan yaşam mücadelesi vermektedir." ifadelerini kullandı.

AK Parti'nin, yabancıların istihdamını kolaylaştırmak amacıyla 9 Şubat 2015 tarihinde TBMM Başkanlığı'na, Yabancı İstihdamı Kanun Tasarısı'nı sunduğunu hatırlatan Demir, bu tasarı ile sayıları 2 milyona yaklaşan Suriyeli göçmenlerin istihdamı için kolaylıklar sağlanırken Türk vatandaşlarının kaderine terkedildiğini öne sürdü.