CHP Genel Sekreter Yardımcısı Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Türkiye’de işsizliğin artık ‘mesleksiz’ kişilerin değil, ‘eğitimli insanların’ da en büyük sorunu olduğunu söyledi. Demirçalı, "Giderek artan işsizliğe dönük politikalar üretilmezse, Türkiye’de her an sosyal patlama yaşanabilir." dedi. İşsizliğin özellikle son 4 yılda toplumu etkileyecek boyutta arttığına dikkat çeken Demirçalı, "Genç nüfus işsiz ve umutsuz." ifadesini kullandı.

Milletvekili Ali Demirçalı, konuyla ilgili açıklamasında, hükümetin çizdiği pembe tablonun aksine, ülke ekonomisinin her geçen gün daha kötüye gittiğini, bu gidişattan üretim ve istihdamın da nasibini aldığını dile getirdi. Yurdun dört bir yanından iflas haberleri geldiğini ifade eden Demirçalı, "Kapısına kilit vuran, kepenk indiren işletmeler bir yanda, kapıya konulan binlerce insan diğer yanda… İşini kaybedenler, ‘mesleksiz’ oldukları için iş bulamayanlar, üniversite mezunu veya kalifiye eleman oldukları halde işe giremeyenlerin sayısı almış başını gidiyor." diye belirtti.

10 MİLYONDAN FAZLA İNSAN İŞSİZ

Resmi rakamlara göre 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranının yüzde 19.1 ve 15-64 yaş grubunda yüzde 10,7 olduğunu anımsatan Ali Demirçalı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Gerçek rakamlar ise bu oranların çok üzerinde. Bizim tespitlerimize göre bugün Türkiye’de 10 milyonu aşkın insan işsiz ve bunların bir bölümü maalesef eğitimli gençler. Ülkemizde artık üniversite mezunu olmak, kalifiye eleman olmak bir anlam ifade etmiyor. Dolayısıyla gençlerimiz mutsuz, umutsuz, kaygılı. Çalışan kesim ise çok ağır koşullarda yaşam mücadelesi veriyor. Çoğu düşük ücrete tabi, dahası sosyal güvenlik kuruluşlarına bağlı olmadan ekmek parasını çıkarmaya çalışıyor. Kredi kartlarına bağımlı hale gelen yurttaşlarımız, borç batağı içinde geçinmeye çalışıyor."

CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, gençler arasında hızla artan işsizliğin önlenmesi için acil politikalar üretilmesi gerektiğini de bildirdi. Demirçalı, şöyle devam etti: "Hükümet işsizlik yokmuş gibi hareket ediyor. Ancak bir kez daha uyarıyoruz ki gidişat çok kötü. Üretim ve istihdam artışı sağlanmak zorunda. Aksi halde Türkiye’de sosyal patlama yaşanması an meselesi. Türkiye’nin sosyal patlamanın eşiğinde olduğunu kabul etmemek için üç maymunu oynamanın kimseye faydası yok. Yurttaşlarımıza da ‘bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın’ düşüncesinden uzaklaşarak, bu toplumsal sorunun bertaraf edilmesi konusunda seslerini yükseltmelerini rica ediyorum. Bu ülke bizim, bu insanlar, bu gençler bizim."