İran’dan ithal edilen kuru üzüm soru önergelerine konu olmasına rağmen TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber’in, “Bu ülkeye ne İran’dan ne başka ülkeden bir gram üzüm girmemiştir, giremez.” şeklindeki açıklaması tepkiye sebep oldu. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, AK Parti'li Turgutlu eski Belediye Başkanı'nın, İran’dan kuru üzüm getirip iç piyasaya sürdüğünü herkesin bildiğini, başkanın kendisinin de inkar etmediğini söyledi. Özel, “Eğer Recai Berber, bunu üzümcülerin bulunduğu bir yerde söyleseydi yuhalanırdı, yuhalanmaktan da beter edilirdi.” dedi.

Milletvekili Berber’in Manisa’ya hiç gelmediğini belirten Milletvekili Özel, “O yüzden Türkiye ve Manisa’ya neyin girip girmediğini bilmiyor. Ben dört yıl boyunca milletvekilliği yaptım. Manisa’da AKP’den en az gördüğüm isim Recai Berber’dir. Recai Berber, Manisa’nın Kırkağaç ilçesi Yağmurlar köyünde doğmuş, kendi köyünde dahi eleştirilen, köyüne gittiğimizde kendi akrabaları dahi, ‘Seni yılda bir kere Yağmurlar’da görüyoruz, Recai Berber’i dört senede bir kere görüyoruz.’ diyor. Akrabaları bile Recai Berber’den memnun değil.” diye konuştu. Soma’da, Kırkağaç’ta, Manisa’da dört yıl boyunca AK Parti’lileri az gördüğünü ama Berber’i hiç görmediğini ifade eden Özel, “Böyle bir şey yok. En son geldiğinde, yaşamlarında sahip çıkmadıkları Somalı 301 madenciye, öldükten sonra mermerden yaptırılan şehitliğin açılışını birlikte yaptılar. O şehitliğin açılışında da konuştu ve yuhalandı, yani orada maden şehidi ailelerinin dahi tepki gösterdiği bir kişi. Eğer Recai Berber, İran üzümü ile ilgili bu söylediklerini üzümcülerin bulunduğu bir yerde söylese yine yuhalanır, yuhalanmaktan beter edilir. İnsan içine çıkamaz ama Recai Berber’in evi İstanbul’da, Anadolu yakasında ve bir rezidansta otuyor. Manisa’da oturmadığı için, Manisalılarla temas etmediği için Manisa’nın gerçeklerini bilmiyor. Partisinin AKP eski Turgutlu Belediye Başkanı, İran’dan üzüm getirip iç piyasaya sürüyor. Bunu kendisi de inkar etmiyor. Salihli eski belediye başkan adayının da İran’dan bir dönem üzüm ithal ettiği de herkes tarafından biliniyor. Türkiye’ye İran’dan ithal edilen üzüm, TBMM’de soru önergelerine konu oluyor, devlet buna cevap veriyor. Recai Berber’in bu açıklaması, Manisa’yı bilmediğinden ve insan içine çıkmamasından dolayıdır.” dedi.

BERBER: BUNU YAPACAK ADAM ANASINDAN DOĞMADI

Ortaya atılan spekülasyonların maksatlı olduğunu söyleyen AK Parti Milletvekili Recai Berber ise şu açıklamayı yaptı: “Serbest bölgeler aracılığıyla ya da transit olarak İran’dan başka ülkeye gönderilen üzümler Türkiye’ye sokuluyormuş gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Bu yolla yapılacak bir sahtekarlık, gümrük kaçakçılığına girer. Buna cesaret edecek bir sanayicinin anasından doğduğuna inanmıyorum. Vatandaşımıza pek çok spekülasyon yapılıyor, 'Bu sene üzüm az olacak, İran’dan 100 bin ton mal gelecekmiş.' filan. İran’dan ya da başka ülkeden Türkiye’ye bir gram bile üzüm girmemiştir, girmesi mümkün değildir. Serbest bölgelere gelen ve transit olarak İran’dan başka ülkelere satılan üzümün, sanki Türkiye’ye satılıyormuş gibi birileri tarafından söylenmesi maksatlıdır, yalandır. Bu gümrük kaçakçılığına girer, bunun en azından 10 yıl hapis cezası var. Bunu yapacak adam daha anasından doğmadı. Varsa ömrünü hapiste çürütmek isteyen birisi, buyursun yapsın. Yani hayvan yemi olarak girecek de üzüm olarak satılacak. Kusura bakmasınlar yani zırvanın da bu kadarı olmaz.”