CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Rahmi Aşkın Türeli, Türkiye’de internet kullanımı üzerindeki baskıların her geçen gün arttığını belirterek, “İnternet yasakları zirveye çıkmıştır. Bu asla demokratik bir tavır değildir. Haberleşme özgürlüğü engellenemez.” dedi.

Türeli, konuya ilişkin yaptığı açıklamada özellikle son dönemde gerek sosyal medya gerekse genel internet kullanımına ilişkin baskıların giderek arttığını savundu. Çok sayıda internet sitesinin kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu söyleyen Milletvekili Türeli, şöyle devam etti: “Özellikle 2013 yılının Haziran ayında başlayan Gezi Parkı olayları ve 2013 yılının Aralık ayında ortaya çıkan yolsuzluk haberlerinin sosyal medya kanallarında yayılması üzerine Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) internet yasakları ile ilgili sınırsız yetkiler verilmiş ve bunun sonucunda Türkiye’de internet yasakları zirveye çıkmıştır. Nitekim ‘Engelli Web’ adlı internet sitesinin derlediği verilere göre 2011 yılında yalnızca bin 668 ve 2012 yılında 8 bin 476 olan engellenen internet sitesi sayısı, 2013 yılında 16 bin 850 olmuş ve bu sayı 2014 yılında ise 22 bin 723’e ulaşmıştır.”

'TORBA TEKLİFLE YİNE GETİRDİLER'

TBMM’de geçen yaz görüşülerek kabul edilen torba tasarıda yer alan internet yasaklarına ilişkin maddenin, CHP tarafından Anayasa Mahkemesi’ne götürüldüğünü ve iptal edildiğini hatırlatan Rahmi Aşkın Türeli, “İptal edilen maddede, internet sitesi kapatma yetkisi TİB’e veriliyordu. Anayasa Mahkemesi, bu maddeyi iptal etti. Bu kez de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden yeni torba kanun teklifine, bu madde revize edilerek yeniden koyuldu. Yeni maddeye göre Başbakanlık veya bakanlıklar site kapatma talep edecek, TİB de siteyi kapatacak. Ne değişiyor burada?” şeklinde tepkisini dile getirdi.

CHP Milletvekili Türeli, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesine devam edilen torba kanun teklifinin 17. maddesinde, “Başbakanlık veya milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması ile ilgili bakanlıkların talebi üzerine TİB tarafından, internet ortamında yer alan yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı verilebilir.” ifadesinin yer aldığına dikkati çekti: “Burada hukuki bir durum için yargı yerine, yürütmeye karar verme yetkisi tanınıyor. Haberleşme özgürlüğü, anayasal bir haktır. İnsanlar, düşüncelerini dile getirecek tabii ki. Ortada bir suç olursa yargı var. Neden yargının yerine idareye yetki veriliyor?”

'SİTELER HANGİ GEREKÇELERLE KAPATILIYOR'

Türeli, konuya ilişkin olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın cevaplaması talebiyle verdiği soru önergesinde şunları kaydetti: "Özellikle son yıllarda giderek artan internet sansürlerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Söz konusu yasakların artması durumu, Gezi Parkı ve yolsuzluk olaylarının sosyal medyada sıklıkla yer alması ile ilişkilendirilebilir mi? 17 ve 25 Aralık ile ilgili yolsuzluk ve rüşvet haberleri yapan kaç internet sitesi kapatılmıştır? Bu sitelerin kapatılma gerekçeleri nelerdir? İnternet Kanunu değişikliğinden sonra kaç internet sitesi hakkında sınırlama veya erişim engelleme kararı uygulanmıştır?"