CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK), usulsüz dinleme iddialarıyla ilgili olarak 18 savcı ve 31 hakimi görevden almasına tepki gösterdi. "Kesinlikle siyasi bir karar." diyen Yiğit, “İktidarın hoşuna gitmeyen ne kadar hakim ve savcı varsa, kendilerine uymayan, 17-25 Aralık yolsuzluklarında kendilerine dokunan, hükümet aleyhine kararlar alan veya kendi işini yapan ne kadar hakim savcı varsa hepsinin görevine son verilmeye çalışılıyor.” diye konuştu.

CHP Milletvekili Yiğit, HSYK'nın 49 hakim ve savcıyı görevden almasını Cihan Haber Ajansı'na değerlendirdi. Hukukun olmadığı yerde demokrasinin olmayacağını, demokrasinin olmadığı yerde de ekonominin yeri olmadığını dile getiren Ali Yiğit, “Önce bir ülkede hukuk olacak ki ekonomi olsun. Siyasetçiler hukuku yok etti. Bizim koalisyon için öne sürdüğümüz 14 maddeden birisi de hukukun üstünlüğünü korumaktır. Niçin istiyoruz? İşte bunun için istiyoruz. İktidar ortağı olursak, HSYK’nın yapısını hukuka uygun olarak yeniden düzenleyeceğiz. Antidemokratik davranışlara son vereceğiz.” dedi. İnsanları suçsuz oldukları halde verdikleri kararlardan dolayı yargılamanın son derece yanlış olduğunu aktaran Yiğit, “İnsanlar, suçsuz oldukları halde verdikleri kararlardan dolayı yargılanırlarsa o hakim ve savcımlar bir daha nasıl karar verecekler? Nasıl karar alacaklar? Onların gözleri korkutulmaya çalışılıyor. Kendilerine uygun kararların alınması için bu kadar hakim ve savcının işine son veriliyor. Bu çok yanlış. Buna dün de karşı çıktık, bugün de karşı çıkıyoruz.” şeklinde konuştu. Hükümet ortağı olmaları halinde şartlarından birinin, mutlaka hukukun üstünlüğünün tekrar oluşturulması olduğunu söyleyen Yiğit, “Kendi aleyhlerine olan, hoşlarına gitmeyen kararlar alan hakim ve savcıların işine son vermek, tamamen antidemokratik bir davranış. Hukuk ayaklar altında. Hukuk yok ediliyor bu yapıyla. Bu dinleme kararları, geçmişte de bu hükümet döneminde yapıldı. Bu kararı verenler alındı, hoşlarına giden kararı alanlara hiçbir şey olmadı. On binlerce dinleme kararı alındı ama hoşlarına gitmeyenler soruşturmaya uğradı, diğerleri uğramadı.” dedi.

'BUGÜN PARALEL DERLER, YARIN BAŞKA BİR İSİM BULURLAR'

CHP Milletvekili Ali Yiğit sözlerini şöyle tamamladı: “Bir isim buluyorlar. Sonuçta bugün ‘paralel’ diyorlar, yarın başka bir isim bulurlar. Önemli olan, hukukun üstünlüğünün sağlanması. Hükümet ortağı olursak ilk maddemiz, hukukun üstünlüğünün sağlanması olacak. İlkelerimizden taviz vermeyeceğiz. Hukukun üstünlüğünden taviz vermeyeceğiz.”