Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, “Başkanlık ciddi şekilde Türkiye’yi böler. Çünkü başkanlığın adamları olacak, diğerleri olacak" dedi.
Adalet Komisyonu CHP milletvekilleri; CHP Ankara milletvekili Necati Yılmaz, Gaziantep milletvekili Mehmet Gökdağ ve Eskişehir milletvekili Cemal Okan Yüksel ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Alan, Ceza Muhakemesi kanunu 34. Maddesinden başlayarak görevi ve 12. Maddesinden başlayarak yetkisizlik tanımı yapıldığını belirterek, görevin bir ceza davasına hangi mahkemenin bakacağının hüküm altına aldığını söyledi. Aldan, “Bir eylem gerçekleştirildiği zaman cezanın miktarına veya failin statüsüne göre mahkemesi belirlenir. Bu görevli mahkeme demektir. Örneğin ada öldürme suçunu ağır ceza Mahkemesi bakar. Ama bu cezayı birinci sınıf savcı işlemiş olursa, Yargıtay’daki ilgili Ceza Dairesi bakar. Öte yandan bir de yetki kavramı vardır. Yetki suçun işlendiği yerdeki mahkemenin bu davaya bakacak olmasıdır. Yetki ile görev farklı anlamdadır” ifadelerini kullandı.
Ergenekon Davası’nda Yargıtay’ın ilgili dairesinin karar verdiğini hatırlatan Aldan, “Altı yedi maddeden bozma kararı vermek demek, davanın savcılarının doğrudan soruşturma geçtirmesi anlamına gelmektedir. Burada ilginç olan konu, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında yargılamanın Anayasa Mahkemesi’nde yapılmasına ilişkin. Anayasa Mahkemesi’nde İlker Başbuğ’un yargılanması görevle ilgili konudur. Mahkeme görevsizlik kararı verecektir. Bir ay içinde Adliye’ye gelir, eski mahkemesine gelir ve duruşma günü açılır, Yargıtay’ın bozma kararına ilişkin yargılama yapılır” şeklinde konuştu.
İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi yetkisizlik kararı verdiğini söyleyen Aldan, Ceza Muhakemesi Kanunu 18. Maddesi ikinci fıkrasında ‘ilk derece mahkemelerin tanığın sorgusundan önce yetkisizlik kararını ileri sürebilir. Bu aşamalardan sonra yetkisizlik iddiasında bulunulamayacağı gibi mahkemeler de bu hususta resen karar veremez’ dediğini hatırlattı. Aldan, “Sanıklar sorgulanıp, iddianameler okunup, ilk sorgular yapıldıktan sonra artık yetkisizlik kararı verilemez. Kanunun açık hükmü budur. İstanbul 4. Ağır Mahkemesi’nin verdiği yetkisizlik kararı tamamen yasaya aykırıdır. Böyle bir karar verilemez” diye konuştu.
Seçim sisteminin değiştirilmesine ilişkin soruya Aldan, “Henüz o kanoda gelen bir teklif yok. Her şeyden öte, seçim yasası, siyasi partiler yasasında değişikliğe ihtiyaç var. Dar Bölge ve Daratılmış bölgenin iki büyük tehlikesi vardır. Dar bölge sisteminde etnik, mezhepsel yapı, ayrışma net bir şekilde ortaya konur. Daraltılmış bölge parası olan milletvekili olur. Bunlardan öte siyasi partilerin kendi içindeki demokrasiyi tam anlamıyla uygulamaları. Öncelikle siyasi parti liderlerinin iki dudağının arasında aday belirleme sürecinin bir kenara bırakılması, yüzde 10’luk seçim barajının rafa kaldırılmasıdır” şeklinde konuştu.
Aldan, Başkanlık sistemine ilişkin soruya ise, “Bizim kesinlikle başkanlık sistemine en ufak bir sempatimiz dahi olamaz. MHP ile AKP arasında bir görüşme trafiği var. Sürekli bir başkanlık sisteminden söz ediliyor. Meclisteki ana muhalefet partisi olarak biz, ne getiriyorlar bunu görmek istiyoruz. Cumhuriyet halk partisi başkanlık sistemine kesinlikle karşıdır. Başkanlık ciddi şekilde Türkiye’yi böler. Çünkü başkanlığın adamları olacak, diğerleri olacak" karşılığını verdi.