CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, “Dokunulmazlık zırhının arkasına saklanma ihtiyacı olmayanlar olarak bizler kürsü dokunulmazlığı dışındaki bütün dokunulmazlıkların kalıcı bir şekilde kaldırılmasının daha önemli olduğunu düşünüyoruz. ‘Gelin bakanları da buna dahil ederek dokunulmazlıkları kaldıralım’ dedik. Bu teklifi kabul etmemiş olan ve Türkiye’nin ihtiyacı olan şeffaflaşmayı getirmiyor olan AK Parti’nin kendisidir” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Böke, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Toplantısı’nın ardından düzenlediği basın toplantısında, “Kars Emniyet Müdürlüğü tarafından 28 Ekim 2015 tarihinde merkez ve ilçe teşkilatlarına gönderilmiş olan gizli ibareli yazıda IŞİD’in İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Kocaeli, Antalya, Edirne, Gaziantep, Bursa’nın aralarında olduğu 70 ayrı ilde hücre evlerinin bulunduğunun bildirildiği ortaya çıktı. Açıkça Türkiye içerisinde canice bir terör örgütünün örgütlendiği, canlı bomba eylemleri düzenleyebilecek kadar rahat hareket ettiği ortaya konmuş oldu. Bu kanlı terör örgütü son olarak Kilis’te insanlarımıza saldırmaya devam ediyor. 3 gündür peşpeşe gelen roketatarlı saldırılarda 2 vatandaşımız hayatını kaybetti. 6 kişi yaralandı. Bu durum AKP’nin mezhepçi dünya görüşü, bu dünya görüşünün dış politikaya yansımaları, sınır boyunda ve Türkiye içerisinde gerekli güvenlik önlemleri ve istihbarat tedbirleri alınmayarak dış politikanın bir iç güvenlik tehdidi haline gelmesinden kaynaklanmaktadır. Bütün bu haberler Türkiye’nin IŞİD örgütünün adeta bir kuluçka merkezi haline gelmiş olduğunu gösteriyor. Toplum olarak da iktidarın Türkiye’nin bir terör coğrafyası haline gelmiş olmasına yol açtığını hep beraber görmek zorundayız hangi partiden, hangi görüşten olursak olalım. Elimizi vicdanımıza koyarak ortaya çıkmış olan bu tabloyu detaylı bir şekilde değerlendirmek zorundayız. Bu durumdan doğrudan AKP iktidarı sorumludur. Türkiye IŞİD tehdidiyle kararlı bir şekilde mücadele etmek zorundadır” değerlendirmesinde bulundu.
“‘GELİN BAKANLARI DA BUNA DAHİL EDEREK DOKUNULMAZLIKLARI KALDIRALIM’ DEDİK”
Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Böke, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dokunulmazlıklar konusunda CHP’nin bundan kaçtığı yönündeki açıklaması hakkındaki görüşlerinin sorulması üzerine, “Yapılan teklifler kabul edilmediğinde eğer bir şeylerden kaçıldığı düşünülüyorsa CHP’nin verdiği nice teklife ret oyu veren AK Parti’nin kaçtığının itirafıdır diye düşünüyorum” yanıtını verdi.
CHP’nin dokunulmazlıklar konusunda hep çok açık tutum sergilediğini vurgulayan Böke, şunları kaydetti:
“Kaçak güreşen iktidara da ‘gelin hodri meydan’ dedi. Dokunulmazlık zırhının arkasına saklanma ihtiyacı olmayanlar olarak bizler kürsü dokunulmazlığı dışındaki bütün dokunulmazlıkların kalıcı bir şekilde kaldırılmasının daha önemli olduğunu düşünüyoruz. Eğer geçici madde getirilecekse de bu dokunulmazlıklar konusunda samimi davranılarak yolsuzlukların, ihaleye fesat karıştırmanın mümkün olmayacağı bir Türkiye’nin inşası için ‘gelin bakanları da buna dahil ederek dokunulmazlıkları kaldıralım’ dedik. Bu teklifi kabul etmemiş olan ve Türkiye’nin ihtiyacı olan şeffaflaşmayı getirmiyor olan AK Parti’nin kendisidir.”
“TÜRKİYE’NİN TEMEL SORUNU HALİNE GELMİŞ OLAYLAR MECLİS’TE ÇÖZÜLMELİ”
“Nusaybin’de valinin tüm yetkilerinin askerlere verilmesi söz konusu. Bu konu hakkındaki değerlendirmeleriniz nelerdir?” sorusu üzerine Böke, Türkiye’nin en temel sorunu haline gelmiş olayların hepsinin Meclis’te çözülmesi gerektiğinin altını çizdi. Böke, “Meclis’te ortaya konulacak olan sorun çözüm paketlerinin içerisinde eğer sıkıyönetim ihtiyacı, farklı bir müdahale ihtiyacı varsa bunun yine demokratik bir şekilde Meclis içerisinde tartışılarak yapılması gerektiğinde CHP çok açık oldu. Türkiye’nin bütün sorunlarının yerinde tespit edilen yaklaşımımızla yarın da Kilis’e İçişleri Komisyonu’ndan, Dışişleri Komisyonu’ndan, Milli Savunma Komisyonu’ndan birer arkadaşımızın içinde olduğu ve Genel Başkan Yardımcımız Zeynep Altıok’un başkanlığını yapacağı bir heyet bölgeye ziyarette bulunacak. Bu sorunların çözümünün yeri Meclis’tir. CHP neredeyse iki haftada bir bu çözüm için toplumsal mutabakat teklifini vermektedir ve bu teklif ısrarla AK Parti tarafından reddedilmektedir” dedi.
"İLERİDE YAPILACAK SEÇİMLERDE BİLGİ PAYLAŞIMINI SINIRLAMAK İÇİN MALZEMEYE ÇEVİREN AK PARTİ’NİN BUNU YAPMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ"
Böke, kişisel verilerin CHP tarafından sızdırıldığı yönündeki iddialara da yanıt verdi. Kişisel verilerin sızdırılmasının birkaç yıl öncesine dayanan bir konu olduğunu belirten Böke, “Veriler sızdırıldıktan sonra bununla ilgili tutuklamalar yapılmış bir durum. Bunu yeni mağduriyetler yaratmak ve ileride yapılacak seçimlerde bilgi paylaşımını sınırlamak için malzemeye çeviren AK Parti’nin bunu yapmasına izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.